Üniversite öğrencilerinin en sık sorduğu sorular

Üniversite öğrencilerinin en sık sorduğu ve merak ettiği soruları sizler için derledik. İşte üniversite öğrencilerinin ens sık sorduğu sorular...

Üniversite nedir?

Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan öğretim kurumu.

Fakülte nedir?

Bir üniversitenin, öğrenim alanı veya uzmanlık konusu bakımından ayrılmış kollarından her biri. Mühendislik ve mimarlık fakültesi, tıp fakültesi, ilahiyat fakültesi vb. İdari olarak En üstte dekan vardır, onun altında bölüm başkanları.

Dekan nedir?

Dekan, üniversitedeki fakültelerin her birinde bulunan en üst düzey idari amirdir. Görevleri bakımından rektöre bağlıdırlar, tüm dekanlar birer senato üyesidir.

Bölüm başkanı nedir?


Üniversitelerdeki, lisans düzeyinde eğitim veren bölümlerinde idari makam olarak en üstteki amirdir. Profesör, doçent, yardımcı doçent ve yahut yardımcı doçent olabilir.

Meslek yüksekokulu?

önlisans düzeyinde eğitim veren, teorikte fakültelerden hiçbir farkı olmayan kurumlardır. En üstte bulunan idari yöneticisi müdürdür.

Öğrenci işleri ne demek?


Öğrenci işleri, üniversitelerde bulunan öğrencilerin sorunlarını çözmek için var olan bir birimdir. Bu birimden öğrenci belgesi tarzından belgeler elde edilebilir.


Kredi nedir?


Her ders için, üniversite senatosunca verilen değer.


Yarıyıl nedir?


Bir yılın yarısına denir. Her yıl için iki tanedir. Güz ve bahar yarıyılı diye ikiye ayrılır. Güz yarıyılı ilk dönemi belli ederken, bahar yarıyılı ikinci dönemi belli eder.


Yaz okulu ne demektir?


Yaz okulu, bir öğrencinin güz ve bahar yarıyılda başarısız olduğu dersleri geçebilmeleri için, normal yarıyıldaki derslerin aynı şekilde olduğu gibi hızlandırılarak okutulduğu okuldur. Yaz okulunda üniversite senatosunca belirtileceği gibi genel olarak 10 ya da 12 kredilik ders alınabilmektedir. Yaz okulu, normal yarıyıldan farklı olarak ücretlidir.


Üniversite okunulan şehir ile yaşam sürülen şehri başka olan öğrenciler yaşam sürdüğü şehirde yaz okulu alabilir mi?


Üniversiteler bunu çoğunlukla kabul etmediği gibi, dersin hocasının da elindedir. Hoca isterse buna izin verebilmektedir.


Yaz okulunu başka bir şehirde almak için gerekli olan şart nedir?


Hangi ders alınacaksa o ders için yaz okulunun açılmaması bu şartlardan birisidir. Eğer o ders açılmış olsa bile başka şehirde yapmak isteyen öğrenciler, hocalarından gerekli izni aldıktan sonra, okunacak üniversitedeki dersin içeriğini, normalde okuduğu hocasına gösterip kabul ettirmesi lazımdır.


Eğitim Dili ne demektir?

Eğitim dili, üniversitelerdeki bölümlerde, üniversite senatosunca belirlenen, derslerin anlatılacağı dildir. Türkiye’de %100 Türkçe, En az %30 İngilizce ( %30’dan fazla olabilmektedir) ve %100 İngilizce şeklinde 3’e ayrılır. Fransız dili, İspanyolca dilleri gibi bölümler bundan farklıdır.


Üniversitede sınıfta kalma var mıdır?

Üniversitede genel anlamda sınıfta kalma diye bir şey yoktur. Lise mantığında bakılırsa kalma yoktur. Fakat her üniversitenin kendisi açısından belirlediği bir yönetmeliği ile sınıfta kalmaya benzer uygulamaları vardır.

Örnek olarak Ege Üniversitesi’nde 1. Sınıfta GANO (1,8) 2-3-4. Sınıflarda ise GANO’ su 2,0 altında olan öğrenciler bir üst sınıfa geçemezler. Altta başarısız oldukları dersleri bir kez daha alırlar. Bu uygulama her üniversitede farklı olduğu için bu sorunun en doğru cevabı üniversite yönetmeliğinde yazmaktadır.


2. Sınıftan, 3. Sınıfa geçerken 1,8 kuralı nedir?


Bu kural her üniversitede uygulanmayıp bazı üniversitelerde vardır. ( Muğla üniversitesi, Gediz üniversitesi) öğrenciler herhangi bir dersi geçmesi için o dersten DD ile geçmesi yeterlidir. 1 ve 2. Sınıfların dört yarılın GNO’ sunun ortalaması 1,8’in altında kalan öğrenciler 3. Sınıfa geçemezler ve 1. Ve 2. Sınıfın ilk dönemlerinde varsa başarısız dersleri yoksa notu az olan dersleri yükselterek 1,8’in üstüne geçerek bir üst sınıfa geçiş yapabilir.


irregular öğrenci ne demektir?


İrregular öğrenci her üniversitede olmamakla beraber, hazırlık okuyan öğrencilerin ilk yarıyılda başarılı olmalarıyla bahar yarıyılında 1. Sınıfın ikinci döneminden dersler alabilen öğrencilere denir. Bu durum genellikle ön şartlı ders olan üniversitelerde olamaz.


Ön şart nedir?


Ön şart, bir dönem ya da bir sınıf üstteki ders ile benzer nitelikli dersler arasında bir nevi ilişkidir. Örnek olarak, Mühendislik öğrencisi, 1. Yarıyılda alması gereken matematik 1 dersinden başarısız olursa 2. Yarıyılda verilecek olan matematik 2 dersini alamaz. Matematik 1 dersinden başarılı olduğu zaman matematik 2 dersini alabilir. Mühendislik ve mimarlık fakültesinde, inşaat ya da makine mühendisliği gibi bölümlerinde fizik1’i almadan fizik 2’yi, fizik 2’yi almadan statik’i, statik’i almadan da mukavemet dersini alamayabilirler. Bunlar tabii ki üniversitenin yönetmeliğince belirlenir, olup olmadığı her üniversiteye göre değişir.


Derse devam zorunluluğu var mıdır, ne kadardır?


Üniversiteler bunda kendi özgür iradelerini kullanarak karar verirler ama Türkiye’deki bazı iktisadi ve idari bilimler fakültesi ile hukuk fakültelerinde devam zorunluluğu yoktur. Bir öğrenci bu bölümlerde devamsızlıktan kalmaz. Diğer fakültelerde genellikle devam zorunluluğu vardır ve çoğunlukla teorik derslerde %70 devam zorunluluğu vardır. %70’in altında devamı olan öğrenci, hocanın inisiyatifinde olmakla beraber teorikte dersten kalmış olur. Dersin hocası isterse öğrenciyi bırakabilir. Devam olayı hazırlıkta, bazı üniversitelerde %90 devam iken bazılarında normal fakültelerde olduğu gibi %70’dir.

Laboratuvarı olan derslerde laboratuvardan ya da dersten kalma arasında fark var mıdır?


Laboratuarı olan derslerde dersten kalan öğrenci laboratuardan da kalmış olur fakat laboratuardan kalmış olan dersten kalmış olmaz.


Notlandırma nasıldır?


Türkiye’de harf notu olmakla beraber, direk 100’lük not da geçerlidir.


Çan eğrisi nedir? Farklı not sistemleri var mıdır?


Çan eğrisi, dersi alan öğrencilerin not ortalamasından elde edilen bir not sistemidir. Çan eğrisinde o dersteki en başarılı öğrenciyle en başarısız öğrencinin notları eğriye katılmazlar. Bunun dışında katalog not sistemi de vardır. Katalog not sisteminde Yok’un belirlediği not sistemi geçerlidir.

4.00 AA > 90-100
3.50 BA > 85-89
3.00 BB > 80-84
2.50 CB > 75-79
2.00 CC> 70-74
1.50 DC > 65-69
1.00 DD > 60-64

Dersin hocaları katalog uygulasa da değişiklik yapma hakkına sahiptir. Ayrıca Her üniversitenin kendine has geçme notu olduğu gibi, not sistemi de vardır.