Tedavi harcırahı alacaklar için uyarılar...

Sağlık Uygulama Tebliği hükümleri gereğince SGK, başka ilde tedavi olması gereken hastaların yol ve gündelik giderini ödemektedir. İşte Tedavi harcırahı alacakların bilmesi gerekenler...

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yerleşim yerinde tedavileri yapılamayan hastaların başka il veya ilçelere sevk edildiklerinde Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre yol ve gündelik gideri ödemektedir.

İşte sgkrehberi.com'un hazırladığı dosyaya göre bu çerçevede tedavi harcırahı alacakların dikkat etmesi gereken hususlar:

Sosyal Güvenlik Kurumu yerleşim yerinde tedavileri yapılamayan hastaların başka il veya ilçelere sevk edildiklerinde Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre yol ve gündelik gideri ödemektedir.

Öncelikle SGK’dan yol ve gündelik gideri talep edebilmenin ilk şartı tedavi için gideceği şehirdeki hastaneye sevk alınması (yeni SUT’a göre sevkin elektronik olarak yapılması) gerekiyor. Hasta sevkini aldıktan sonra üç işgünü içerisinde sevk edildiği ildeki hastaneye müracaat etmesi gerekiyor. Eğer üç işgünü içerisinde müracaat etmemiş ise tedavisini yaptırabiliyor ancak Kurumdan harcırahını talep ettiğinde kendisine ödeme yapılmıyor. Ancak kısaca yeşil kartlı olarak bilinen hastalar için Kurumun belirlediği özel şartlara da uyulması gerekiyor.

Yol ve gündelik gideri alabilmek için bilinmesi gerekenler

-Hastalara sevk edildikleri branşta görmüş olduğu ayaktan tedavi süreleri için gündelik ödenmektedir. Eğer hasta yatarak tedavi görmüş ise hastaya gündelik ödenmemektedir. Sadece gidiş ve dönüş tarihi için gündelik ödenmektedir. Bu kişilerin gidiş ve dönüş yol giderleri de karşılanmaktadır.

-Eğer sevk belgesinde sevk gerekçesi belirtilmemiş ise hastalara ve kendisine eşlik eden refakatçisine harcırah ödemesi yapılmamaktadır. Bu nedenle sevk yaptırılırken mutlaka sevkin tıbbi gerekçesinin sevk belgesinde veya elektronik sevkte belirtilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

-Sevk edildiğiniz şehirdeki sevk edildiğiniz branşta (örneğin Kardiyolji branşına sevk edildiniz) tedavi olmak zorundasınız. Sadece bu branşta yapılan tedavi süreleri için harcırah ödenmektedir. Şayet kendi isteğinizle göz hastalıkları branşında da muayene olmak istediğinizde bu branşta geçen süre için SGK harcırah ödemiyor. Sevklerde genel kural sevk edildiğiniz branşta tedavi olunmasıdır.

-Yine başka bir şehirdeki hastaneye sevk edilen hastaya bir kişinin de refakat etmesi gerekli görülmüş ise sevkte olduğu gibi refakatçi gerekçesinin (hastaya niçin refakatçi öngörüldüğünün gerekçesi) bulunması gerekiyor. Bu da yeterli değil tedavi olduğunuz hekimin refakatçi eşliğinde tedavi gördüğünüzü belirtmesi gerekiyor.

-Eğer otobüs dışındaki bir araçla sevk edilmiş iseniz (uçak, ambulans, taksi gibi) sevkinizin sağlık kurulu raporu ile yapılması gerekiyor.

-Mutat araçlarla (dolmuş, otobüs gibi) yapılan sevklerde bilet istenmiyor. Ancak mutat araçlarda ücretsiz seyahat hakkına sahip olan kişiler hariç)

Elektronik sevk uygulaması (e-sevk) ve istisnaları

Sosyal Güvenlik Kurumu daha önce yaptığı duyurular ile elektronik sevk uygulamasını başlattığını ve bazı istisnalar dışında manuel sevkleri kabul etmeyeceğini duyurmuş idi. Yeni yayımladığı Sağlık Uygulama Tebliğinde elektronik sevk uygulamasına geçtiğini, belirlenen istisnalar dışında manuel (kağıt ortamında) yapılacak sevklere ödeme yapılmayacağını bildirmiş. İstisnaları ise,

-MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması sonucu e-sevkin düzenlenemediği durumlarda manuel sevk düzenlenebiliyor. Bu durumda sevk belgesi üzerinde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-sevk düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı ile belirtilerek onaylanması gerekiyor.

Sağlık hizmeti sunucularının MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları ve e-sevk uygulamasına geçmeleri zorunlu olup, gerekli düzenlenmeler tamamlanıncaya kadar;

-Pirim borcu veya genel sağlık sigortalısı olamayıp trafik kazası geçiren hastaların MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen sevkler,

-Birinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucuları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenen sevklerin manuel düzenlenebileceği öngörülmüştür.

Ayrıca hasta elektronik sevk ile sevk edildiği halde müracaat ettiği sağlık hizmeti sunucusunda MEDULA alt yapısı yok ise (Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı sağlık tesisleri, birinci basamak sağlık kuruluşları, diyaliz merkezleri, kaplıca tesisleri vb.) tedavi gördüğü hekim hastaya ait tedavi bilgilerini belge üzerine manuel yazar ise ödemesi yapılabiliyor.

Yol ve gündelik gideri açısından yapılan yeni düzenlemeler ise,

1- Elektronik sevk uygulamasına geçilerek uygulamaya başlanmıştır.

2- Meslek hastalıklarıyla ilgili yapılan sevklerde yol gideri için en yakın yer sınırlaması kaldırılmış

3- Kurum tarafından, sürekli iş göremezlik veya malullük durumlarının tespiti, kontrolü ile bazı kontrol muayeneleri için gönderilen hastaların hastaneye müracaat süresi 10 işgününe çıkarılmış. Daha önce bu süre üç işgünü olarak uygulanıyordu.

4- Hepatiti bulunan hastaların diyaliz tedavisine ait yol gideri ödemesinde en yakın diyaliz merkezinde tedavi görmesine istisna getirilmiş, bu hastalara ayrıcalık tanınmıştır.

5- Diyaliz yolluğu ödemesinde servis hizmetinden faydalananlara yol ödenmeyeceği belirtilmiş.

6- Başka bir şehire refakatli olarak sevk edilen hastanın yoğun bakımda tedavi gördüğü sırada refakatçisine daha önce gündelik ödenmez iken yeni düzenleme ile dışardan hastaya refakat eden refakatçiye de gündelik ödenebileceği düzenlenmiştir.

7- Donör (organ verici) olanların usulüne uygun sevk edilmesi halinde halinde bu kişilerin harcırahlarının karşılanacağı düzenlenmiştir.

Hastalara ödenebilecek yol ve gündelik hesaplamaları:

Yol gideri:

Yol gideri hastaya ve refakatçisine ödenir. SGK km’ye göre fiyat belirlemiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Resmî Gazetede yayımlanan Karayoluyla Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığında Uygulanacak Taban Ücret Tarifesinde belirlenen mesafeler için belirlenen ücretler ödenmektedir. Örneğin, 251-300 km mesafe için 25 TL, 401-475 km arası mesafeler için 38 TL ödeme yapmaktadır.

Eğer sevk ile gidilecek şehir 100 km altında ise Sosyal Güvenlik Kurumu 101-115 km arası mesafe için belirlenen tutarın ( bu tutar 13 TL dir.) belirlenmiş katsayılarla çarpımı sonucu bulunan,

00-25 km arası mesafe için 5,2 TL

26-50 km arası mesafe 6,5 TL

51-75 km arası mesafe için 9,1 TL

76-100 km arası mesafe için 10,4 TL

ödeme yapmaktadır.

Gündelik gideri:

Gündelikler; il dâhilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 100, iller arası sevklerde ise 200 gösterge rakamının devlet memurları aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden ödenmekte olup memur aylık katsayısı ise 0,073837’dir. Buna göre,

İl dahilinde (ilçe-merkez) için gündelik 7,4 TL

İller arası sevkler için gündelik 14,8 TL

her bir gün için hasta ve refakatçisine ayrı ayrı gündelik ödemektedir.

Bu şekilde, ayaktan tedavi görülen günlerin bilinmesi halinde ne kadar harcırah alınacağını hesaplayabilirsiniz. Ancak sevkinizin elektronik olarak yapılmış ve sonuçlandırılmış olması gerekiyor.