Alevi dedelerinden öğretmenlere ders!
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kapsamına alınan Alevilik inancı ile eksik bilgileri olduğu görüşünde buluşan öğretmenler Mersin Alevi Kültür Derneği'ne başvurarak bu eksikliği gidermek için yardım istediler.
4+4+4 eğitim sisteminin devreye girmesiyle Alevilik konusu da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına girince yaşanan bilgi eksikliğinin giderilmesi için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) Platformuna üye Din Kültürü öğretmenleri, Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi Yönetimi'nden ‘Alevilik’ inancının kendilerine anlatılması talebinde bulundu.
Talebi olumlu karşılayan dernek dedeleri ‘Alevilik’ konusunda öğretmenlere bilgiler verdi. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi’nde gerçekleşen ilk derse Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük’te katıldı.
Öğretmenlere "Alevilik" inancını anlatan Alevi dedeleri Hüseyin Kılavuz, Hüseyin Yıldırım ve Hüseyin Yalçın ile Genel Başkan Engin Gündük ilk derste ‘Alevilik nedir’, ‘hangi tarihte ortaya çıkmıştır’ ve ‘bugünlere gelmesindeki tarihi süreç’ konuları ele aldı.
Karşılıklı soru-cevap şeklinde geçen ders yaklaşık 3 saat sürdü.
Bunun iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu belirten Alevi Kültür
Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük, eğitime katılan öğretmenlere
teşekkür ederken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaşadığımız coğrafyada sorunlarımızı konuşarak aşabileceğimizi, birbirimize temas ederek, birbirimize dokunarak, birbirimizi tanıyarak, ortak yaşam alanlarımızı geliştirerek bu ülkeyi ancak bir bahçeye, bir güzellikler ülkesine getirebileceğimizi söylemiştik. Bu taleplerinden ve iyi niyetli yaklaşımlarından dolayı hocalarıma teşekkür ediyorum.
Ne kadar iyi niyetli olursanız olun. Ben asla bugün hocalarımızın gösterdiği cesareti gösteremem. Ben kalkıp da herhangi bir alanda Sünniliği veya başka bir inancı anlatabileceğimi zannetmiyorum. Çünkü bu ne hakkımdır nede haddimdir”
DKAB Platform Başkanı Mustafa Köse Bu sıcak karşılamadan dolayı Mersin Cem Evi yönetimine teşekkür ederken, bu tür eğitimlere katılımın gerekliliğini vurguladı:
“Bizler senede 2 veya 3 defa toplanıyoruz. Suphi Öner Öğretmen Evi’nde yaptığımız son toplantımızda Din Kültürü öğretmenleri arkadaşlarımızdan bir talep geldi. Arkadaşlar genel olarak müfredata yeni giren Alevilikle ilgili bir takım bilgi noktasında sıkıntılar olduğundan bahsettiler. Bizde bu talep üzerine yaz ayında Cem Evi’nin yetkilileri ile görüştük ve bu talebimizi kendilerine ilettik. Bu talebimiz olumlu karşılandı ve bizi bilgilendirebileceklerini söylediler. Bugün katılımın düşük olması bizi biraz mahcup etti ama inanıyoruz ki bu bir adımdır. İleri ki zamanlarda yapacağımız bu ziyaretlerde öğretmen sayısının artacağını düşünüyoruz”