Dershanelerin dönüşümü diğer liseleri alarma geçirdi!
Özel okulların ve Anadolu liselerinin en büyük korkusu temel liselere dönüşecek olan dershanelere öğrenci kaptırmak.
Sektöre yeni bir aktör olarak giren temel liselerin eğitim camiasında nasıl bir değişime yol açacakları son günlerde çok tartışılıyor. Bu tartışmaların merkezinde "kalite"nin yanı sıra mevcut özel okullardan ve Anadolu liselerinden öğrenci çekip çekmeyecekleri yer alıyor. Öğrenim ücretleri 6 bin ile 16 bin TL arasında değişen bu liselerin hem sınavlara hazırlık kursları hem de "cazip" ücretleri ile özel okullara rakip olacağı vurgulanıyor. Özellikle velilerin, yıllardır öğrencileri üniversite sınavlarına hazırladıkları için bu liseleri tercih edebilecekleri hem dershane hem de özel okul temsilcileri tarafından dile getiriliyor.
Habertürk'ün haberine göre, Bir dershane kurucusu "Biz özel okullara rakip değiliz. Asıl rakibimiz fen ve Anadolu liseleri. Ama eğer veli çocuğunun eğitim gördüğü özel okulun sınavlara hazırlayacağına inanmazsa bize gelecektir" derken, bir özel okul yöneticisi ise kaygısını şöyle özetliyor: "Hepimiz velilerin baskısı ile hafta sonları da sınavlar için takviye kursları düzenlemek zorunda kalacağız. Bu taleplere ayak uyduramayan özel okullar öğrenci kaybedecek."
Geçtiğimiz ay ise Antalya'da özel okul ve dershane kurucuları "dönüşüm" ile ilgili yaşanabilecek sorunları tartışmak için toplandı. Burada kaliteden ödün vermeden ve birbirlerine rakip olmadan bu sürecin gerçekleşmesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı.
Biz de hem özel okulların hem de dershane sektörünün temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarına dershanelerin dönüşümünü ve eğitim sisteminin bu dönüşümden nasıl etkileneceğini sorduk.
3 BİN 438 ÖĞRENCI TEŞVİK ALDI
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bu yıl verdiği öğrenci teşvikinden 167 bin 942 öğrenci yararlanma hakkı kazandı. Bu öğrencilerin 3 bin 438'ini ise temel liselerde okuyan öğrenciler oluşturdu. Bakanlık bu öğrenciler için temel liselere ödeme yapacak
ABD VE KANADA'DA ÜCRETSİZ İNGİLİZCE
Özel okula "Uğur Okulları" adıyla dönüşen bir başka kurum da Uğur Dershaneleri. Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, Uğur Liseleri öğrencilerinin Anadolu lisesi müfredatında yer alan İngilizce ders saatlerine ek olarak uzaktan eğitim yoluyla İngilizce eğitim almaya devam edeceklerini belirtti.
Yücel, öğrencilerin "Uğur" çatısı altındaki tüm olanaklardan yararlanacaklarını vurgulayarak, "Washington'dan Hong Kong'a, Berlin'den Roma'ya, Batum'dan Japonya'ya kadar kurumumuzun faaliyet gösterdiği her yer öğrenciler içindir. Bahçeşehir Üniversitesi'nin Washington DC ve Toronto'daki dil okullarında da öğrencilere 1 aylık ücretsiz İngilizce eğitim verilecek" dedi.
OKULLARDA 'AKILLI ÖĞRENME MODELİ'
119 şubesi ile temel liseye dönüşecek olan Kültür Eğitim Kurumları'nın kurucu temsilcisi ve genel müdürü Ahmet Sait Yurtseven, "Kimseye rakip değiliz. Liselerimizin programı Anadolu lisesi müferadatını içeriyor. Öğrenciler hem bakanlığın müfredatını alacak hem de 4 yıl boyunca üniversite sınavlarına hazırlanacak" bilgisini verdi. Okullarda "Akıllı Öğrenme Modeli" uygulayacaklarını anlatan Yurtseven, "Bu modelde öğrenciler ödevlerini okulda yapacak, günümüz teknolojilerine uygun eğitim alacak" diye konuştu. Yurtseven, öğretmenleri de hizmet içi eğitime alarak yetiştireceklerini vurguladı.
600 ÖĞRENCİLİK YENİ EĞİTİM KOMPLEKSİ
2002 yılında butik dershane olarak sektöre giren DRC Eğitim Kurumları, "kolej" çatısı altında anaokulundan başlayarak, lise eğitiminin sonuna kadar eğitim verecek bir eğitim kompleksi kuruyor. Temel lise olarak ilk yılında kontenjanlarını dolduran kurum, dil okullarından gelen tecrübesini de kullanarak öğrencilerine iki dilli eğitim veriyor.
DRC Kolejleri kurucusu Emre Ünlü, liseden sonra anaokulu, ilkokul ve ortaokul da açacaklarını ifade ederek, eğitim kurumlarını İstanbul Maltepe'de 4 bin metrekarelik bir alana kuracaklarını anlattı. Kampusta sınıflar 15 öğrenciye göre tasarlandı.
"HEDEFİMİZ KALİTELİ EĞİTİM VERMEK"
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim TAŞEL:
ONLAR DA TEDBİR ALACAK: Hepimiz bu sancılı ve sıkıntılı dönemi başarı ile geçirmek istiyoruz. Özel okullarla rekabet etmiyoruz. Onlar da zaten öğrencilerini sınavlara hazırlamak ve yetiştirmek konusunda gerekli tedbiri alıyorlar. Hafta sonları takviye kursu koyuyorlar. Ama tedbirini almayan, öğrencilerini sınavlara yetiştiremeyen, kalite konusunda sorun yaşayan özel okullar öğrenci kaybına uğrar.
OKUL OLDUĞUMUZU HİSSEDELİM: Öncelikle dönüşen kurumlar okul olduklarını hissetsinler istiyoruz. Artık dershane değiliz.
ÖĞRETMENLERİMİZİ YETİŞTİRECEĞİZ: Tüm dönüşen okullar öğretmenlerine hizmet içi eğitim verecek. Çünkü bugüne kadar öğrencilerine not vermeyen, tüm lise müfredatını sıkıştırıp bir yılda anlatan, çok iyi özet yapan öğretmenlerimiz artık özel okul öğretmeni oluyor. Dershaneden gelen alışkanlıklarını bırakacaklar. Konuları artık yıllara bölerek, ayrıntılı anlatacaklar. Eğitim, disiplin, not verme esaslarından taviz verilmez, kalite gözetilirse bu okullar başarılı ve kalıcı olacak.
YOZLAŞANLARLA MÜCADELE: STK olarak iki önemli görevimiz var. Biri bu okulların kaliteli olmasını sağlamak ve kalitesizlik gösterenlere müdahale etmek, ikincisi de dershanelerin kapanmasından sonra ortaya çıkacak kaçak kuruluşları takip etmek ve devlet nezdinde de takip edilmesini sağlamak. Çünkü apartman dairelerinde bu tür kuruluşlar çıkmaya başladı.
FEN LİSELERİ İLE YARIŞACAKLAR: Temel liseler, fen liseleri ile yarışacak. Veliler temel liselere olumlu bakıyor. Önkayıt almaya başladık. Bazı liseler kontenjanlarını doldurdu.
ANADOLU LİSESİ DEĞERİNDE: Temel liseler Anadolu lisesi değerinde. Farkları bahçe ve spor salonlarının olması. Sınav aşamasına gelen öğrenciler bunu dert etmeyecek. Önemli olan kaliteli eğitim almakta.
"EN FAZLA TALEP 11 VE 12. SINIFLARA OLUR"
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem GÜLAN:
ÜNİVERSİTE SİSTEMİ DEĞİŞMEDİ: Üniversiteye geçiş sistemi değişmediği için özellikle 11-12'nci sınıflara öğrenci gelmesini bekliyorlar. Bu okulların velilerin beklediği sınava hazırlık için takviye ihtiyacını da giderecek olması, talep edilme nedenleri olacak. Özel okullar da öğrencilerin bu ihtiyacını karşılayacak çözümlerin peşine düştü. Özel okullar da sınavlara hazırlık kursları sunmak zorunda.
ÖĞRENCİ DE İSTEYECEK: Öğrenciler daha kolay olacağı ve daha az yüz yüze ders yapılacağı söylenen temel liselere gitmek isteyecek.
FİYAT AVANTAJA DÖNÜŞÜR: Ama özel okullar eğer öğrencilerine bu takviyeyi verebilirlerse aileler tercihlerini değiştirmez. Çünkü özel okullarda daha iyi dil eğitimi, daha iyi fiziksel şartlar, sanat, spor gibi olanaklar var. Bunlar da temel liselerin ücret avantajını tersine çevirir.
DEVLETTEN ÇEKERLER: Daha çok devlet liselerinden öğrenci çekerler. Bunun en önemli nedenlerinden biri de resmi okulların kaliteli takviye eğitimi yapamayacakları beklentisidir.
REKABET İSTEMİYORUZ: Her şeyden önce dershanelerin kapanması kararı dershane sahiplerinden gelmedi. Bu yüzden de sunulan seçeneklere göre hareket ediyorlar. Büyük kısmı üniversiteye hazırlık dershaneleri olduğu için temel liseye dönüşüyorlar. Kendilerine tanınan haklar ve sunulan standartlara göre en fazla 4 yıl çalışabilecek, sonra bizler gibi özel okul olacaklar. Bu süreci hep birlikte sağlıklı geçirmek istiyoruz, rekabet etmek istemiyoruz.
KALİTEDEN ÖDÜN VERİLMESİN: Şartlar ne olursa olsun eğitimdeki kaliteyi ön planda tutmak ve bundan ödün vermemek gerekir. Aksi takdirde özel okulculuk anlamında bugüne kadar büyük zorluklarla elde edilen başarı yitirilir.