FATİH Projesi TBMM Genel Kurulu'nda

MEB'in büyük yatırım yaptığı FATİH Projesi TBMM Genel Kurulu'nun gündemine alındı....

AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Türkiye'nin, FATİH projesiyle bilişim teknolojisi çöplüğü değil bilişim teknolojisi üssü olacağını söyledi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için FATİH Projesi'ndeki sorunlara dair genel görüşme önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, FATİH Projesi'nin, ülkeyi eğitim ve teknoloji olarak nereye götüreceğini kimsenin anlamadığını ifade etti. Aksünger, milyarlarca dolar para harcanacak, ülkenin geleceğiyle ilgiliyi kararlar alındığını ancak bunu TBMM'ye gelip kimsenin anlatmadığını savundu.

Aksünger, 6 milyar dolar harcanan bilişim teknoloji sınıflarının, teknolojik çöplüğe dönüştüğünü öne sürdü.

Öneri lehinde söz alan MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, maliyeti yüksek FATİH Projesi'nin bilimsel araştırma ve pilot uygulamalar sonrası, aşamalar halinde devreye sokulması gerektiğini kaydetti.

Yeniçeri, projenin, kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinin bulunmadığını iddia ederek, projenin maliyeti ve yararının çok yönlü incelenmesi gerektiğini belirtti.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, okulların fiziki altyapı yetersizlikleri ortadayken FATİH Projesi ile milyonlarca liralık teknolojik yatırım yapılarak, uluslararası sermayeye büyük pazar açıldığını söyledi. Birtane, FATİH Projesi gibi kapsamlı projenin, "ben yaptım oldu" mantığıyla hayata geçirilemeyeceğini ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bunun gibi proje ve modellerle büyük şirketleri, bir daha çıkmamak üzere eğitim sistemi içine yerleştirmek, eğitimi ticarileştirmek istediğini savundu.

AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir de grup önerisi aleyhinde söz alarak, bütün okullarda internet bağlantısı olduğunu, yatırım, atama, nakil, sınav işlemleri dahil bütün işlemlerin bilgisayar ortamında yapıldığını anlattı.

FATİH Projesi'nin, yeni çağın projesi olduğunu ifade eden Erdemir, 22 Kasım 2010'da başlatılan projede, meslek liseleri hariç 3 bin 657 lisede, 85 bin adet akıllı tahta yerleştirildiğini, öğrenci ve öğretmenlere 62 bin 800 adet tablet dağıtıldığını belirtti. Erdemir, "Bu proje tamamlandığında, bilişim teknolojisinde yerli üretim ve katma değer artacak. Bu projeyle Türkiye, bilişim teknolojisi çöplüğü değil üssü olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.