Anadilde eğitimin detayları netleşiyor!

Yasa değişikliğinin Aralık ayında Meclis'te görüşülmesi beklenen anadilde eğitime ilişkin formül, ilkokulda Türkçe öğrenmekle başlayıp Kürtçe eğitimine lisede ve özel okullarda geçilmesi şeklinde bulundu.

Sabah gazetesinin haberine göre; demokratikleşme paketinin en önemli maddelerinden biri olan anadilde eğitimin nasıl uygulanacağına ilişkin adımlar netleşmeye başladı. Buna göre, öğrenciler ilkokula başladıklarında öncelikle Türkçe öğrenecek. Kürtçe veya diğer dil ve lehçeler ile alfabelerin öğretilmesine ise lise seviyesinde ve özel okullarda başlanacak. Anadilde eğitim için 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu ile 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Bununla ilgili düzenleme Aralık ayı başında TBMM'ye sunulacak. Anadilde eğitim için özellikle 2923 sayılı kanuna eklemeler yapılacak. Kurulacak özel okular 5580 kanun kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanacak. Hangi dil ve lehçelerde eğitim verileceğine ise Bakanlar Kurulu karar verecek. Hükümet kanun değişikliğini yaparken "Anayasa'nın 42. maddesine göre Türkçe'den başka hiçbir dil eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" tezine karşı da bir formül buldu. 2003 yılında anadil öğretimi için özel kursların açılmasına imkan tanıyan 'farklı dil ve lehçeler' ifadesi bu değişikliğin de temeli olacak. Yani değişiklik yapılırken 'anadil' yerine 'Türk vatandaşlarının günlük hayatlarında kullandıkları farklı dil ve lehçelerde özel okullarda eğitim verilebilir' ifadesi eklenecek. Böylece anayasadaki bu sorun aşılacak.

KÜRTÇE HAZIRLIK

Anadilde eğitim için ilk uygulama 2014-2015 eğitim öğretim yılında yapılacak. İlk aşamada yalnızca liselerde, Kürtçe ve yerel dil ve lehçelerde özel okullarda eğitim yapılacak. Bunun için tıpkı İngilizce, Almanca, Fransızca gibi Kürtçe ve farklı dil ve lehçelerde hazırlık sınıfları açılacak. Hazırlık sınıfını tamamlayan öğrenciler, daha sonraki sınıflarda yalnızca fen ve matematik derslerini Kürtçe ve farklı dil ve lehçelerde alabilecek. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ile ilgili dersler Türkçe verilecek.