Ek ders ücretlerine ilişkin açıklama
Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararında 9 Ekim 2012 tarihi itibariyle değişiklik yapılması üzerine aşağıdaki açıklamayı yayınladı.
“Özel eğitim okulları haftalık ders çizelgelerinin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20.06.2012 tarih ve 96 sayılı kararı ile 2012–2013 eğitim öğretim yılından itibaren 1.ve 5. sınıflardan başlamak ve kademeli olarak uygulanmak üzere kabulü ile bu yıl 5. sınıflarda (ortaokul) ders okutan kadrolu sınıf öğretmenlerinin 30 saatin üzerinde derse girmelerini sağlamak üzere MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin 1. alt bendinde değişiklik yapılmış; bu değişiklik, Kararın resmi gazetede yayınlandığı 09.10.2012 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuştur.
Bu kapsamda;
a) Genel Müdürlüğümüze bağlı okullardan haftalık ders çizelgelerine göre 30 saatin üzerinde derse girilmesi gereken sınıflarda görev yapan özel eğitim sınıf öğretmenlerine,
b) Okulların bünyesinde açılan özel eğitim sınıflarında uygulanan haftalık ders çizgesine göre 30 saatin üzerinde derse girilmesi gereken sınıflarda görev yapan özeleğitim sınıf öğretmenlerine,
c) Evde eğitim uygulamalarında görev alan okul/kurumunda 30 saatini dolduran kadrolu sınıf öğretmenlerine,
d) Okullarının bünyesinde açılan destek eğitim odalarında yürütülen özel eğitim hizmetlerinde görev alan ve 30 saatini dolduran kadrolu sınıf öğretmenlerine
8 saate kadar daha ek ders ücreti karşılığı görev verilebilecektir.
Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen kadrosuz öğretmenler ile ilgili 2. alt bentte değişiklik yapılmadığından bu öğretmenlerin bu yıl 5. sınıflarda görevlendirilmemesi ve haftada 30 saatin üzerinde ders verilmemesi gerekmektedir.
Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü”
Özel eğitim iş uygulama merkezi (okulu) sınıf öğretmenlerinin sorunları çözüldü
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin “Özel eğitim iş uygulama merkezi (okulu)” başlıklı 46. maddesi (d) bendinde “d) Merkezlerde (okullarda) dersler görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri tarafından okutulur. Ancak özel yetenek gerektiren dersler ve meslek dersleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alan öğretmenleri tarafından okutulması esastır. Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de katılır.” hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre; Özel eğitim iş uygulama merkezlerinde alan öğretmeni tarafından okutulan derslere sınıf öğretmeni de katılmak zorundadır.
Bu durumda okul yönetimleri tarafından sınıf öğretmenine 30 saat ders verilmekte ayriyeten de branş öğretmenin girdiği derslerde sınıfta bulunmaları sağlanmaktaydı.
Yukarıda yer verilen değişiklik ve Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün açıklaması ile sınıf öğretmenin branş öğretmeni ile katıldığı derslerin 30 saatlik ders içerisinde sayılmasıyla sınıf öğretmenlerine 30 saatin üzerinde fazladan girmiş olduğu derslere 8 saate kadar ek ders ödenebilecektir.