Hayatımız boyunca kaç sınava giriyoruz?

Eğitimci Cihat Şener dün katıldığı Söz Sende adlı proğramda Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. Şener, ilginç bir tesbitte bulundu.

4+4+4 düzenlemesi ve dershanelerin kaldırılmasıyla ilgili girişimlerle uzun zamandır gündemden düşmeyen eğitim sistemini değerlendiren Cihat Şener, çarpıcı bir istatistik ortaya koydu.

BÜTÇE DEĞİL KADRO SORUNU VAR

Şener, her öğrencinin üniversiteyi bitirene kadar toplam 800 sınava girdiğini söyledi. Cihat Şener'e CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin Söz Sende programında ortaya attığı "ÖSYM parası olmadığı için sınav iptal edemiyor" iddiası da soruldu. Şener, "Sadece bütçe değil, kadro sorunu da var. Soru hazırlayanları, işin ustalarını küstürdüler." diye konuştu.

BİR KİŞİ ÖĞRENCİLİK HAYATINDA KAÇ SINAVA GİRİYOR?

İsterseniz ben bu soruya hemen cevap vermeyeyim,bir tahmin yürütelim. İlkokuldan başladık 4+4+4 yok,eski sistem var 5+8. Sen bir tahminde bulun? 800 Sınav oluyor. Belki daha bile fazla. Tabi bu eğitiminizi nerede bitirdiğinize bağlı. Ve biz sınavı kaldıracağız öyle mi ? Lise 1.sınıftasın 10 tane dersin var,her dersten her dönem 3 yazılı 1 sözlü oluyor,etti 4. 10 ders üzerinden 40 olur bu. Bir de bunun 2.dönemi var, 80.

Bütün öğrencilere Allah kolaylık versin,hiç sevdiğim bir şey değil...
Sınav yaşamın içinde var.Yani sınav, al kağıdı çöz demek değil.Sınav her yerde var.

Daha henüz yürümeye başlamamış,evde emekleyen bir çocuğun ayağa kalkışı çok ciddi bir sınavdır. Mahalledeki çocukla, topun sahibi olan çocukla o maçta oynayabilmek için iyi ilişkiler kurmak da çok ciddi bir sınavdır.


ÖSYM OTURUP BU İŞİ ÇÖZMELİ

ÖSYM'nin artık oturup bu işi çözmesi gerekiyor. Ali Demir gayet tutarlı devam ediyor, yani tabi ki öyle söyleyecekler ama olmaz böyle,bu böyle olmaz. Benim, ''napıyosunuz arkadaşlar '' dememle de olmaz. Öz eleştiri yapacaksınız. Bakın elinizde yetişmiş kadrolar vardı, bu kadroları revize ettiniz.Noldu sonra?

ÖSYM'NİN TEKRAR SINAV YAPACAK PARASI MI YOK?

Paraları var da kullanamıyorlar. Cümlenin doğrusu bu. Paraları yok değil paraları var ama kullanamıyorlar. Çünkü o bütçenin kullanımı konusunda yeni düzenlemeler yapıldı. Öyle kafasına göre artık ÖSYM kullanamıyor. ÖSYM'nin özerkliği vardı, YÖK'e bağlıydı ama mali konularda özerkti. Sonradan bu kalktı.

TEKRAR TEST HAZIRLAMAYA ÜŞENİYORLAR MI?

Üşenmek değil. Küstürürseniz bu işin ustalarını,bilenlerini, bu işin eğitimini yapmış olanları...

SORU HAZIRTLADIĞINIZI BİLMİYORLAR MI?

Tabii. Hazırladığı,şusu busu bilinmez. Hiç kimse bilemez onu. Birisi çıkıp da '' ben soru hazırladım'' diyorsa o hazırlamıyordur kesinlikle.Ama şunu söyleyebilirim size; bir test sorusu öyle hop yazalım altına da 5 tane seçenek koyalımla olmaz. O sorunun nasıl yanlış çözüleceğini de göreceksiniz ve onu mutlaka seçeneklere koyacaksınız. Çocuk onu çözdüğünde ''oley 7 çıktı'' deyip işaretleyecek,sonra diyecek ki: ben ne salak adamım? Nasıl düştüm bu hataya. İşte siz o soruyu hazırlarken bu hatayı göreceksiniz.Bu kötü bir şey değil bu iyi bir şey.