Açıkta kalan 574 bin lise adayı öğrenciye müjde!

2013-2014 eğitim-öğretim döneminde henüz herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrenciler hala tereddüt içerisinde. MEB'in çözüm önerisi ise 'Çok Programlı Liseler'den yana oldu.

Haber Türk gazetesinin haberine göre; günlerdir sınavla bir okula giremeyen ve bu yıl liseye başlayacak 574 bin gencin geleceği tartışılıyor. Genel liselerin kapanmasıyla birlikte üniversiteye hazırlanmak için akademik eğitim almak isteyen ancak meslek ve imam hatip liselerine gitmek istemeyen gençlerin taleplerin nasıl karşılanacağını sorgulanıyor. Bu gençlere adres olarak gösterilen ve içinde "mesleki teknik", "imam hatip" ve "genel lise" programları bulunan Çok Programlı Liseler'in (ÇPL) kontenjanlarının ise ihtiyacı karşılamayacağı ortaya çıkınca çözüm de "meslek liselerini dönüştürmek" olarak bulundu. Bu liselerden bazıları ÇPL olacak. İstanbul'da 13 ilçede ÇPL var. 26 ilçeye daha en az bir tane ÇPL açılacak

Tüm Türkiye'de geçen yıl sayıları 615 olan ve 181 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ÇPL'ler genel lise programı almak isteyen gençlerin taleplerini karşılamaktan uzak. Çünkü sadece İstanbul'da geçen yıl 48 bin öğrenci genel liseye kayıt yaptırmıştı. Bu yıl aynı sayıda öğrenci genel liseye gitmek istediğinde İstanbul'daki 19 ÇPL bu talebe yanıt veremeyecekti.

Sonunda Milli Eğitim Bakanlığı çözüm buldu. İhtiyaca göre her il ve ilçede en az bir tane meslek lisesi "Çok Programlı Lise" ye dönüştürülecek ve adı ÇPL olacak. Ancak bu okullarda ÇPL içinde yer alan programlardan "imam hatip lisesi programı" yer almayacak. Sadece "meslek" ve "genel lise" programlarında eğitim verilecek.

EN YAKIN MESLEK LİSESİNE GİDİN

Dün İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'la konuştuk. Genel lise programı okumak isteyen öğrencilere bu seçeneği vermek zorunda olduklarını, istemedikleri bir programda okumaya zorlanamayacaklarını dile getiren Yıldız, çözümü şöyle anlattı: "İstanbul'da 13 ilçede 19 ÇPL var, 26 ilçede yok. Her ilçede bir tane açılması için talimat verdim. Meslek liselerinden birini ÇPL yapacağız. Talep fazla olursa sayıları artacak. Bu okullarda sadece meslek ve genel lise programları olacak. Öğrenciler dersler ortak olduğu için 9. sınıfı birlikte okuyacak. 10. sınıfa geçtiklerinde ayrılacaklar. Böylece genel lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin ve ailelerinin ihtiyacı karşılanacak."

Yıldız, genel lise programı almak isteyen ailelerin de kayıt için izleyeceği yolu "Aileler evlerine en yakın mesafede bir ÇPL varsa oraya yoksa en yakın meslek lisesine giderek çocuklarının kaydını genel lise öğrencisi olarak yaptıracak. Böylece kesin sayılar da saptanacak ve yoğunluğa göre o ilçede bir ya da birden fazla meslek lisesi ÇPL olacak. Öğrenciler bu okullarda eğitime başlayacak" diye anlattı.