Çocukları bugün ne giysem telaşı sardı!
Evet, daha önce de memurhaber.com olarak sizlere serbest kıyafet özgürlüğü getirilirse okullarda neler olacağından kısaca bahsetmiştik...
Eğitimciler, bilimciler, sosyologlar, veliler ve öğretmenler kıyafet serbestliği konusunda farklı görüşlere sahipler. Peki ama öğrenciler bu konuda ne diyor dersiniz? Bunun cevabını bize Radikal Gazetesi'nin konuştuğu öğrenciler veriyor..
BAKIN ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Atatürk
Anadolu Lisesi
11. Sınıf: Ben serbest olmasını istiyorum ama detaylı düşününce bir arkadaşımın lafı aklıma geldi: “Olan var, olmayan var”. Herkesin maddi durumu çok iyi olmayabilir. O yüzden her gün aynı kıyafeti giymekten sıkıntı duyacak insanlar olabileceği için serbest olmamalı. Ben serbest olmaması taraftarıyım ama her gün sıkı bir üniforma kontrolü de olmamalı. Bizim okulda olmaz belki ama başka okullarda marka yarıştırması olur tabii. “Bugün ne giysem, arkadaşlarım ne giymiş acaba” gibi sıkıntılar olabilir.
Nazan Uysal - Aydın Doğan
Ticaret Meslek Lisesi, 10. Sınıf: Bence doğru bir karar değil çünkü okul önlüğüyle herkesin okula gittiği anlaşılıyor. Ama herkesin farklı bir kıyafet giymesi arkadaşlar arasında ayrımı doğurabilir, bu yüzden üniformalar kalsın. Çocuklar arasında marka yarıştırması da bir müddet sonra olacaktır kesin. “Bugün ne giysem?” sorunu da olur bence, çünkü normal bir yere giderken bile saatlerce karar veremiyorsak her gün de bayağı bir düşünülür bu.
Akanda Taştekin - Küçükçekmece Anadolu Lisesi, 12. Sınıf: İlk altı ay okulun en güzel kızı, en yakışıklı çocuğu olmak için giyilen en şık, en şatafatlı elbiseler yedinci ayında yerini klasik bir pantolon ve tişörte bırakacak. Çünkü hepimiz her gün dolap başına geçip bugün ne giysem sendromunu yaşamanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Nereden mi? Dershaneye giderkenki hallerimizden. Her ne kadar pijamayla gitmemize izin vermeyeceklerini biliyor olsak da okula geç kaldığımız günlerde “Hocam üstümü değiştirmek için vakit bulamadım” bahanesini ortaya atabiliriz mesela. Evet evet, bence bu yenilik her açıdan mükemmel oldu.
Yağmur Zeyrek - ODTÜ Koleji
6. Sınıf: Her güne farklı bir kıyafet bulmakta ya da sabahları giyeceğimiz kıyafete karar vermekte zorlanabiliriz. Herkesin farklı kıyafet giydiği bir yerde okulun bir parçası olduğumuzu hissedemeyebiliriz. Dikkat çekici kıyafetler, öğretmenlerin ve arkadaşlarımızın dersteki dikkatini dağıtabilir. Ancak aynı zamanda, beş gün serbest kıyafetle okula gitme olayını, yeni kıyafetler aldırma fırsatına çevirebiliriz:)
Sahra İnal - Okyanus Koleji, 6. Sınıf:
İlk duyduğumda çok sevindim. O deliler hastanesi kıyafetlerinden kurtulacağız diye. Mesela geçenlerde öğretmenime “Çok şıksınız” dedim. O da “Sen de” dedi, güldük. Gece evde düşündüm de, bu serbest kıyafet kararı iyi olduğu kadar kötü de. Çünkü istediklerimizi giyebileceğiz ama maddi durumu kötü olanlar için de zor olacak. Ama bence yine de serbest olmayacak tam olarak. Çünkü tayt ya da kısa kollu giymek yasak olacak. Bence üniformalar sanki daha mantıklı. Son kararım...
Beril Doğa Gündüz - Notre Dame de Sion, 9. Sınıf:
Ben memnun olmayan taraftayım. Bu yeni yasa ile parasal yönden sıkıntısı olan ailelerin iki ayağı bir pabuca girecek.Belki çocuklar her gün aynı şeyi giymek istemeyecek veya diğer arkadaşlarından çekinecek. Forma, aynı okula giden öğrencilerin arasındaki maddi farkı biraz olsun kapatıyordu. Örneğin okulda herhangi bir inancı veya görüşü sembolize eden kıyafetler giyilebilir ve bu ayrımcılığa yol açabilir. Bu kıyafetler sembolleştirilebilir.
Gökçen Günaydın - Pendik Merkez İlkokulu, 3. Sınıf:
Bence okula formayla gitmemiz daha uygun. Parası çok olan çocuklar güzel güzel giyinirse, diğer çocuklar kendilerini kötü hisseder. Bir de okula herkes girebilir. Kim öğrenci kim değil anlayamayız.
Ayşe Güler - Özel Bilfen Çamlıca İlkokulu, 5. Sınıf:
Bence üniforma giyilmeli. Çünkü görüntü kirliliği olur. Herkes kafasına göre giyinince mevsime uyum sağlanmaz. Giyim tarzları çocukların birbirleriyle alay etmesine neden olabilir. Arkadaşlarımın çoğu serbet kıyafeti savunsa da ben formadan yanayım.
Selin Tanrıverdi - Robert Kolej, Hazırlık:
Bence hayır. Çünkü okullarda serbest kıyafet hakkında düzenlenen tasarı maddi rekabete zemin hazırlıyor. İlk bakışta her ne kadar Batı’yı örnek alıyoruz gibi görünse de, Batı’yı örnek almamız gereken öncelikli konunun ‘serbest kıyafet’ yerine, insanların aylık gelirlerinin arasında uçurum olmasının önüne geçilmesi olduğu kanısındayım.
Ata Utku - TED İstanbul Koleji,
10. Sınıf: Ben açıkçası okul kıyafetlerinden memnunum. İnsan tatilde bile bir sonraki gün ne giyeceğinin derdine düşüyor. Okulda her gün serbest kıyafet olsa bir süre sonra ben ve bir sürü arkadaşım bunu düşünmeye başlayacak. Bu yüzden bence serbest kıyafet iyi bir şey olmazdı. Şu açıdan iyi olurdu; üstümüzü sıkan ya da biz oyun oynarken yırtılan okul kıyafetleri yerine, kot pantolonlarımız olurdu en azından.
İlayda Bingül - Robert Kolej, Hazırlık:
Üniforma hepimizin eşit olmasını ve aramızda herhangi bir sınıf farklılığı olmadığını gösteriyor. Herkes serbest kıyafetle okula gelirse maddi açıdan durumu iyi olmayan öğrenciler zorluk çekebilir ve özellikle kız öğrenciler her sabah ne giyeceğim telaşına kapılacaktır. Zaten okul üniformalarımız eski önlüklere kıyasla çok daha güzel ve rahat. Açıkçası ben herkesin eşit olduğu bir sınıfta kim ne giyiyor diyerek etrafıma bakınmadan ders dinlemek istiyorum.
Kuzey Çalışkan - Ahmet Merter İlkokulu, 1. Sınıf:
Hep beyaz kıyafet, hep beyaz, canım sıkıldı, hem beyazın rengi var mı? Bir de pisleniyor Çok sıkıldım anne aynı kıyafetten, çok güzel olur. Ben 10 kıyafeti giyerim...
Lidya Demir - Özel Çakabey İlkokulu, 4. Sınıf
Okulda serbest ve istediğim gibi giyinmek daha iyi ve kesinlikle daha eğlenceli olur diye düşünüyorum. Çünkü insanlar her şeyi özgürce, istedikleri gibi giyinebilmelidirler. Öğrenciler kendi stilini ve modasını yaratmalıdırlar. Böylece, bizler kendimizi daha iyi ifade edebiliriz. Çoğumuz formaların çabuk kirlenmesinden şikâyetçiyiz. Formada yanlış bir şey giydiğimiz zaman azarlanabiliyoruz. Diğer yandan, serbest giyimli, kötü niyetli kişiler kolaylıkla içeriye girebilirler; bu durum da serbest giyinmenin yaratacağı zarar. Ama okullar giriş kartı yapabilirler.
Zelal Saraçoğlu - Yasemin Karakaya İlkokulu, 5. Sınıf:
Artık asker gibi tek tip giyinmeyeceğiz, bütün kızlar aynı şeyi giyiniyor. Taytı günlük hayatta çok rahat giyebiliyoruz, niye yasak olduğunu anlamadım. Kolsuz tişörtler de yazın çok rahat. Sınıflarda zengin-fakir ayrımı olmaz. Durumu olan var olamayan var, ekonomik durumu zor olanlar giysi alamayabilirler ama doğal bir şey, herkesin başına gelebilir. Durumu iyi olanlar da belki sonradan alamayacak duruma gelebilirler. Belki giysi yardımı yapılabilir. Madem böyle bir karar alınmış bunu da düşünmeleri lazım.