Dershane kayıplarını telafi edecek formül hazır!
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okula dönüşecek dershanelere yeni bir teşvik müjdesi verdi. Avcı, dershanelerin kayıplarının telafisini sağlayacak bir formül üzerinde çalıştıklarını da kaydetti
Bakan Avcı, dershanelerin yüzde 20'sinin özel okul, diğerlerinin ise açık lise olabileceğini söyledi. Avcı, dershanelerin kayıplarının telafisini sağlayacak bir formül üzerinde çalıştıklarını da kaydetti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okula dönüşecek dershanelere
yeni bir teşvik müjdesi verdi. Dershanelerin yüzde 20'sinin özel
okula dönüşebileceğini, diğerlerinin de açık liseye
dönüşebileceğini kaydeden Bakan Avcı, ocaktan itibaren öğrenci
kaydı yapamayacak olan dershanelerin ağustosa kadar finansmanlarını
sağlayacak ara bir formül üzerinde çalıştıklarını da açıkladı.
ÖĞRETMENLERE ÖNCE ATAMA SONRA ZAM HABERİ BURADA
Açık liseye dönüşecek dershanelerde 15 saat yüz yüze, 15 saat uzaktan eğitim yapılacağını belirten Avcı, dönüşümü gerçekleşmeyen dershaneleri de bakanlığın halk eğitim merkezi olarak değerlendireceklerini söyledi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nca (SETA) düzenlenen "Milli Eğitimde Neler Oluyor" konulu panele katılan Bakan Avcı dershane çalışmasına dair şunları kaydetti:
YÜZDE 20'Sİ ÖZEL OKULA DÖNÜŞEBİLİR
Mevcut dershanelerin yüzde 20'sinin özel okula dönüşebilme kabiliyeti var. Kalan yüzde 80 için bir dönüşüm programı hazırlamamız gerekiyordu. O hazırlıkları iki yıldan beri sürdürüyoruz.
DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK
Konunun üzerinde 10 yıldır çalışılıyor. MEB 2010-2014 strateji belgesinde öngörüldüğü gibi 2014 yıl sonu itibariyle dershaneler dönüştürülecek.
AÇIK LİSEDE 15 SAAT EĞİTİM
Zorunlu eğitim 12 yıla çıkınca, açık liseye olan talep arttı. Dershanelerin dönüşüm sürecinde açık lise imkânını da değerlendireceğiz. Adı açık lise olur mu, olmaz mı, onu ilgili paydaşlarla konuşuruz. Açık lisede 1 milyon 200 bin öğrencimiz kayıtlı. Buralarda haftada asgari 15 saat yüz yüze, 15 saat de uzaktan eğitim yapılabilir. İşletmeci, 'ben açık liseye de, özel okula da dönüşemem, kurs da yapmak istemiyorum' diyorsa, buraları halk eğitim merkezleri olmak üzere bakanlık olarak biz alalım. Açık lise olarak dönüşüm yapacaklar için 2 ila 4 yıl arasında bir talep var. Görüşler doğrultunda karar alınacak.
OCAK-AĞUSTOS FORMÜLÜ
Çalıştaylar yapılacak ve son alternatifler önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına sunulacak. Sektör temsilcileri diyorlar ki, 'Siz eğer ocak ayından itibaren yeni kayıt imkanı vermezseniz, biz özel okula veya açık liseye dönüşüne kadar ciddi maddi zorluk yaşarız.' Bu sorunu da biliyoruz ve üzerinde de çalışıyoruz. Öğrenci almadıkları takdirde bu geçiş sürecini nasıl tamamlayabilirler onu tartışıyoruz. 'Biz açık liseye / özel okula dönüşeceğiz ama bize şu imkanlar sağlanırsa dönüşebiliriz' denirse o konuda neler yapmamız gerektiğine bakarız.
ÜCRETSİZ ETÜT MERKEZLERİ
Kamuoyunda iddia edildiği gibi okuma salonları ve ücretsiz etüt merkezleri tasarı kapsamında değil. Ücretsiz eğitim veren etüt merkezleri kapatılmayacak. Ama dershanenin külfetlerini bile almayan ama ücretli eğitim veren etüt merkezleri de dönüşüm kapsamı içinde olacak.
HERKESE DESTEK
İster özel okul, ister açık lise, ister özel etüt eğitim merkezi olsun, bütün bunlara ayrıca öğrenci desteği sağlamayı da öngörüyoruz. Okulun türüne göre, yoksul ama başarılı öğrencileri burslandırarak bu kurumları desteklemeyi vaat ediyoruz.
ÖĞRENCİYE FİNANSMAN
Biz özel okulları değil, özel okula gidecek öğrencileri finanse edeceğiz. Yapacağımız katkı eğitim talebini finanse etmektir. Özel okullara bunun dışında arsa, kredi kolaylığı, vergi kolaylıkları sağlanması düşünülüyor. Biz bir öğrencinin kendi okullarımızda okutmak için ortalama 2 bin 500 lira maliyeti var. Bu da atıl kapasitesi olan bir okul için fena bir rakam değil.
KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ
Biz dershanelere, 'filanca kurumun mu, filanca şirketin
mi, şu cemaatin mi, bu sivil toplum kuruluşunun mu?' diye
bakmıyoruz. Şöyle bir ayrım yapıyoruz. 'Zincir olanlar buna
uyabilir' diye düşünüyoruz. Bizim kafamızdaki kategoriler zincir
dershaneler, yani özel okula dönüşebilecek olanlar, özel okula
dönüşemeyecek olanlar. Bunu da ikiye ayırıyoruz, açık lise
olabilecekler, kurs olabilecekler. Bu şekilde dershaneleri
mağdur etmeyecek çözüm bulabiliriz, mekanları da ayrıca
değerlendirebiliriz. Çocuğumu dershaneye göndermek istiyorum
diyenler için de etüt eğitim merkezleri muhafaza ediliyor. Tüm
çocuklara mümkün olduğu kadar fırsat eşitliği sağlamak için
çalışıyoruz.