Dönüşen dershaneye 14 yeni model hazır!

Dershanelerin dönüşümü kapsamında hazırlanan yasal düzenleme Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yakın zamanda Genel Kurul'a gelmesi beklenen dershane teklif kapsamında neler var?

 Yakın zamanda Genel Kurul'a gelmesi beklenen teklif kapsamında dershanelerin dönüşüm seçenekleri arttırılırken, ilk etapta dönüşüme müsait olan 700 civarında dershanenin özel okula dönüşmesi bekleniyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre, geçtiğimiz yılın Haziran ayından beri üzerinde çalışılan dershane düzenlemesi Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Bakanlar tarafından beğeni toplayan düzenlemenin yakında Gelen Kurul'a gelmesi beklenirken, dönüşüm süreci 2015 Eylül'de tamamlanacak.

14 AYRI OKUL SEÇENEĞİ SUNULDU

Dershanelere sunulan seçenekler arttırıldı, 14 ayrı dönüşüm modeli sunuldu. Bunlar ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi, meslek lisesi, sağlık meslek lisesi ve açık lise, hizmet içi eğitim merkezi, etüt eğitim merkezi, özel öğrenci yurdu, anaokulu, uzaktan öğretim yapan kurum, mesleki eğitim merkezi ve çeşitli kurs gibi alternatif eğitim kurumuna dönüştürme fırsatı sunuldu.

ÖĞRETMENE 5 YIL DERSHANE ŞARTI

Dershane öğretmenlerinin Bakanlık bünyesine alınması için sigortalı ve resmi halde 5 yıl boyunca dershanede çalışma şartı aranacak. Şartları uyan öğretmenler sadece halk eğitim merkezlerinde çalışabilecek.

81 İLDE EĞİTİMCİYE FORMASYON KOLAYLIĞI

Dershanelerde formasyonsuz çalışan öğretmenlerinin okullarda görev alabilmeleri için 81 ilde üniversiteler ile anlaşılarak formasyon almaları sağlanacak. Böylece dershane öğretmenleri Halk Eğiim Merkezleri'inde çalışırken formasyon da alabilecek.

ÖĞRENCİ BAŞINA EĞİTİM TEŞVİĞİ

Dönüşüm kapsamında dershanelerin tüm özel okullara gidecek öğrenci başına teşvik verilecek. Tüm özel okulları kapsayacak teşvikler okulların anasınıfı, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarına kayıt yaptıran bütün öğrencilerin masraflarını devlet karşılayacak. Teşvik ücreti 3 bin TL'den başlayarak okul kademesi ve kriterine göre değişecek.

ÖZEL OKUL KRİTERLERİ YUMUŞATILDI

Taslakta dershanelerin dönüşümü için özel okul olma kriterleri yumuşatıldı. Böylece alkollü satış yapılan yerlerin eğitim kurumlarına uzaklığı, alan, bina ve bahçe gibi ayrıntılarda aranan kriterler azaltıldı. Bu sayede dershaneden özel okula geçiş kolaylığı sağlandı.

AÇIK LİSE SÜRESİ 4 YILA ÇIKARILDI

Özel okula dönüşemeyen dershanelere 2 yıl süre tanınacak. Böylece dershanelere bu süreçte açık lise formatında çalışma imkanı sağlanacak. Açık lise olarak faaliyet gösterme süresi 4 yıl olacak. Açık liselerin ücretsiz olmak şartıyla haftasonları mezunlara ders vermesine izin verilecek. Böylece, geçişte eğitimcilerin yükü hafifletilecek.

ETÜT MERKEZLERİNE 12 YAŞ SINIRI GELDİ

Dershanelerle birlikte dönüşüme dahil edilmeyen etüt merkezlerinde eğitim devam edecek. Ancak çalışan anne-babaların çocuklarını bıraktıkları yetişkin kreşlerine, dershane eğitimi verilmesinin önüne kesmek amacıyla 12 yaş sınırı getirilecek.

DÖNÜŞENLERE 7 ALANDA TEŞVİK

Dönüşüm çerçevesinde dönüşen dershanelere 7 alanda teşvik sağlanabilecek. Böylece dershanelere, yatırım yeri tahsisi, öğrenci başına eğitim öğretim desteği sağlanması, vergi indirimi, düşük maliyetli kredi, sigorta primi desteği, KDV istisnası, bina inşaası için yatırım maliyetine destek sağlanması gibi teşvik imkanları sunulacak.