Dershaneler dar gelirlinin umut kapısı mı?

Başbakan Erdoğan'ın 'dershaneler kapatılsın' talimatından sonra özel dershaneleri temsil eden Öz-de-bir, Güvender ve Töder’den ortak bir açıklama geldi.

Dershanelerin kapatılacağı yönündeki açıklamaları üzücü bulduklarını belirten sektör temsilcileri, Başbakan Erdoğan’dan randevu taleplerinin olduğunu ve dershanelerin birikim ve tecrübelerinden eğitim sisteminin yararlanması gerektiğini dile getirdi.

ERDOĞAN'DAN RANDEVU ALACAKLAR

Açıklamada, başta Başbakan Erdoğan ve ilgili yöneticilerin kendilerine kapıları kapatmayacaklarını düşündükleri ifade edildi. Sektör temsilcileri olarak Başbakan Erdoğan’dan randevu taleplerinin olduğu ve konunun daha iyi anlaşılması için bazı unsurları yeniden kamuoyu ile paylaşmak istedikleri ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Dershanelerin birikimleri, deneyimleri ve eğitim ortamlarından eğitimimizin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanılmalıdır.

Mevcut yapıda özel ders ihtiyacını karşılayan özel dershaneler ile okullarımızın işlevleri farklıdır. Özel ders alma ihtiyacı alınacak önlemlerle azaltılabilir ancak ortadan kaldırılamaz. Dünyadaki örnekler, uygulamalar bu yöndedir. Bizde de ailelerin ek destek aramaları yadırganmamalı, desteklenmelidir.

DERSHANELER DAR GELİRLİNİN UMUT KAPISI MI?

Dershaneler; özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatiftir. Anadolu’nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi okullara giriş hakkı kazanmış öğrencilerimizin yakaladıkları bu fırsatlar unutulmamalıdır. Bu bakımdan dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya malolacağı açıktır.

Özel okulların desteklenmesiyle özel öğretimin eğitimdeki payı artırılarak devletin bu alandaki yükünün azaltılması gerekmektedir. Dershanelerin de bu anlamda teşvik edilmesine yönelik yapılacak çalışmaları destekliyoruz. Zaten sayıları az da olsa okul açabilecek özel dershane girişimcilerimiz bu alanda yatırım yapmaktadırlar."

MEB BU KONUDA BİR ÇALIŞMA BAŞLATTI MI?

Açıklamada ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ilişkin bir çalışmasının bulunmadığı da belirtilerek dershanelerin geleceği ile ilgili dershane yöneticilerine bir teklifin de ulaşmadığı ifade edildi. Bakanlığın da sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sınavlar ve diğer hususlarla ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılması konusunda adım atılmasını bekledikleri kaydedildi.