Çöpler kız öğrencilere burs olacak

MERSİN'de evsel atıkları toplayan bir grup gönüllü kadın, atıklardan yaptıkları ürünleri satarak kız çocuklara burs topluyor.

MERSİN'de evsel atıkları toplayan bir grup gönüllü kadın, malzemelerden cüzdan, çanta gibi ürünler yaparak, satıştan elde edilecek gelirle kız çocuklarının eğitimine katkı sunacak.

Mezitli Belediyesi'nin Gönüllü Evinde haftanın iki günü bir araya gelen kadınlar, boş vakitlerini değerlendirmek ve ihtiyaç sahibi öğrencilere yardımcı olmak için atık malzemelerden ürün yaparak hem çevreyi koruyabilecekleri hem de gelir elde edebilecekleri düşüncesiyle evlerinden, komşularından eski kıyafet, yumurta ile süt kutusu gibi evsel atıkları toplamaya başladı.

Çöp kenarlarında da işe yarar malzemeleri alarak Gönüllü Evi'ne getiren kadınlar, üretim aşamasına geçti.

atık malzemelerden çanta, cüzdan, maket ev gibi birçok ürün ortaya çıkaran kadınlar, elde edecekleri gelirle kız öğrencilerin okuması için katkıda bulunma kararı da aldı.

İLK SERGİ 30 NİSAN'DA

Gönüllü Evi sorumlusu Aysel Kaydu, gönüllü çok sayıda kadının çalışmada yer aldığını anlatarak şöyle dedi:

"Burada kullanabileceğimiz birçok ürün yapıyoruz. Tamamen gönüllü olarak bunları yapıyoruz. Yaptığımız bu yeni ürünlerin satışını yapacağız. Satıştan elde ettiğimiz geliri eğitime aktaracağız. Bizler, ben dahil birçok arkadaşımızın ekonomik özgürlüğü yok. Bunun ne kadar zor olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinçten hareketle elde edeceğimiz gelirle kız öğrencilerin okumasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz."

30 Nisan'da ürünleri satabilecekleri bir sergi açacaklarını söyleyen Kaydu, "Sergileri rutin hale getirip öğrencileri devamlı okutacağız. Elde ettiğimiz gelire göre kaç öğrenci okutabileceğimize bakacağız" dedi.

Kaydu, gönüllülerin sayısının sürekli değiştiğini bazen 10, bazen 30 kişiyle çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Gönüllülere atık malzemelerden üretim yapmayı öğreten Ayşegül Tepe de emekli olduktan sonra gönüllülere katıldığını belirterek, boş zamanını değerlendirmeyi ve faydalı çalışmalar içeresinde yer almayı istediğini söyledi.

Tepe, çalışma kapsamında evdeki atık süt kutusundan, yumurta kaplarına kadar her şeyi değerlendirdiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"ESKİ KOT PANTOLONLARDAN ÇANTA"
"Eski kot pantolonlardan burada çanta yapıyoruz. Yaptığımız tüm bu ürünleri satacağız. Bir an önce ne kadar çok öğrenci okutabilirsek keyif alacağız. Yaklaşık 8 aydır bir aradayız. Daha yeni ürünler çıkarmaya başladık. Makinemiz yoktu birileri verdi, ben de evdeki makinemi getirdim. Gönüllüler ne bulursa getiriyorlar. Gönül işi olduğu için kimseyi zorlamıyoruz ama herkes seve seve geliyor. Bir de öğrenci okutmaya başlarsak çok daha keyifli olacak" sözlerine yer verdi.

Gönüllülerden Gülsüm Gözütok, yaptıkları çalışmaların kendileri için bir terapi olduğunu anlatarak, "Evde oturmak yerine buraya geliyoruz. Burada hem üretim yapıyoruz hem de arkadaşlarımızla dertlerimizi paylaşıyoruz. Bunun yanında yeni şeyler de öğreniyoruz. Ben burada inanılmaz mutlu oluyorum. Üretim yapıyorum ve bir de öğrenci okutacak olmak ayrı bir keyif veriyor" dedi.

Nevin Atalay da emekli olduktan sonra boş oturmak istemediğini ve yaptığı araştırmalar sonucunda Gönüllü Evi'ni bulduğunu belirterek, kısa süre önce çalışmalara katılmasına rağmen inanılmaz keyif aldığını ve üretime katkı sunmasının kendisine çok iyi geldiğini söyledi.