Eğitim kalitesini PISA sonuçları gösterir mi?

MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik'in PISA sonuçlarıyla ilgili 'Çok önemsemek zorunda değiliz' sözlerini eğitimciler eleştiri geldi.

MEMURLAR - Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik'in PISA sonuçlarıyla ilgili 'Çok önemsemek zorunda değiliz' sözlerini eğitimciler eleştirdi. Habertük gazetesinden Selvi Çelik'in haberine göre, eğitimciler PISA'nın öğrencilerin sahip oldukları becerileri ölçtüğünü, eğitim sistemi hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Türkiye, OECD ülkelerinin de aralarında yer aldığı 65 ülkeden 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) 2012'de açıklanan son değerlendirmesinde matematikte 44., okuma anlamada 42. fen bilimlerinde ise 43. sırada yer alıyor. PISA, 15 yaş öğrencilerinin matematik, fen bilimleri ve okuma alanlarındaki becerilerini ölçüyor.

Önceki gün Uluslararası Türkçe'nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu'na katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik'in "Kaliteye geldiğimizde, değerlendirmeleri uluslararası kıyaslama ölçütü olarak PISA'yı alabiliriz. Ama çok da önemsemek durumunda değiliz. PISA'daki sorular ölçme yaklaşımı olarak bizim eğitim sistemimizin çok yaklaşık olmadığı yapıda sorulardır. İngilizce öğrenip Fransızca sorulması gibi" sözleri eğitimcilerin tepkisini çekti. İşte bu sözler üzerine PISA'nın Türk eğitim sisteminin öğrettiklerini ölçüp ölçmediğini ve anlamını eğitimcilere sorduk.

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Politika Analisti Işıl ORAL: SORULARI MEB ONAYLIYOR

PISA, öğrencilerin performansını değil, ülkelerin eğitim sistemlerini değerlendiriyor. Sorular ülkelere yollanır. MEB'in denetlemesi altında uygulanır. Bakanlığın soruların uygun olmadığını gördüğünde düzeltebildiği uygulamadan söz ediyoruz. Bu yüzden Türkiye'ye uygun olmadığı söylenemez. En kapsamlı ve en güvenilir veridir. PISA, 'Eğitimin niteliğini nasıl artırabiliriz?' tartışmalarına temel oluşturabilecek önemli bir kaynaktır.

ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gölge SEFEROĞLU: VERİLERDEN EN AZ YARARLANAN ÜLKEYİZ

Eğitimin önemli boyutlarının ve bileşenlerinin özelliklerinin incelenmesine PISA verileri fırsat sunuyor. Değerlendirmeler eğitim politikalarının şekillenmesi için önemli bilgiler sunabilir. PISA öğrencilerin bildikleriyle neler yapabildiklerine odaklanıyor. Türkiye PISA verilerinden en az yararlanan ülkeler arasında. PISA kaliteli eğitim ve eğitim politikalarının tasarlanmasında dikkate alınması gereken bir veri kaynağıdır.

Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan ŞİMŞEK: EĞİTİM SİSTEMİNİN RÖNTGENİNİ ÇEKİYOR

Ülkelerin gönüllülük esasına göre katıldığı bir sınav. Sonuçlar her ülkeye kendi eğitim sistemleri ile ilgili çok kapsamlı bilgiler veriyor. Eğitim sisteminin röntgenini çekiyor. Sonuçlarını değerlendirmesini bilen bir ülke için inanılmaz bir kaynaktır. Katılmama prestij açısından kayıptır. PISA'yı MEB'e bıraksanız 1. oluruz. 15 yaşındaki çocukların evrensel olarak neleri öğrenmesi gerektiği konularını ele alıyor. PISA'nın eğitim sistemimizle alakası yoksa o zaman 65 ülke de bu kapsamda demek.

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk PEHLİVANOĞLU: MÜFREDATTA OLMAYAN SORULMUYOR

PISA kazanımları ölçer. Eldeki tek uluslararası ölçütlere sahip veri PISA sayesinde elde edilir. Bizim müfredatımızda olmayan bir şey sorulmuyor. Sınav öncesinde bizim müfredatımızla ilgili bilgi alıyorlar. PISA sonuçları Türkiye için bir ölçüttür ve uluslararası arenada eksiklikleri görmeyi sağlıyor.