Bakan Avcı'dan 'Atanamayan öğretmen' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversiteyi bitirmiş olmanın öğretmen olmak için yeterli olmadığını belirterek, "Kaymakamlar da sınava giriyorlar ama kendilerini 'Atanamayan kaymakam' olarak görmüyor"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bir okulu bitirmiş olmanın öğretmen olmak için yeterli olmadığını belirterek, "Aynı zamanda bir sınava girmiş olmak gerekiyor. 'Atanamayan kaymakam' diye bir sloganımız yok. Kaymakamlar da sınava giriyor, kendilerini Atanamayan Kaymakam olarak görmüyor" dedi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, NTV canlı yayınında eğitim politikaları ile ilgili sorulara yanıt verdi. Bakan Avcı, şu anda 900 bin öğretmen olduğunu belirterek, bunun yarısından fazlasının kendi iktidarları döneminde atandığını söyledi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI AĞUSTOS'TA

Bu öğretmen adaylarının KPSS sınavında kendi branşlarında alındığını anlatan Avcı, bunların şeffaf bir şekilde yapıldığını belirterek, "Geçen yıl Temmuz ayında yapılan KPSS ile 50 bin öğretmen atandı. Önümüzdeki Temmuz ayında da yapılacak KPSS ile 47 bin öğretmen ataması yapılacak. Hangi illerde, nerelerde ihtiyaç var. İnşallah Ağustos ayında bu atamaları yapacağız" dedi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Pedegojik formasyon alanların da kendilerini atanacak öğretmen adayı olarak gördüklerini belirten Avcı, "Atanamayan kaymakamlar diye bir sloganımız yok. Bir okulu bitirmiş olmak yetmiyor, aynı zamanda o meslek için bir sınava giriliyor. Kaymakamlar da sınava giriyorlar kendilerini 'Atanamayan kaymakam' olarak görmüyorlar" dedi.

MUHALEFETİN VAADLERİ

Muhalefetin 300 bin öğretmeni ataması yapacağı vaadiyle ilgili "İkinci ayın sonunda 'kusura bakmayın bu ay maaşınızı ödeyemiyoruz' demek zorunda kalırlar, ya da bugün aldıkları maaşların yarısını ödeyemezler. Bu vaadleri uluorta dillendirmelerinin sebebi, iktidara gelemeyecek olmanın rahatlığıdır. İktidarın sırtında yumurta küfesi var. Bu gençlerin hayalleriyle bu kadar oynanması bana hüzün veriyor" diye konuştu.

DERSANE ÖĞRETMENLERİ DE SINAVA ALINACAK

Dersanelerin dönüştürülmesiyle ilgili kriterleri tamamlayan öğretmenlerin de sınava alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygun gördüğü yerlerde görevlendirileceğini anlatan Avcı, "Ben dersanelerden çok yüksek bir talep olacağını zannetmiyorum. Çünkü bu dersaneler özel okula dönüşüyor, daha çok öğretmene ihtiyaçları olacaklar" dedi. Avcı, bu prosedürün Ağustos'a yetişmeyeceğini, 5 bin kişilik bir kadro ayrıldığını söyledi.

"SİSTEMATİK KARALAMA YAPILIYOR"

Kamuda çalışan her üç kişiden birinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalıştığını söyleyen Avcı, "Biz Türkiye'nin en büyük kurumlarından biriyiz. Olağanüstü bir kurumunbinlerce faaliyetinden bahsediyoruz. Bu kadar büyük bir kurumun içinde ararsanız bir takım aksaklıklar ortaya çıkar ve biz de gerekeni yapıyoruz. Özellikle dersanelerin dönüşmesi olayından  sonra Milli Eğitim Bakanı'na, müsteşarına, müdürlere, bütün maarif camiasına karşı çok sistematik bir karalama yapılıyor. Bunu paralel yapı yapıyor. Çocukların ellerine tezek tutuşturup onların fotoğrafını çekip, okullarda tezekli eğitim yapılıyor diye haber yaparlar"

"PARALEL YAPI DERSANELERİ"

Dünüşüm için 2262 kurumun müracaat ettiğini belirten Avcı, 2214 kurumun incelemeye alındığını söyledi. Bunların şu ana kadar 364'üne ruhsatlandırma yapıldı. Bir yerleşim biriminde aynı okulda başka okuldan varsa, ikinci bir kuruma ihtiyaç yoksa, onlara 'Sen o türden değil, şu türden bir okul açarsan ruhsat veririz' diye öneri yapıyoruz. Paralel yapı irtibatı olanların mali yapılarından ortaya çıkarıyoruz. Yasalar içerisinde hangi kriteri karşılıyor, ne tür bağlantılar var, yasal olarak incelenip karar veriliyor.

350 BİN ÖĞRENCİ ÖZEL OKULLARDA OKUYACAK

Geçen yıl 250 bin öğrenciyi devlet okullarından özel okullara gidecek öğrenciler için ödeme yapılmasını sağlamıştık. Bu sene 350 bin talebinde bulunduk Maliye Bakanlığı'ndan şu anda bunun pazarlığını yapıyoruz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK EĞİTİM BİLİŞİM AĞI

Dersanelerin dönüşüm sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hala okulda aldıklarımız bize yetmiyor diyen öğrencilere ücretsiz takviye kurslarımız var. Fatih Projesi kapsamında bir Eğitim Bilişim Ağı'mız var. Dünyanın en büyük eğitim bilişim ağıdır. Öğretmenlerimiz oraya olağanüstü dersler yüklüyorlar. Burası sanal bir eğitim ortamıdır. Bütün kamuoyunun hizmetine sunuyoruz. Üniversite giriş sınavında sorular soruların okullarda okutulan derslerden olması için o heyetlerde öğretmenlerimiz görev alacak. Bir çocuğun sadece liseye gitmesi, üniversiteye girmesi için yeterli olacak.