Dilek Öğretmen'in namı yürüdü!
Samsun Kumköy İlkokulu Öğretmeni Dilek Livaneli, Dünyanın En İyi Öğretmeni ödüllerinde ilk 50’ye girdi. Birinci olamadı ama 77 milyonun kalbini kazandı. BBC’ye konuşan Livaneli, ‘Büyük kolejlerinden teklif geldi ama hepsini reddettim’ dedi
Dünyanın En İyi Öğretmeni ödüllerinde ilk 50’ye giren, Samsun Kumköy İlkokulu öğretmeni 33 yaşındaki iki çocuk annesi Dilek Livaneli önümüzdeki yıllarda yeni projelerle ödüle yeniden başvuracağını söyledi.
1 milyon dolarlık ödülü kaçırdı
Onursal başkanlığını ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın yaptığı 1 milyon dolarlık ‘Dünyanın En İyi Öğretmeni’ ödülünü Amerikalı İngilizceöğretmeni Nancie Atwell kazanmıştı. Varkey Vakfı tarafından düzenlenen ödül için 127 ülkeden 5 binden fazla aday başvurdu. BBC’ye konuşan Dilek Öğretmen 2002’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Samsun’da yılın öğretmeni seçildikten sonra İstanbul, Ankara ve İzmir’deki birçok kolejden teklif geldiğini, bu okulların iki çocuğuna lise sona kadar burs önerdiğini ancak hepsini geri çevirdiğini söyledi.
Her gün 55 km. yol gidiyor
13 yıllık öğretmen olan Livaneli her gün Samsun’dan 55 kilometrelik bir yolculuk sonunda Kumköy’de yeniden yarattığı okuluna gidiyor. 11 öğrencisi bulunan Dilek Öğretmen, dört sınıf birden okutuyor. Burada yedi yıldır görev yapmasına rağmen, “Eğitim bir süreçtir” diyor ve şimdilik başka bir yere gitme niyeti olmadığını söylüyor.
‘Bir Dilek Tuttum’
Yerel basının ‘Modern Çalıkuşu’ dediği 33 yaşındaki Dilek Livaneli, okulunda ve köyde büyük bir dönüşüm yaratmış. Görev yaptığı okul tamamen yenilenmiş. Hayatlarında ilk kez Samsun’a giden çocuklar, yine ilk kez operaya, sinemaya, tiyatroya, uzay gözlemevine, müzeye, lunaparka, bowling salonuna ve hayvanat bahçesine öğretmenleri sayesinde gitmiş. Çocuklara özgüven aşılamak istediğini belirten Dilek Öğretmen, “Trafikte yürümek, ata binmek, buz pateni yapmak; kendi çocuklarım ne yapıyorsa, onların da yapmasını istedim” diyor. Ve başarmış da Dilek Öğretmen. Kumköy İlkokulu çocukları, 2013’te 43 köy ilkokulu arasında düzenlenen bilgi yarışmasında birinci olmuş. Okulun bahçesini köy meydanı haline getiren Dilek Livaneli, lojmanı da atölyeye çevirerek köylülerin iş sahibi olmasını da sağlamış. Köy kadınlarına okuma yazma öğretmiş, onlar için bir kreş açmış. Köyde sponsorların yardımıyla inşa edilen oyun parkına “Bir Dilek Tuttum” adı verilmiş.