'Engelliler müzik öğretmeni olabilir!'
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin engellileri müzik öğretmenliği bölümüne almamasına tepkiler çığ gibi büyüyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de üniversite rektörü ile görüştü. ‘Utanç kılavuzu’ değişiyor.
Radikal Gazetesi, dün ‘Engelli zihniyet’ başlığıyla Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nün özel yetenek klavuzunda engellilere karşı yaptığı ayrımcılığı manşetine taşımıştı. Üniversite, özel yetenek kılavuzunda ‘kekeme, pepe, görme engelli ve sakat’ların müzik öğretmenliği bölümü için özel yetenek sınavına girse bile eleneceğini belirtiyordu. Güzel Sanatlar Lisesi mezunu görme engelli Mert Karagüzel de bu ayrımılık yüzünden üniversitenin sınavına girmemişti.
Haberin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı duruma el koydu. Bakan Fatma Şahin, “Bu öğrenci neleri aşmış, herkesin onun önünü açması lazım” diyerek Mert’i aradı. Şahin, telefonla konuştuğu Karagüzel’e üzüntülerini bildirip bu olayı çözeceklerini ve ayrımcılığı kaldıracaklarını söyledi. Daha sonra da Rektör Hüseyin Akan’ı arayarak engellilerin öğretmen olmasının önünde herhangi bir engel olmadığının altını çizen Bakan Şahin, Başbakan’ın da bu konuda net tavrı olduğunu anlattı. Rektör Akan ise Şahin’e pazartesi günü toplanıp konuyu halledeceklerini söyledi.
Mert Karagüzel, Bakan Şahin’le konuşmasını Radikal’e şöyle aktardı:
“Bakan bana sorunu çözeceğini, benimle tekrar irtibat kuracağını söyledi. MEB ’in de konu hakkında haberi olduğunu anlattı. Ben de bir talepte bulunmadım. Sadece sorunun çözülmesi gerektiğini söyledim. Çünkü böyle sorunlar çözülmeden talepte bulunmanın anlamı yok.”
Sorunun düzelmesinin kendisi için bir ifade etmediğini etmediğini çünkü Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği’ni kazanıp kaydolduğunu anlatan Karagüzel, “Sorunun çözülmesi benden sonraki engelli kardeşlerime ‘engelsiz bir eğitim’ ifade ediyor. Artık bu tür zihniyetlerin kalkması çok önemli. Eğitim aldığımız zamanlarda dahi sorunlar yaşıyoruz. ‘Ben çocuğumu görmeyenin sınıfına veremem’ şeklinde ithamlarla karşılaşıyoruz. Bir arkadaşımın başına geldi. Görme engellilerin masa kitapları, kaynak bulmaları çok sorunlu. Müzikle ilgili kaynaklar yok.”