Üniversite asistanları hakları için yürüyor!
Asistanlar Eğitim Sen şubelerinin de ortak çağrısıyla akademik özgürlük ve güvenceli gelecek isteyecek.
ODTÜ, Hacettepe, Gazi, İTÜ, Boğaziçi, Marmara, İstanbul, Yeditepe Üniversitelerinden asistanlar Cumartesi günü Ankara’da buluşuyor.
Saat 12.00’de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü önünde buluşacak olan asistanlar 12.30’da Sakarya Caddesi’ne yürüyüp, saat 13.00’de de basın açıklaması yapacak.
AKADEMİK KÖLE OLMAMAK İÇİN
Toplum yararına, özgürce bilimsel üretim yapmanın ön koşulunun iş güvencesi olduğunu belirten asistanlar, ‘akademik köleler’ yaratmak hedefiyle araştırma görevlilerini iş güvencesinden yoksun bırakan uygulamaların üniversitelerin tüm bileşenlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılıp, kurumsallaştırılmaya çalışıldığını dile getiriyor.
Üniversiteleri eleştirel düşünceden tamamen temizlemeye, tepkisizleştirmeye çalışan baskıların gün geçtikçe arttığına, baskı araçlarının değişik biçimlerde, hepsinin karşısına çıktığına dikkat çeken asistanlar bütün bunlara artık sessiz kalmayacaklarını belirtiyor.
Asistanlar, YÖK’ün, İTÜ rektörlüğünün hukuksuzca işten attığı araştırma görevlilerinin işe iadeleri için genel kurul kararıyla çıkaracağını ilan ettiği yönetmeliği, Başbakanlığın bürokratik engellerini bahane ederek yayımlamadığına dikkat çekiyor. Asistanlar, işten atılan arkadaşlarının, kıdem ve maaşlarının eksiksiz bir şekilde korunarak işe iade edilmeleri için YÖK’ü sözünü tutmaya ve gerekli hukuksal düzenlemeleri yapmaya çağırıyor.
MERDİVEN ALTI ASİSTANLIK
Vakıf üniversitelerinde çalışan araştırma görevlilerinin “bursiyer” sıfatıyla sosyal güvenlik haklarından yoksun, kayıt dışı çalıştırıldıklarını da belirten asistanlar, son derece muğlak görev tanımlarından ötürü her türlü angaryaya maruz bırakıldıklarının da altını çiziyor. Asistanlar, vakıf üniversitelerindeki ‘merdiven altı asistanlık’ düzenine son verilmesini istiyor.
TÜM BİLEŞENLERE ÇAĞRI
Asistanlar, akademik özgürlüğü, özgür düşünceyi ve bilimi ortadan kaldırmayı amaçlayan her türlü baskı ve dayatmayı reddediyor, üniversiteleri piyasacı bir anlayışla yönetmeyi hedefleyen, toplumu yanıltan ve kamu yararını hiçe sayan girişimlere son verilmesini istiyor.
Üniversitelerin tüm bileşenlerini araştırma görevlilerinin isyanına kulak vermeye çağıran asistanlar, araştırma görevlilerinden başlayan yeni personel rejimi ile bütün üniversite çalışanlarına ve gündemdeki yeni YÖK yasası ile bütün akademik kadrolara yayılacak olan güvencesizliğe ve geleceksizliğe karşı tüm üniversite bileşenlerini 18 Mayısta Ankara’da dayanışmaya çağırıyor.
ASİSTANLARIN TALEPLERİ
Asistanların 18 Mayısta dile getirecekleri taleplerden bazıları şöyle;
* Üniversitelerde güvencesizliğe en fazla maruz bırakılan, akademik dünyanın taşeron işçileri haline getirilen araştırma görevlilerini intihara sürükleyecek kadar yoğun bir şekilde uygulanan her türlü mobbing ve ayrımcı davranışın son bulmasını ve sorumluları hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını,
* ÖYP’li araştırma görevlilerine uygulanan senet baskısının ortadan kaldırılmasını,
* Kurulduğu tarihten bu yana üniversitelerde baskı ve denetim aracı olan, güvencesizliği ve eleştirel düşünce ve özgür bilim karşıtı uygulamaları dayatan YÖK’ün kapatılmasını istiyorlar.
EVRENSEL