Atama bekleyen öğretmen adaylarını üzecek açıklama
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şubat ayında atama bekleyen öğretmen adaylarını üzecek açıklamalar yaptı.
- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, azınlık okullarında öğrenim gören Hristiyan öğrencilere zorunlu Din Bilgisi ve Ahlak Bilgisi dersinin yanı sıra kendi dinlerini öğrenecekleri seçmeli din dersi koyacaklarını söyleyerek "Hazırlanan müfredat için imzayı attım" dedi. Habertürk'ten Umut Tütüncü'nün haberine göre, diğer dinlere mensup öğrenciler için de hazırlık var.
TEOG'DA HATA İYİ NİYETİMİZDEN: Resmin bütününe bakmak lazım. Ortaokulu bitiren 1 milyon 300 bine yakın öğrenciyi yerleştirmeye esas olan puanlarına bakarak liselere yerleştiriyoruz. Sorun 212 bin öğrenci, hiç sisteme girmemiş. Hata gibi görünen şey bizim iyi niyetimizden kaynaklandı. "Ben özel okula gideceğim" diye tercih yapan öğrenciler, devlet okulunda kayıtlı görünmedikleri için teşvikten faydalanamayacaktı. Bundan yararlanabilmeleri için, sisteme hiç girmeyen öğrencileri de otomatik olarak boş kontenjanlara yerleştirdik. Kimse bizim sistem tarafından yerleştirilen okulda okumak zorunda değil.
UZAK OKULLARA YERLEŞTİRME: O konu çok magazine edildi. Ünlü bir gazetecinin kızı, hahambaşının torunu, bir Ermeni vatandaşımız, bunlar bizim sistem tarafından yerleştirildikleri okullara gidip başlamadılar. Özel okula gidecekleri için hiç sisteme girmemişlerdi. Sisteme girip bir tercih yapmış olsalardı, mutlaka bulundukları ilçede bir okula yerleştirilirlerdi. Sisteme girmedikleri için, otomatik yerleştirmede uzak ve istemedikleri bir okula yerleştirilmiş görünüyordu. Uzak yere yerleştirilen Türkiye genelinde 9 bin öğrenci var. 209 kişi de istemediği bir okul türüne yerleştirilmiş. Bu sorun da bir hafta içinde çözülür.
TSK'DAN FAZLAYIZ: Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük kamu kuruluşu. TSK'dan daha fazla sayıda insanı istihdam ediyoruz. Yüksek öğrenimle birlikte 22 milyon öğrencimiz var. Geçen yıl ortaokullarımızdan mezun olan öğrenci sayısı 1 milyon 300 bin. Bu da iki ordu demek. Biz iki orduyu, binlerce okuldan alıp başka binlerce okula yerleştiriyoruz. İster istemez birtakım karışıklıklar oluyor
GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL: Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, okullarımızdan, müfredat programlarımızdan, öğretmen seçme yöntemlerimizden, okul binalarımızın yapı güvenliğinden memnun muyuz? Her şey güllük gülistanlık mı? Değil. Bunları düzeltmemiz gerekir. Bunun için bazı şeyleri değiştirmemiz gerekir. Değiştirdiğiniz zaman da 'Milli Eğitim'de her gün bir şeyler değişiyor' diyorlar. Bütün bu değişiklikler olurken, 'Hayır, olmasın, bunları değiştirmeyin' diyecek kimse yok.
GÜNEYDOĞU'DA ÖĞRETMEN SORUNU: Belli bölgelerde öğretmen tutamıyoruz. Geçen yıl Doğu ve Güneydoğu'ya gönderdiğimiz öğretmenlerin çok büyük bir bölümü geri döndü. Yapacağımız bir düzenlemeyle, buralardaki öğretmenlerin en az 4 yıl süreyle orada görev yapması koşulunu öngörüyoruz. Geçen yıl Doğu ve Güneydoğu illerine ayrılan öğretmen sayısı 25 bin. Eş durumu, sağlık özrü gibi nedenlerle bunların çoğu geri dönmüş. Devlete maliyeti 180 milyon lira. Bu parayla 60 okul yapardık.
OKULLARIN İMAM HATİP'E DÖNÜŞTÜRÜLMESİ: Bunu kafadan yapmıyoruz. O ildeki veya ilçedeki mevcut okulların türüne, sayısına, ortaokulu bitiren öğrenci sayısına, tercih durumlarına, talebe bakıyoruz. İmam hatip liselerinin çok büyük bir bölümü hayırseverler tarafından yaptırılıyor. Şimdi bunlar göze batıyor aslında.
KARMA EĞİTİM TARTIŞMASI: Karma eğitimin kaldırılması değil ama kız imam hatip okulu talebi çok var. Talep olan yerlerde açılıyor zaten. Bütün okullar kızlar ve erkekler olarak ayrılacak diyorsanız, böyle bir şey yok.
HIRİSTİYAN ÖĞRENCİLER DİNİNİ ÖĞRENECEK: Bugün imzaladım, Hristiyan öğrenciler için Hristiyan din bilgisi dersi gelecek. Bizim azınlık okullarımız var. Burada okuyan çocuklarımız da isterlerse kendi dinlerini öğrenecekler. Musevi vatandaşlarımız da kendi okullarında, kendi dinlerini öğrenebilsinler diye hazırlık yapıyorlar. AİHM'nin kastettiği şey seçmeli olan din bilgisi dersi için söylenebilir.
KIZ ÖĞRENCİLERİN ÖRTÜNMESİ: 5. sınıftan itibaren başörtüsünün serbest bırakılması, aslında kız öğrencilerin okullaşma oranını yükselten bir düzenleme. Bazı aileler, çocukları rahatça başlarını örtebilsinler diye ya imam hatip okullarına gönderiyorlardı ya da açık liseye alıyorlardı. Başörtüsü yasağı nedeniyle, pek çok aile kız çocuklarını örgün okullarımıza göndermiyordu. Bu düzenlemeden sonra açık liseden ve açık ortaokullardan örgün eğitime geçişler başladı.
MEB KARNESİ: Çok iyi olduğumuz yerler var, henüz başarılı olamadığımız yerler var. Bu kadar büyük bir camiada, çok fonksiyonlu kurumlarda doğrular da olur yanlışlar da olur. Geriye doğru baktığımızda, iyi bir noktaya gittiğimizi ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
BAKAN DEĞİŞİKLİKLERİ: AK Parti döneminde 5'inci bakanım. Cumhuriyet tarihi boyunca en istikrarlı Milli Eğitim Bakanlığı dönemi AK Parti'dedir. Daha önce ortalama bakanlık süresi 11 aydı. Bizim dönemimiz 2 yıl. Bakan değişmesi bakanlıkta eğitim perspektifinin, uygulamaların değişmesi anlamına gelmiyor. MEB, bakanların kişisel tercihlerine, fantezilerine göre yön verilecek bir bakanlık değil.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE DEĞİŞİKLİK: Türkiye 80'lerde, 27 üniversite için hazırlanmış YÖK yasası ile idare ediliyor. Değişmesi gerektiğini kabul ediyoruz. Ama üniversiteye giriş sistemi bugünden yarına değiştirilebilecek bir sistem değil. YÖK'le ilgili yapacağınız her değişiklik Anayasal değişikliği gerektiriyor. Anayasa değişikliği yapmaksızın YÖK'te yapılabilecek bazı düzenlemeler de var tabii.
MÜDÜR ATAMALARI: 4 yılını tamamlamış okul müdürlerinin sayısı 40 bin değil 16 bin. Asıl olan öğretmenlik! Bir müdürü alıp öğretmen yapmak ceza gibi algılanıyor. Öğretmenliğe dönmek neden ceza olsun? Bunu söylemek öğretmenlere çok büyük ayıp.
ARA ATAMA YOK: Geçen yıl 50 bin öğretmen ataması yaptık. Bu yıl 40 bin. Büyük ölçüde öğretmen açığımızı kapattık. Şubatta acil atama filan yok. Çok acil şeyler dışında biz ara atama yapmayı düşünmüyoruz.
ZORUNLU DİN DERSLERİ: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, bütün okullarda Anayasa gereği zorunlu olan bir ders. Bir de seçmeli din bilgisi dersi var. İslam'ı öğrenmek isteyen çocuklar için İslam din bilgisi dersi var.
BAŞÖRTÜSÜ VAR DÖVME YOK: Yönetmeliğe göre öğrenci okullarda yüzü açık bulunur. Peçe takamaz. Siyasi semboller, fular, bere, şapka ve benzeri materyalleri kullanamaz. Saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz. Bıyık, sakal bırakamaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında yani anaokullarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur.