Taşeron işçiler kadroya geçince 657'li memur mu olacak?
Taşeron işçilere kadro verildi ancak en çok merak edilen konu ise taşeron işçilerin kadrolanınca memur statüsüne geçip geçmeyeceği. İşte taşerona dair merak edilen tüm soruların yanıtı...
MEMURHABER.COM- Taşeron işilere kadro verilmesinin ardından gündemin en çok tartışılan konusu 'taşeronun memur statüsü'ne geçip geçmeyeceği yönünde oldu. Kamuda çalışan taşeron işçilerin gözü Ankara'ya çevrildi.
Halk arasında sanıldığının aksine, taşeron işçilerin kadroya alınmaları memur olacakları anlamı taşımıyor. Kamu taşeron işçileri ne memur ne sözleşmeli personel ne geçici personel ve ne de daimi işçi olacaklar. “Özel statülü sözleşmeli personel“, işte taşeron işçileri bu yeni statüye göre istihdam edilecekler.
TAŞERON İŞÇİ MEMUR KADROSUNA GEÇMEYECEK ÖZEL STATÜ TANIMLANACAK!
Taşeron işçilerinin kamunun kadrolu işçisi statüsüne alınması söz konusu… Yani taşeron işçileri ne memur ne sözleşmeli personel ne geçici personel ve ne de işçi olmayacaklar, “Özel statülü sözleşmeli personel” sayılacaklar. Bu kişiler için SSK’lı olma sürecek, emeklilik koşulları SSK’ya göre belirlenecek…
KADRO YOK POZİSYON VAR
Kamu taşeron işçileri memur veya işçi yapılmayacaklarına göre bir kere “Kadro” lafzını aradan kaldırmamız gerekiyor.
“Kadro” lafzı sadece memurlar ve daimi işçiler için söz konusudur. Devlette sözleşmeli personelin veya geçici personelin kadrosu olmaz, pozisyonu olur ve bu yeni statünün de kadrosu söz konusu değil, teşkil edilecek yeni pozisyonlar söz konusu.
TAŞERON İŞİLERİN ÜCRETİ DEĞİŞECEK Mİ?
Bu taşeron işçilerine özgü yeni statüde “ücret” unsuru da taşeron işçisiyken en son aldığı ücreti olacak. Yani başlangıçta ücret bakımından bir değişiklik olmayacak, bu da taşeron işçisinin içini buruklaştıracak ilk etken.
ASIL İŞİ YAPANLAR GÜME GİTMESİN
Hele ki ilk bakışta kamuda "asıl işi" yapan taşeron işçilerinin bu konuda mağduriyeti söz konusu. Zira bu işçiler dava açarak konumunu kanıtlayıp asıl işçi kadrosuna geçip onlar kadar ücret ve diğer haklara sahip olabilecek iken asıl iş ve yardımcı işlerin aynı torbaya konması nedeniyle ücret bakımından emsali kadrolu çalışanlar kadar ücret alma hakkı bakımından eksik kalmış olacaklar.
TAŞERON İŞİLER KADROYA GEÇİNCE SİGORTA STATÜLERİ DEĞİŞECEK Mİ?
Sigortalılık statüsü bakımından da tıpkı kamudaki sözleşmeli personel (399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeliler hariç) gibi, geçici personel gibi, işçi personel gibi 4/1-a sigortalısı sayılacaklar. Yani bugüne kadar taşeron işçisi iken var olan 4/a (SSK) sigortalılığı statüsü devam edecek. Memurlar ise bilindiği üzerre 5510/4-c sigortalısı.
Taşeron işçiye kadro konusunda bazı başlıklar şöyle:
LİSTE DIŞINDAKİLER ALINMAYACAK: Yasal düzenlemenin ardından kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınmaya başlayacak.
KADRO İÇİN 3 AYLIK SÜRE: Belirlenen koşulları taşıyan işçiler incelemenin ardından 3 ay içinde kadroya alınacak.
SEÇİMDEN ÖNCE İŞE ALINANLAR: Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.
BELİRSİZLİK KALKIYOR: Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.
KİMLER KADROYA ALINACAK?: Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.
İZİNLER ARTACAK: Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek,yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.
EMEKLİ OLMAMA ŞARTI: Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.
KPSS SORUNU ÇÖZÜLÜYOR: Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.
BELEDİYELERİ DE KAPSAR MI?: Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.
İNİSİYATİF KULLANILAMAYACAK: Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. Yeni dönemde kamuda taşeron ancak teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde çalıştırılabilecek. Bazı meslekler ise onaya tabi olacak.
İLK MÜJDEYİ BAŞBAKAN VERDİ!
Başbakan Davutoğlu, Ak Parti Grup konuşmasında, taşerona kadro çalışmasının detaylarını verdi.Kamuda çalışan 740 bin taşerona kadro yolu gözüktü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir açıklama yaparak, "Yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler" diye devam etti.
Davutoğlu, "Taşeron işçilerimizle kardeşlerimizle ilgili bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Seçim vaatlerimizde asıl işlerde çalışanları kamuya alacağımızı söylemiştik. Çalışmalar asli asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz, hayırlısı olsun. Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen adalet ve eşitlik gereği bir karar daha aldık. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz için de hükümet olarak kamuya almaya kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun dışarıda kalan hiçbir taşeron işçi kalmayacak inşallah." açıklamalarında bulundu.
Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Bu süre içerisinde herhangi bir suistimale izin vermeyeceğiz.”
Taşeron düzenlemesinde asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmayacak.
Sözkonusu düzenlemeden yaklaşık 700 bin çalışanın yararlanacağı belirtildi.
Kadroya alınan tüm işçilerin, diğer işçilere tanınan tüm özlük haklardan yararlanacağı ifade edildi.
İLK AŞAMADA 200 BİN KİŞİ
Bu durumda ilk aşamada kamuda asıl işi yapan 150-200 bin çalışanın kadroya alınması öngörülüyor. Sonrasında ise aşamalı olarak diğer çalışanların kadroya alınması planlanıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısındaki toplantısında öne çıkan detaylar şöyle:
"-Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen, adalet gereği bir karar daha aldık. Ayrıca yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler.
Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacağımız yasa tasarısı ile kamuda asıl işlerde ya da yardımcı işlerde çalışıp, emeklilik hakkını elde etmemiş çalışanlarımızı da kamuya alacağız. Bütün emekçilerimize selam olsun. Söz konusu çalışanlarımız aldıkları ücretlerle birlikte, çalıştıkları yerde kalmaya devam edecekler."
700 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİREN KARAR
CNN Türk'te konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, "Aslında beklenen 150 -200 bin işçiyi ilgilendiren bir açıklama bekliyorduk ama Başbakan daha geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. Bundan sonra nasıl kadroya alınacaklar, nasıl bordrolama işlemi yapılacak, bunların hepsi bir süreç, hepsini takip edeceğiz. Bütün bunlar yasal düzenlemelerle belirlenecek. 700 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor yaklaşık" yorumunu yaptı.
1,5 YILDIR BEKLENEN BİR KARAR
Bir televizyon kanalına konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, bu düzenlemenin 700 bin kişiyi kapsadığını ifade etti.
Prof. Dr. Kılıç, düzenlemenin bütçe üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağını, hatta olumlu etkisinin olacağını kaydetti.
Kılıç açıklamasının devamında "Yaklaşık 1.5 yıldır biz bunu bekliyorduk. Çok önemli bir karar alındı" dedi.
ASIL TAŞERON İŞÇİ SINIFINA HANGİ İŞÇİLER GİRİYOR?
Kamuda çeşitli kurumlarda istihdam edilen 740 bin taşeron işçi arasından 200 bin taşeron işçi “asıl işi yapan” olarak değerlendiriliyor.
ASIL İŞ, YARDIMCI İŞ AYRIMI NEDİR?
Bir örnekle açıklamak gerekirse, kamuya bağlı bir devlet hastanesinde çalışan ve röntgen çeken bir teknisyen, şu anda taşeron statüsünde iş yapıyorsa, bu asıl iş olarak değerlendirilecek ve kadro alabilecek.
Aynı hastanede, personelin gidiş gelişleri için kullanılan servisin şoförlüğünü yapan biri ise, yaptığı iş sağlık ile direkt ilgili olmadığından, yardımcı işler statüsünde değerlendirilecek ve kadrosu verilmeyecek. Taşerona kadro bu ayrıma göre yapılacak.
HANGİ TAŞERON KADROYA GEÇECEK? ASIL İŞ NEDİR?
Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı. Temizlik, güvenlik ve yemekgibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Bu noktada her kurum için ayrı uygulama da yapılması mümkün olacak. Çünkü bazı kurumlarda yardımcı iş olan bir görev diğer bir kurum için asıl iş olabiliyor. Örneğin karayollarında asıl iş olan asfaltlama işi, bahçesindeki yolu düzenleyen bir üniversite için dışarıdan hizmet alımı ile yaptırılabiliyor.
MALİYE BAKANI AĞBAL'DAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili tasarıyı 1-2 hafta içinde Meclise gönderebileceklerini bildirdi.
Ağbal, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ak Parti'nin seçim beyannamesinde ve Hükümet programında asıl işlerde çalışanların kamuya alınması sözü verildiğini anımsatan Ağbal, Hükümetin yaptığı değerlendirmeler sonucu yardımcı işlerde çalışanların da kamuya alınmasına karar verildiğini belirtti. Ağbal, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kapsama girdiğini kaydetti.
Taşeron firmada çalışan elemanların, kamuda "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edileceklerini bildiren Ağbal, bu kapsamda çalışacaklarla ilgili yeni istihdam edecekleri pozisyonun kapsamını, çalışma koşullarını, mali ve sosyal hakları ve yükümlülükleri düzenleyeceklerini ifade etti.1-2 HAFTA İÇİNDE MECLİS'E GÖNDERİLECEK
Bakan Ağbal, Maliye Bakanlığının bu konudaki yasal düzenleme hazırlıklarını yürüttüğünü ve son aşamaya geldiklerini, düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde Meclise gönderebileceklerini belirtti.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.
Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak.
1 KASIM 2015 ÖNCESİ
Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.
Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak.
MAAŞLARI NASIL OLACAK?
Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığına bildirecek.
Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek.
Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.
Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.
Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.