Eğitim çalışanlarının hakları nelerdir?
Eğitim Uzmanı ve memurhaber.com yazarı Ekrem Aytar, eğitim çalışanlarının haklarını anlatıyor.
MEMURLAR- EKREM AYTAR-ÖZEL İÇERİK- Öğretmenlik mesleğine başlayanların büyük çoğunluğu eğitimlerini eğitim fakültelerinde tamamlamışlardır. Eğitim çalışanlarına eğitim aldıkları fakültede devlet memurluğuna başladıklarında hak ve sorumluluklarının ne olduğu pek anlatılmaz. Diğer memurlar gibi, eğitim çalışanları da göreve başladıklarında hak ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgilere sahip değillerdir. Her işimizde olduğu gibi ‘Kervan yolda düzülür.’ mantığı ile, ihtiyaç duyulduğu zamanlarda deneme yanılma yolu ile hak ve sorumluluklarımızı öğrenmeye çalışırız.
Eğitim çalışanları basına bilgi ve demeç verebilir mi? Sendika kurma, üye olma ve sendikal faaliyette bulunma haklarımız nelerdir? Eğitim çalışanları ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilir mi? Eğitim çalışanları köşe yazarlığı ve kitap yazma hakkına sahip midir? Eğitim çalışanları bu ve buna benzer daha bir çok sorunun cevabını toplu olarak nerede bulabilir? Tabiki ‘Eğitim Çalışanları İçin Hak Arama Rehberi’ isimli kitapta.
Eğitim-Bir Sen, genel yayın yönetmenliğini basın yayın sekreteri Ali Yalçın’ın yaptığı ‘Eğitim Çalışanları İçin Hak Arama Rehberi’ isimli kitabı yayınlayarak önemli bir boşluğu doldurmuş oluyor.
Kitap yedi bölümden meydana geliyor. Birinci bölümde, devlet memurları kanunu uygulaması geniş bir şekilde yer alıyor. Devlet memurluğuna alınma, adaylık, atama ve yer değiştirme kanunu irdeleniyor. Yine bu bölümde devlet memurunun genel hakları ve sorumlulukları bir bir açıklanıyor. Eğitim çalışanlarının emeklilik, hastalık, aile yardımı, doğum, ölüm yardımı gibi sosyal haklar ve yardımları da bu bölümde değerlendiriliyor.
İkinci bölümde disiplin hukuku işleniyor. Eğitim çalışanlarının karşılaştıklarında bocaladıkları disiplin cezaları ve disiplin süreci bu bölümde anlatılıyor. Görevden uzaklaştırmanın hangi hâllerde uygulandığı da bu bölümde açıklanıyor.
Üçüncü bölümde yükseköğretim kurumları personelinin disiplin hukukuna yer verilmiş.
Dördüncü bölümde 4483 sayılı kanuna göre, eğitim çalışanlarına soruşturmanın hangi hâllerde nasıl açıldığı hakkında bilgiler verilmiş.
Beşinci bölüm, idari davalara ilişkin usul ve esaslara ayrılmış.
Altıncı bölüm ise, dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkı kanununa ayrılmış.
Yedinci bölümde ise, örnek dilekçelere yer verilmiş.
Eğitim-Bir Sen’i ve ‘Eğitim Çalışanları İçin Hak Arama Rehberi’ni hazırlayan komisyon üyelerini böyle derli toplu bir eseri hazırladıkları için tebrik ediyorum. Kitaba ulaşmak isteyen eğitim çalışanları www.egitimbirsen.org.tr adresinden temin edebilirler.
***
Cemil Çiftçi Hakka Yürüdü
Öğretmen yazarlardan edebiyat araştırmacısı Cemil Çiftçi 29/11/2012 Perşembe günü hakkın rahmetine kavuşmuştur. Eyüp İmam Hatip Lisesi’nden 2000 yılında emekli olan Cemil Çiftçi’nin cenazesi, Perşembe günü ikindi namazına müteakip Yeşilpınar Veysel Karani Camii’nde kılınan namazdan sonra Habipler Yayla Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. Ailesine ve dostlarına sabırlar dilerim. Mekanı cennet olsun.