Cizreli mucitler Türkiye'nin gururu oldu

Cizreli mucit gençler, Brezilya Bilim Fuarı'nda Türkiye'yi temsil edecek

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yetişen ve 'çeti' olarak anılan bitkiden antibakteriyel el dezenfektanı üreten Cizre Fen Lisesi öğrencileri, bölgenin artık terörle değil bilimle ve güzelliklerle anılmasını istiyor. Brezilya’daki Bilim Fuarı'nda Türkiye’yi temsil etmek için davet edilen genç mucitler Esra Nur Sekin ve Muhammed Yargatekin, binlerce kilometre öteden güzel haberlerle dönmeyi hedefliyor.

İsmi terörle birlikte anılan Şırnak'ta eğitimde güzel adımlar da atılıyor. Şırnak Cizre Fen Lisesi öğrencileri geliştirdikleri proje sayesinde Brezilya'da Türkiye'yi temsil edecek. Lise öğrencilerinden Muhammed Yalgatekin ve Esra Nur Sekin, 'Alkolsüz el dezenfektanı' -Non-Alcoholic Disinfectent- projesiyle Brezilya'da düzenlenecek Bilim Fuarı'na Türkiye adına katılacak. Öğrenciler Brezilya'ya gitmek üzere 16 Ekim'de Cizre'den hareket edecek.

OKUL BAHÇESİNDE YETİŞEN BİTKİDEN EL DEZENFEKTANI ÜRETTİLER

Cizre Fen Lisesi Proje Danışmanı kimya öğretmeni Şerif Balcan, öğrencilerin okul bahçesinde, çorak toprakta yetişen bir bitkiden en üst düzeyde yararlanılabilecek bir ürün ortaya çıkardıkları için kutladığını belirterek, "Bu gerçekten bir başarı öyküsü. Tüm imkansızlıklara rağmen bir şeyler yapılabileceğini biz bu örnekte yaşadık. Çevredeki üniversitelerle işbirliği yaptık. Çeti bitkisinin bünyesindeki bileşiklerin antibakteriyel olduğunu tespit ettik. Öğrencilerle bu bileşikleri deterjanda mı sabunda mı kullanılım diye tartışırken, bir öğrencimizin babası sağlık personeli olduğu için dezenfektan olabileceğine kanaat getirdik. Cizre Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda gerekli denemeleri yaptık, olumlu sonuç aldık. Bu sonuçlardan sonra ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan yarışmalara başvurular yapıldı. Ulusal yarışmalarda birincilik, altın madalya. TÜBİTAK’ın 43. ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan yarışmada da teşvik ödülü aldık. Yurtdışına da başvuru yaptık. Projemiz Brezilya’da yapılacak ve 52 ülkenin katılacağı 27. Bilim Fuarı'na davet edildi. Türkiye adına orada inşallah güzel sonuçlarla döneriz.” diye konuştu.

PERFORMANSIMIZIN EN İYİSİNİ SERGİLEYECEĞİZ

İlk defa yurtdışına çıkacağı için çok heyecanlı olduğunu belirten öğrencilerden Esra Nur Sekin, “Bilindiği gibi Cizre sürekli kötü bir şekilde anılıyor. Bizde böyle bir proje yaparak en azından ilçemizi, ilimizi en başta ülkemizi temsil etmekten mutluluk duyuyoruz. İlk defa yurt dışına çıkıyorum. Çok heyecanlıyım zaten. İnşallah orada en güzel şekilde performansımızın en iyisini sergileyeceğimize inanıyorum.” dedi.

Projeye nasıl başladıklarını da anlatan Esra Nur Sekin, okulun vizyonunun araştırmayı teşvik ettiğini belirterek şunları söyledi: " Bilimsel bakış açısı gereği etrafımızla irtibat halindeyiz. Bir gün okulumuzun çevresinde çete bitkisini gördük. Biyoloji öğretmenimizle ilk başta bu bitkiyi inceledik. Daha sonra biyoloji öğretmenimiz bizi kimya öğretmenimize yönlendirdi. Kimya öğretmenimiz olan Şerif beyle birlikte bitkinin kimyasal içeriğini araştırdık. Elde ettiğimiz sonuç, bitkinin antibakteriyel özelliği sahip olmasıydı. Yaptığımız bu el dezenfekte mesela el sabunu olarak kullanıldı. Bakterilerde de gereken etkiyi gösterdi. Bunu yaptığımız için mutluyuz.” şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ, ÜLKEMİZE İYİ BİR DERECE İLE DÖNMEK

Bir diğer öğrenci Muhammed Yargatekin de duygularını şöyle ifade etti: “Hedefimiz ülkemizi ve ilimizi orada iyi bir şekilde temsil ederek oradan bir derece ile ülkemize geri gelmektir. Ülkemizi sevindirmek istiyoruz. Onun için çok çalışıyoruz. Brezilya’da projemizi daha anlatacağımızı düşünüyorum. İnşallah orada daha iyi anlatım güzel bir derece ile ülkemize geri döneriz. Öbür arkadaşlarım da bence bilimle iç içe olsunlar. Günümüzde bilim sürekli gelişiyor. Günümüzde bulunmayan çok şeyler var. Bunları işte merak etsinler. Merak edip onlarda böyle projeler içerisinde olsunlar. Ülkemizi kalkındıracak böyle projelere ihtiyacımız var. Onlarda bu bilime gerekli olan ilgiyi göstersinler.”