En çok tercih edilen yer Diyarbakır

Üniversite sınavının stresli çalışma maratonu bitti ve sınavı kazananlar hangi üniversiteye gidecekelrinin tercihlerini yapıyor. Türkiye içinde en çok tercih edilen il ise Diyarbakır oldu.

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden Diyarbakır'a giden öğrenciler Diyarbakır'ın huzurlu olduğunu ve bu yüzden Dicle Üniversite'sini seçtiklerini ifade ediyorlar.

"DİYARBAKIR HUZURLU"

Dicle Üniversitesi'ne İstanbul, Bursa, Konya, Mersin, Erzurum gibi Türkiye'nin birçok ilinden bu yıl 7 bin yeni öğrenci kayıt yaptırmak için Diyarbakır'a geldi. Öğrenciler, Dicle Üniversitesi tercihinde Diyarbakır'ın ''huzurlu'' bir kent olmasında etken olduğunu ifade etti.

Dicle Üniversitesi Spor Salonu'nda, 3 Eylül'de başlayan öğrenci kayıtları sürerken, il dışından gelen öğrenciler, Dicle Üniversitesi'nce Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde kurulan stant sayesinde kayıt için neler yapmaları gerektiğini öğreniyor.

DÜ Spor Salonu'na gelen öğrenciler, buradaki çok sayıda görevli sayesinde, kısa sürede kayıt işlemlerini tamamlıyor.

"BÜYÜK VE MODERN BİR ŞEHİR"

Özellikle ilk defa Diyarbakır'a gelen öğrenciler, küçük bir Anadolu şehri beklerken, büyük ve modern bir şehirle karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

İlahiyat Fakültesi'nde kazanan ve Bursa'dan gelen Emre Balcı, ilk defa Diyarbakır'a geldiğini ifade ederek ''İnternetten araştırmıştım. Diyarbakır gelişmiş bir şehir, beklentilerimi karşılayacağını düşünüyorum'' dedi.

Konyalı Çiğdem Öztürk ise 1 yıl önce geldiği Diyarbakır'da yüksek eğitim şansı yakaladığını belirterek, ''Diyarbakır'a çok alıştım. Üniversiteyi kazanınca daha da çok sevindim'' dedi.

Diyarbakır'ın güzel bir şehir olduğunu anlatan Öztürk, kentte hiçbir sıkıntı yaşamadığını, birçok Diyarbakırlı arkadaş edindiğini bildirdi.

Sosyoloji bölümüne kayıt yaptıran Kenan Tuncer de Erzurum'dan geldiğini, Diyarbakır'a olan sevgisinden dolayı Dicle Üniversitesi'ni tercih ettiğini kaydetti.

Dicle Üniversitesi'nin köklü bir üniversitesi olması nedeniyle eğitimi daha iyi olur düşüncesiyle kayıt yaptırdığını vurgulayan Tuncer, Diyarbakır'da diğer şehirlere göre daha rahat okuyacağına inandığını anlattı.

-''Huzurlu bir kent''-

Tarih bölümüne kayıt yaptırdığını belirten Mehtap Aktelli adlı öğrenci de üniversite eğitimi için İstanbul'dan geldiğini dile getirdi. Aktelli, ''Diyarbakır çok güzel. Çok fazla terör olayından bahsediyorlar ama ben görmedim. Huzurlu bir kent'' diye konuştu.

Matematik öğretmenliğini kazanan ve kayıt için Mersin'den gelen Aysel Kanar ise çok istediği bir bölümde okuyacağını, bunun için de çok mutlu olduğunu anlattı. Sınavda 4. tercihi olan Dicle Üniversitesi'ni kazandığını ve isteyerek Diyarbakır'a geldiğini belirten Kanar, ''İlk kez geliyorum. Köklü bir üniversite olduğu için Dicle Üniversitesi'ni tercih ettim. Daha çok gezme fırsatı bulamadım. Zamanla alışacağım. Ama ilk izlenimim çok olumlu'' dedi.

Kanar'ın annesi Ayşegül Kanar, ''Daha küçük bir şehir bekliyorduk ama Diyarbakır çok büyükmüş. Kızım burayı kazandığı için çok memnunuz'' diyerek, üniversiteyi de çok beğendiklerini, kızları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Kızının köklü bir üniversitede okuyacağını kaydeden baba Şevket Kanar da kızıyla gurur duyduğunu, ilk defa gördükleri Diyarbakır'ı çok beğendiğini vurguladı.

ÖĞRENCİ DOSTU ÜNİVERSİTE

DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, köklü bir geçmişi olan üniversitenin öğretim üyesi, yeterlilik ve sayı Avrupa standartlarını yakaladığını söyledi.

Öğrenci dostu üniversite olarak her türlü sıkıntılarında öğrencilerin yanında olduklarını, kayıt için il dışından gelen öğrencileri terminalde karşıladıklarını anlatan Saraç, kurdukları merkezde öğrencilerin kayıt işlemlerini 3-5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandıklarını belirtti.

Öğrencilerin sosyal aktivitelere katılımına çok önem verdiklerini, bu amaçla da kayıt sırasında öğrencilerin hangi tür aktivitelere katılmak istediklerini belirlediklerini aktaran Saraç, öğrencilere uyum etkinlikleri düzenlediklerini, hem üniversite hem şehir tanıtımı için çeşitli gezi ve aktiviteler yaptıklarını vurguladı.

Tüm bu etkinliklerle uzaktan gelen öğrencilerin yabancı bir ortama gelmenin verdiği ürkekliği üzerinden attığına dikkat çeken Saraç, ''Diyarbakır kültür, medeniyet ve tarih şehri. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, inanç turizmi açısından dünyada nadir bulunan şehirler arasında'' diye konuştu.

Öğrencilere Diyarbakır'ın güzelliklerini tanıtmak amacıyla etkinlikler düzenlediklerini, kentent tarihi ve turisttik mekanları gezdirdiklerini anlatan Saraç, 27 bin dönüm alanda kurulu çok geniş bir kampüse de sahip olduklarına dikkat çekti.

Saraç, kültürel ve bilimsel faaliyetler için 80'inin üzerinde kulüp olduğunu, bu sayede öğrencilerin ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlik düzenleyebildiğini kaydetti.

-Öğrenci sayısı 26 bine ulaştı-

Bu yıl 7 bin yeni öğrencinin kaydı yapılacağını, 4 yıl önce 13 bin 500 olan öğrenci sayısını 26 bine ulaştığını vurgulayan Saraç, şöyle konuştu:

''Yurt dışından gelen öğrencilerimiz de var. ABD, Kanada, Avrupa ve Afrika ülkelerinden öğrencimiz bulunuyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinden üniversitemize öğrenci geliyor. Diyarbakır hem büyük şehirlerin tüm özelliklerini hem de küçük şehirlerin avantajını içinde barındırıyor. Büyük şehirlerin trafik gibi dezavantajları yok ama büyük şehirlerin tüm avantajları var. Ev bulmak kolay, yurt sorunu yok. Bu yıl kampüs içerisinde bin kişilik çok modern bir yurt hizmete girecek. Dicle Nehri manzaralı çok şık bir yurt yapıldı. Üniversite içerisinde ücretsiz servis imkanı var. Tüm fakülteler içerisinde sosyal ve kültürel alanlar mevcut. Son 1 yılda yaklaşık bin etkinlik yapıldı. Başarılı öğrencilerimizi yurt dışı ve yurt içinde çeşitli etkinliklere gönderiyoruz. Geçen yıl 41 alanda kurs açtık. Bu yıl bu sayıyı artırmak istiyoruz. Dil kursundan yemek kursuna kadar her alanda kurs açıyoruz. Öğrencilerimiz bahar şenlikleri ile çok neşeli bir dönem geçiriyor. Öğrencilerin kurduğu gruplarla çeşitli gösteriler yapıyorlar. 1 liraya 4 çeşit yemek imkanı sunuyoruz. Öğrencilerimizin her alanda arkasında, yanında, iç içe onların ihtiyaçlarını, hedeflerini, hayallerini gerçekleştirme adına öğrenci dostu bir üniversiteyiz.''

EMNİYETLİ BİR ŞEHİR

''Öğrencilerde yeni bir şehre gelmenin çekingenliği oluyor. 'Acaba nereye gidiyoruz' diye bazen negatif bir medya imajı da olabiliyor. Ama geldikten sonra çok farklı bir tablo ile karşılaşıyorlar. Çok rahat, samimi, kucaklayıcı bir ortam buluyorlar. Çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Daha sonra burada kalmak isteyenler oluyor. Kariyerleri üniversitemizde devam ettirmek isteyen çok sayıda öğrencimiz var'' diye konuşan Saraç, Diyarbakır'ın huzurlu bir kent olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'ın Türkiye'de emniyetli iller arasında 17. sırada yer aldığını kaydeden Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Medyada belki negatif şeyler ön plana çıkması nedeniyle bir algı yanlışlığı olabilir. Ama gelen tüm öğrencilerimiz çok memnun ayrılıyor. Diyarbakır'a gelirken 'acaba nereye gidiyoruz' diye düşünüyorlar ama sonra da gitmek istemiyorlar. Üniversitemizde Türkiye'nin her yerinden gelmiş, burada daha sonra kalmayı tercih etmiş, kimi 20, kimi 30 yılını geçirmiş ve halen görevine devam eden hocalarımızla hizmet veriyoruz. Böyle iç içe bir Türkiye karmasıyla çok güzel bir hizmet yürütülüyoruz.''