Torba yasa ile neler değişti?

Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6552 sayılı Kanun, altı aya yaklaşan tartışmalardan sonra önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaştı, dün itibariyle de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamuoyunda “” olarak bilinen 6552 sayılı Kanun, altı aya yaklaşan tartışmalardan sonra önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaştı, dün itibariyle de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba Yasa, iş hukukundan sosyal güvenliğe, vergi hukukundan iş sağlığı ve güvenliğine kadar pek çok alanda önemli değişiklikler yaptı. Bu değişiklikleri önümüzdeki günlerde yazılarımızda ayrıntılı olarak anlatacağız.

Ancak bu yazımızda en önemli düzenlemeye, iş hukuku düzenlemelerine değinelim.

Zira Torba Yasa’nın değişiklik yaptığı en önemli alan iş hukuku alanı… Kanun çalışması, esas itibariyle Soma Faciası sonrasında maden işyerlerinde çalışan işçilerin çalışma koşullarını düzeltmek amacıyla başlamıştı.

Bu yazımızda Torba Yasa ile meydana gelen iş hukuku değişikliklerine değineceğiz.

 Hakları Arttı

Torba Yasa’nın iş hukukunda yaptığı en önemli değişiklik maden işyerleri gibi yer altı işlerde çalışanlar hakkında.

Buna göre, iş güvencesinden yararlanmak için işçinin işyerinde “en az altı aylık kıdemi olması” şartı yer altı işlerinde çalışan işçiler için uygulanmayacak.

Yer altı maden işyerlerinde çalışanlar için getirilmiş önemli nitelikte bir düzenleme bu.

Zira böylece bir gün dahi çalışan bir yer altı çalışanı iş güvencesi kapsamında olacak; onu çıkartmak isteyenin işverenin İş Kanunu’nda tanımlanan haklı veya geçerli bir sebebe dayanması gerekecek.

Maden işyerlerindeki her işçiye iş güvencesi getirilmesi hem taşeronlaşmayı azaltabilecek hem de iş aracılığı gibi işçinin istenilen zaman işten çıkartılabildiği hukuksuz uygulamaları ortadan kaldırabilecek bir düzenleme...

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için