Yeni KHK'larda neler olacak?
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 670 ve 671 sayılı KHK’ların hazırlandığını açıkladı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 670 ve 671 sayılı KHK’lar hakkında bilgi verdi.
Kurtulmuş, bu KHK’larda neler olacağına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
670 SAYILI KHK NELER VAR?
“Bakanlar Kurulumuzda, iki kanun hükmünde kararname gündeme geldi. Henüz bu konuda madde bulunmayan konularla ilgili 670 sayılı kanun hükmünde kararnamedir.
670 sayılı kanun hükmünde kararnameyle bazı bakanlıklarımızdan gelen, kamu personeli olma vasfını yitirmesi gereken kişilerle ilgili düzenlemedir. Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı, ismi geçen FETÖ mensuplarıyla ilgili kanun hükmünde kararname Resmi Gazete’de yayınlanacaktır. Bu kararnameyle görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanma adları mümkün olmayacak. Hakim gibi, savcı gibi, askerlerin mesleki rütbeleri gibi, birtakım meslek unvanlarını kullanmaları mümkün olmayacak, buralardan kaynaklanan haklarını kullanamayacaklar.
Kapatılan kurum ve kuruluların hakları, alacakları, taşınmazlıkları ne olacağı Maliye Bakanlığı bünyesinde olacaktır. Hak ve alacaklarla ilgili sorumluluklar vakıflar Genel Müdürlüğü’nde olacaktır.”
671 SAYILI KHK'DA NELER VAR?
“671 Sayılı kanun hükmünde kararnamede ise yargılanma aşaması devam eden konular ele alınmıştır. TSK pilot açığının kapatılmasıyla ilgili düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, bununla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Eskiden pilot olup bir vesileyle TSK’dan alınmış olanların yeniden TSK’ya kazandırılmaları 671 sayılı kanun hükmünde kararnameyle kararlaştırılmıştır.
TİB kapatılmıştır, TİB’in tüm yetkileri BTK’ya devredilmiştir. 671 sayılı kanun hükmündeki kararnamenin üçüncü ayağı ise bir takım özel harekat polisinin alınmasıyla ilgili konular açığa kavuşturulmuştur. Bunlar yayınlandığında görülecektir.
YÖK’ün talebi çerçevesinde 2006 sonrasında kurulan 41 üniversitemizde rektörlerin emeklilik yaşı 62’den 72’ye yükseltilmişti. Bu sayıyı 75’e çıkıyoruz. Uzaklaştırılan öğretim üyesi sayısını göz önünde bulundurulduğunda böyle bir düzenleme yapma gereği ortaya çıkmıştır. Bu kararnameler, OHAL ile ilgili bu düzenlemeler kapsamında dileriz istediğimiz sonuçları versin, ayrıca kamu alanında birtakım boşlukların doğmaması için önemli bir adım olsun”