Dershanelerin ismi 'Takviye kursu' olacak
Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son kararı değerlendiren sektör temsilcileri, mahkemenin vereceği gerekçeli kararı bekliyor. Dershaneler, isim değiştirerek yoluna devam edebilir
Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin özel okullara dönüşmesini öngören yasayı iptalinin ardından eğitimciler ve veliler açısından birçok soru işareti ortaya çıktı. İptal kararının "dershaneleri" tamamen ortadan kaldırdığı da iddia edildi, tam tersi dershanelerin devam etmesinde bir engel olmadığı da. Önümüzdeki çarşamba günü beklendiği gibi mahkemenin gerekçeli kararı açıklandığı zaman hangi maddelerin iptal edildiği de ortaya çıkacak.
Ancak gerek Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açıklamaları gerekse görüştüğümüz sektör temsilcilerinin dile getirdiklerinden adında "dershane" geçmeyecek yeni bir tür "sınava hazırlık" için takviye kursları açılacağı ortaya çıkıyor.
Dershane kurucuları mahkemenin kanundan "dershane" adını çıkaran maddeyi iptal etmediği duyumunu aldıklarını söyleyerek, gelecek senaryolarını şöyle anlatıyor.
DERSHANE ADINI KULLANMAYIZ: Dershane adı artık yoksa kayıtlarımızı bu adı kullanarak alamayız. Adımız takviye kursu olur. Bu kurslar da dershanedeki gibi "TEOG" ya da "üniversiteye hazırlık" adını taşımaz.Ders bazında takviye kursları açılır. Örneğin "Biyoloji, fizik, matematik, Türkçe takviye kursları" diyebiliriz. Bunun önünde bir engel yok. Zaten devlet okullarında da Milli Eğitim Bakanlığı ders bazında takviye kursları açıyor, biz de aynı yöntemle ders, ders bu kursları açmış oluruz.
BAKANLIK DA 'TAKVİYE' DİYOR: Milli Eğitim Bakanlığı da tıpkı devlet okullarındaki gibi takviye kurslarının açılabileceğini söylüyor. İptalden sonra ya özel okul, ya etüt merkezi ya da kurs olmanız gerekiyor. Nasıl ki KPSS kursu açılamayacağına ilişkin bir kural yoksa 'fizik' ya da 'matematik' kursunun da açılamayacağına ilişkin bir yasak yok.
TEMEL LİSELER SÜRER: Mahkemeye temel liselerin iptal edilmesiyle ilgili bir başvuru olmadığına göre bu liseler devam edecek. Öğrenci kayıtlarını almamızda bir sorun yok. Zaten bakanlık da bu liselerin süreceğini ve teşvik verileceğini açıkladı.
İSTEYEN BAŞVURUSUNU GERİ ÇEKECEK: Toplam 3 bin 107 dershaneden dönüşüm için 2 bin 280'i başvurdu. Bunların 967'si aralarında temel liselerin de yer aldığı özel okullara dönüştü. Dönüşüm için başvurmayan ya da henüz başvurusu sonuçlanmayanlar isterlerse "kurs" için başvurabilecek. Bakanlık zaten henüz ruhsat almayanların başvurularını geri çekmelerine izin veriyor.
ÖĞRETMENLERE İPTAL: MEB, dershane öğretmenlerinden 6 yıl sigortalı çalışma şartını taşıyanların bakanlığa atanmasıyla ilgili projeyi gerçekleştirmeyecek. Proje yaklaşık 40 bin öğretmenin ancak 5 binine devlette kadro verecekti.
Bakanlık da dahil eğitim camiası mahkeme kararının ardından hep "senaryolar" üzerinden konuşuyor. Bu senaryoların ne kadarının gerçekleşeceğini de ancak iptalin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra göreceğiz.