Torba kadro uygulamasının incelikleri nelerdir?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, torba kadro olarak bilinen 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinin inceliklerini yazdı.

Torba kadro olarak bilinen 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinin sorular özelinde inceliklerini izah etmeye çalışacağız.

7 Eylül 2011'de memuriyete başladım. Şu an 3 yıl 8 ay memuriyetim ve 6 ay muvazzaf askerliğim ile 2720 gün SSK hizmetim var. 10 yıl hizmet gerektiren bir kadroya atanmak için hizmet süremin hesaplanmasında kurumum, özel sektörde geçen günlerin ¾'ünün nasıl hesaplanacağı konusunda kararsız kaldı. Bir ay 30 gün bir yıl 360 gün üzerinden hesaplanır diye bir bilgi var önümüzde. Bu bilgilerden hangisi doğrudur?

Torba kadro uygulamasının dayanağı nedir?

Soruya geçmeden önce torba kadronun dayanağından bahsetmemiz gerekiyor. Torba kadronun dayanağı, 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesidir. Bu maddeye göre Eğitim ve Öğretim Hizmetleri ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilmektedir. Yine bu maddede hangi hizmetlerin torba kadroda dikkate alınacağı ve atanmak için gerekli olan şartlara yer verilmiştir.

Yıl 360 gün olarak, ay ise 30 gün olarak dikkate alınır

İşveren Uygulama Tebliği'nde hizmet sürelerinin nasıl hesaplanacağı ile bir aylık süreden neyin kastedildiği açıklanmıştır. Buna göre; ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir" ifadesine yer verilmiştir. Uygulamada da 68/B hesaplamasında sigortalının hizmet süresi hesaplanırken yıl 360 gün olarak, ay ise 30 gün olarak dikkate alınmaktadır.

Buna göre, sigortalı süreniz 7 yıl 6 ay 20 gün hizmetinizin olduğunu ve bu sürenin de 6 yılı geçmemek üzere ¾'ünün değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla hesaplamanın bu şekilde yapılması gerekmektedir.

Torba kadroda değerlendirilecek süreden ne anlaşılmalıdır?

657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinde geçen 6 yıl ibaresinden, yükseköğrenim gördükten sonra özel kuruluşlarda veya serbest olarak çalışılan sürenin toplamının ¾'ünün 6 yılı geçmeyeceği anlaşılması gerekmektedir. 12 yıllık serbest çalışma süresi olan bir kişinin bu süresinin ¾'ü 9 yıl olmasına rağmen bu madde gereğince 6 yılı değerlendirmeye alınacaktır.

Her memur torba kadrodan yararlanabilir mi?

Her memurun torba kadro uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağı hususu, 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinde belirtilmiştir. Buna göre; "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir" hükmü gereğince, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kadrolarında bulunan memurlar hakkında torba kadro uygulaması yapılamaz.

Örnek vermek gerekirse, bu madde kapsamında olan öğretmenler, doktorlar ve hemşireler hakkında torba kadro uygulaması yapılamaz.