Erasmus'da Türkiye en başarılı üçüncü ülke

Türkiye'den başvuru yapan 166 üniversitenin 162'si programa katılmaya hak kazandı.

Türkiye'den dünyanın en başarılı öğrenci değişim programı Erasmus'a başvuruda bulunan 166 üniversitenin 162'si kabul edilirken, Türkiye, programa katılım oranında İngiltere ve Almanya'dan sonra en başarılı üçüncü ülke oldu.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliği yapmalarını destekleyen Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında 2014-2020 yıllarında yürütülecek Erasmus+'dan faydalanacak üniversiteler Avrupa Komisyonu tarafından açıklandı.

Komisyonun yaptığı değerlendirme sonucunda, programda yer almak için Türkiye'den başvuruda bulunan 166 üniversitenin 162'si kabul edildi.

Bu üniversiteler 2014-2020 dönemi için tüm Avrupa'da Erasmus+ Programında yer alacak 4147 yükseköğretim kurumu ile işbirliği anlaşması imzalayabilecek. Başvurusu kabul edilmeyen üniversiteler ise 2014'te yeniden başvuruda bulunabilecek.

Programa Avrupa'dan toplam 4578 üniversite başvuruda bulunurken, bunlardan 4309'u programdan yararlanmaya hak kazandı. Türkiye, İngiltere ve Almanya'dan sonra Erasmus Programına katılan üniversite oranında en başarılı üçüncü ülke oldu.

2013-2014 akademik yılında yaklaşık 22 bin Türk öğrenci ve akademisyenin değişim programından faydalanması beklenirken, programa katılacak üniversitelere de toplamda 52 milyon avro hibe desteği sağlanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2003 yılında 15 üniversitenin katıldığı Erasmus programında 128 öğrencinin yararlandığını hatırlatarak, "Bugün Erasmus Programı Türkiye Ulusal Ajansının gayretleri ile ülke geneline yayılmış ve hemen hemen her şehrimizdeki üniversitelerimiz programdan faydalanma hakkı elde etmektedir" ifadesini kullandı.

Diğer programlarla birlikte toplam 70 bin Türk vatandaşına yurt dışında eğitim alması için hibe sağlandığını ifade eden Bağış, şunları belirtti:

"Yeni dönemde beyanname alan üniversitelerimiz sadece hareketlilik yapma hakkı elde etmekle kalmamış, çok çeşitli ve farklı konularda proje yapma hakkı da elde etmiştir. Bu kapsamda kendilerine Ulusal Ajansımız her türlü desteği verecektir. Erasmus+ döneminde farklı olarak Erasmus Programı sadece Avrupa üyesi ülkeler arasında sınırlı kalmayacak, tüm dünyaya da açılacaktır.

Çok yakın gelecekte üniversitelerimiz dünyanın her yerinden üniversitelerle işbirliği imkanı bulacaklardır. Böylelikle, Erasmus Programı, bir taraftan faydalanıcılara farklı bir dilde eğitim görme imkanı, farklı bir kültür içerisinde yaşam imkanı, farklı işgücü piyasasında istihdam edilme imkanı ve uluslararası iletişim beceri kazanma gibi faydalar sunmasının yanında Türkiye açısından gelen ve giden öğrencilerin birer elçi vazifesi gördükleri göz önüne alındığında, önemli bir iletişim aracı niteliğini de taşımaktadır."