100 binden fazla öğrenci af bekliyor
Üniversiteden herhangi bir nedenle ilişiği kesilen öğrencilerin sayısı son iki yılda 100 bini geçti. Üniversitelerine geri dönmek isteyen öğrenciler, yeni bir affı dört gözle bekliyor.
Üniversiteden herhangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrencilerin sayısı son iki yılda 100 bini aştı. Üniversitelerine geri dönmek için ‘af yolu’ gözleyen öğrenciler, başka bir alternatif olarak da 25 Şubat 2011’den öncekileri kapsayan af süresinin uzatılmasını talep ediyor.
25 Şubat 2011 tarihine kadar yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören ve terör suçu dışında her ne sebeple üniversiteleriyle ilişiği kesilmişse, ‘geri dönüş’ imkanı sağlayan affın daha da genişletilmesi talep ediliyor. Bu af kapsamında 43 bin 414 öğrenci üniversitesine geri dönmüştü. 25 Şubat 2011 tarihinden sonra ilişiği kesilen öğrenci sayısı ise 2012 verilerine göre 106 bin 791. Maddi, ailevi, yurt yetersizliği, hastalık… gibi sebeplerden dolayı okulunu bırakmaz zorunda kalan öğrenciler, yeni affın yolunu gözlüyor. Bunlardan birisi de “Üniversiteyi bıraktığım için çok pişman oldum” diyen Mehmet Aslan.
PİŞMANIM, AFFEDİN, OKULUMA DÖNMEK İSTİYORUM
Üniversitesine dönebilmek için af bekleyen Mehmet Aslan, “DGS ile girdiğim Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ni türlü sebeplerden dolayı bırakmak zorunda kaldım. 2012’de üniversiteye gittiğimde, DGS ile geldiğim için devlet yurtlarında kalamadım. Maddi imkansızlık içindeydim. Özel yurtlarda da yer bulamadım. Bunlara rağmen bir arkadaşın evinde 6 ay kaldım. Okuluma gittim. Fakat o sırada babamın hastalanması ve daha da maddi kriz içine girmemiz, okulu bırakmama neden oldu. Üniversiteyi bıraktığım için çok pişman oldum. Geri dönmek istiyorum ama af çıkması gerekiyor. Bir tarafta okumayı destekleyen devlet, diğer tarafta da okumak isteyen ben ve benim gibi on binler… Bu konuya el atılmalı ki, bizler de okuyalım. Tek isteğim, tek isteğimiz bu.”
10 MİLLETVEKİLİ KANUN TEKLİFİ VERDİ
Üniversite öğrencilerine yönelik çıkartılan kapsamlı affın daha da genişletilmesi için 10 milletvekili kanun teklifi hazırladı. Aralarında Zühal Topçu, Mehmet Erdoğan, Alim Işık gibi 10 milletvekilinin imzası bulunan “Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Meclis Başkanlığı’na verildi. Kanun teklifiyle 25 Şubat 2011’den sonra herhangi bir sebeple üniversiteleriyle ilişiği kesilen yaklaşık 150 bin öğrenciye af çıkartılması amaçlanıyor. Kanun teklifinde, “25 Şubat 2011 tarihinden sonra kendi isteği ile ilişiği kesilenlerin de müracaat imkânından yararlanabilmesi için kanun değişikliği gerekmektedir. Kanun teklifiyle 2547 sayılı kanunda yapılacak değişiklik ile mağdur olan öğrencilerin ve ailelerinin mağduriyetleri giderilecektir” deniliyor