4+4+4 sistemi başarısız oldu, yerine...
4 + 4 + 4 başarısız oldu, 5 + 3 + 4 tekrar geliyor.
Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde, 2012 yılının Mart ayında 4 + 4 + 4 eğitim sistemine geçilmiş ve bir çok yenilik ile düzenleme getirilmişti. Alınan bu radikal karar ile 66 aylık (5,5 yaş) çocuklar 1. sınıfa başlatılmış, 5. sınıflar branş öğretmenlerine verilmişti.
O dönemde eski bakan Dinçer ve ekibine 4 + 4 + 4'ün alel acele getirildiği, eğitim çevrelerince konuşulup tartışılmadığı, üniversiteler ile fikir alışverişi yapılmadığı gibi nedenlerden dolayı ağır eleştiriler yapılmıştı. Dinçer ise bir süredir araştırma içerisinde olduklarını ve sistemin olumlu ve olumsuz yanlarını bildiklerini aktarmıştı. Ayrıca o dönemde 30 bini aşkın Sınıf öğretmeni norm fazlası olmuş ve 21 bin 500 sınıf öğretmeni kapsamlı alan değişikliği ile isteğe bağlı olarak branşlara kaydırılmıştı.
Bakanlığın alel acele karar verip bir gecede 4 + 4 + 4 eğitim sistemini getirdiğini savunanlar o yıl içerisinde gerçekleşen öğretmen atamalarını işaret ediyor. 2012 yılının Şubat ayında 17000 öğretmenin ataması yapılmış ve 4931 Sınıf öğretmeni atanmıştı. Aynı yıl Mart ayında 4 + 4 + 4'e geçilmiş ve Ağustos ayında 40000 öğretmen atanmış, 40000'in içinden 324 kontenjan Sınıf öğretmenliğine ayrılmıştı. Aynı yılın Şubat ayında 68 KPSS puanı ile Sınıf öğretmenleri atanmış ve 6 ay sonra 87,4 puan alan açıkta kalmıştı. Akıllara şu sorular geldi;
''Madem Mart ayında 4 + 4 + 4 eğitim sistemine geçecektiniz neden Şubat'ta 5 bin Sınıf öğretmeni aldınız?''
''Aldığınız öğretmenlerin yanı sıra 30 bine yakın öğretmenin 5-6 ay sonra norm fazlası olacağını hesap edemediniz mi?''
Aradan yaklaşık 2,5 yıl geçti, bakan değişti, sistemin öngördüğü şekilde 5 dönem 4+4+4 eğitim sistemi yaklaşık 40 bin okulda 600 binin üzerinde öğretmen ve 15 milyon öğrenci üzerinde uygulandı. Bu eğitim sistemine büyük oranda negatif geri bildirimler geldi. İlkokul öğretmenleri tarafından 5,5 yaşındaki çocuğun öğretime hazır olmadığı, fiziki yeterliliğinin bulunmadığı ve okulda büyük sıkıntılar çekildiğini defaatle dile getirdi. Öte yandan bu sisteme geçilmeden önce alt yapının hazırlanmadığını, örneğin lavaboların 5,5 yaşındaki çocuklara uygun olmadığı konusunda yoğun şikayetlerde bulunuldu.
Öte yandan 5.sınıfların branş öğretmenlere verilmesinden dolayı da bir rahatsızlık yaşandı. Branş öğretmenleri ''5. sınıf çocuğu kendisini ortaokul öğrencisi olarak hissetmiyor'' eleştirisini çokça yaptı. Bu konu ile ilgili anketler yapıldı, öğretmenlerle görüşüldü ve medyaya mal olmasa bile 4+4+4 eğitim sisteminin başarısız olduğu tespit edildi. Dikkat edileceği üzere 4+4+4 eğitim sistemi artık eskisi gibi dillendirilmemektedir.
Eğitim alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin büyük bir çoğunluğu da en başından beri bu sisteme karşı çıkmıştı. Bu sistemin olumsuzlukları seminerler, raporlar ve çeşitli organizasyonlarla 2 yıllık bir süreçte duyurulmaya çalışıldı.
MEB'in Sınıf öğretmenliğinde 11 bine yakın norm fazlası var. Bakanlığın, 5+3+4'e geri dönüldüğünde bu norm fazlası öğretmenleri kullanmak üzere ''Öğretmen stoku'' şeklinde kenarda tuttuğu iddia ediliyor. Öte yandan Sınıf öğretmenliğinde emeklilik, müdürlük sonuçları ve özür durumu tayinlerinden sonra yaklaşık 16-17 bin civarında da norm açığı oluşması bekleniyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Sınıf öğretmenliği norm açığını 12 bin 804 olarak açıklamıştı. 5+3+4'e geçilirse mevcut norm açığı ile birlikte 30 binin üzerinde Sınıf öğretmeni ihtiyacı olacak.
Ülkemizde resmi verilere göre 253 bini branş öğretmeni ve 19 bini Sınıf öğretmeni olmak üzere 272 bin atama bekleyen öğretmen bulunuyor. Bakanlığın, 5+3+4 sistemine öğretmen atamaları noktasında tepki almamak adına genel seçimlerden sonra geçeceği iddia ediliyor. 5+3+4 sisteminin ilk sinyali 3 ay önce yaklaşık 6 bin 100 Sınıf öğretmeni ataması yapılması ile verilmişti. Şubat ayında yapılacak atamada 2 bin veya üzeri bir kontenjan Sınıf öğretmenliğine verilirse 5+3+4 iddialarının güçleneceği öne sürülüyor.
MEB'in 5+3+4 eğitim sistemine geçtiği düşünüldüğünde ve dershane öğretmenlerinin kadroya alınacağı öngörüldüğünde branş öğretmenleri açısından atanma ihtimali oldukça düşecek, eğitimin kanayan yarası haline gelen atama bekleyen öğretmenler için zor günler başlayacak. Bu iddiaların önümüzdeki aylarda eğitim sistemine nasıl yansıyacağı ise merak ediliyor.