İkinci üniversite internetten okunacak!

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin 'Sınavsız İkinci Üniversite' uygulamasıyla artık lisans mezunları ile üniversite okuyan öğrenciler, sınavsız olarak ikinci bir lisans bölümünü okuma şansı yakalıyor.

Bir diploma yetmez', ?Bir lisans bir insan, iki lisans iki insan' sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında ikinci fakülte, internet üzerinden okunuyor.

Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin yeni uygulamasıyla ikinci üniversite diploması artık çok kolay. Sınavsız sistemde fakültenin öğrencileri arasında şimdiden bazı ünlülerde yer alıyor. Sınavsız üniversite sisteminde bu yıl; işletme, iktisat, tarih, coğrafya, felsefe ve sosyoloji bölümlerine öğrenci alınıyor.

Program hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Cihan, sınavsız ikinci üniversitede eğitimin uzaktan olduğunu, kayıt yaptıranların evlerinden ya da iş yerlerinden üniversiteyi bilgisayar üzerinden okuyabileceğini belirtti. Cihan, "Hocalar ve dersler belirlendikten sonra hocaların ders içerikleri sisteme yükleniyor. Öğrenciler diledikleri zaman diledikleri yerde dersleri izleyerek bilgileri zihinlerine yerleştiriyorlar. İkinci üniversite kapsamında herhangi bir lisans bölümüne kayıtlı ya da bir lisans mezunu herkes, doğrudan başvuru yoluyla kayıt yaptırabiliyor. Fakültemizdeki birinci diploma kapsamında yapılan kayıtlarımız bu ay sonu bitecek. İkinci diploma almak isteyen öğrencilerimiz için kayıtlarımız ise bayrama kadar sürecek. Öğrencilerimiz her türlü bilgiyi internet sayfamızdan alabilirler, buradan ön kayıt yaptırabilirler. Ayrıca Facebook ve Twitter hesaplarımızından da öğrencilerimize her türlüğü desteği veriyoruz."

Sistem kapsamında birçok sanatçının kendilerine destek verdiğini belirten Cihan, şöyle konuştu: "Bu kapsamda bize birçok sanatçımız destek verdi. Arzum Onan, Cengiz Bozkurt, Nasuh Mahruki gibi isimler projemizden övgü ile söz ettiler. Üniversiteli futbolcu olarak ün yapan futbolcumuz Metin Tekin, tarih bölümünde yeniden öğrencimiz olacak. Kamuoyunun projemize ilgisini takdirler karşılıyor ve bize destek veren tüm sanatçılara sizin aracılığınız ile teşekkür ediyoruz. Sistemimiz şöyle işliyor. Bir dersin öğrenme yeterliliğinin oluşup oluşmadığını iki tür sınavla ölçüyoruz. Ara sınav ve bitirme sınavı. Açık öğretim sistemi adı üzerinde belli bir zamana mekana sığdırılmadığı için sınavlar konusunda da zorlamamak genel prensibimiz. Ara sınavı öğrencimiz sınav zamanına kadar aldığı derslerden internet ortamında verecek. Bu sınav aslında geçme konusunda çok fazla katkı sağlamayacak. Bu sınavda aslında öğrencilerin kendi kendilerini test etme amacı güdülüyor. Çok eleştiri geliyor. İşte öğrenciler internet üzerinden yapılınca kopya çekiyor diye. Ama bizim ara sınavlarımızın geçmeye etkisi sadece yüzde 20. Bitirme sınavı ise kanunlar gereği gözetimli ve eş zamanlı yapılması gerekiyor. O yüzden öğrencilerimizi belirlenmiş zaman ve mekanlarda sınıflara topluyoruz. Öğrencilerimizi canlı sınava tabi tutuyoruz."

ARZUM ONAN: İKİNCİ HATTA ÜÇÜNCÜ DİPLOMA ŞANSI GERÇEKTEN MÜKEMMEL

Ünlü oyuncu ve model Arzum Onan, sistemin sınavsız olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Onan, sistemin ikinci hatta üçüncü bir diploma alabilmek için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Kasım ayında ilk heykel sergisini açacak olan Onan, kendini keşfetme yolculuğunun modellik ve oyunculuktan sonra heykel ile devam ettiği söyledikten sonra sözlerine şöyle devam etti: "Hayat bizi ne kadar planlarsak planlayalım ummadığımız yerlere götürebilir. Ayrıca bu planladığımız yerlerde mutsuz olabiliriz. Bu insanlar için ikinci diploma, ikinci bir bahar gibi çok değerli."

CENGİZ BOZKURT: ODTÜ FİZİK BÖLÜMÜNÜ YARIDA BIRAKMAZDIM

Leyla ile Mecnun dizisinde Erdal Bakkal karakteri ile ünlenen Cengiz Bozkurt ise, "25 yıl önce böyle bir sistem olsaydı ODTÜ fizik bölümünü yarıda bırakmazdım." dedi. Cengiz Bozkurt, fizik bölümünü bıraktıktan sonra ailesi ile diyaloglarını şöyle paylaştı: "Kendi sınırlarını keşfetmek, insanın gerçek anlamda yapmak istediği şeyi yapmasıdır. Ben de kendi sınırlarını keşfedemeyenlerden bir tanesiyim. Ben de ODTÜ fizik bölümü çok istekli bir şekilde okurken, tiyatro topluluğunun bir ilanını gördüm. Bu ilanın peşinden giderek hayatı değişenlerden oldum. Hayat tek ve kısa, kimseyi dinlemeden yaşamanız gerekiyor. Ailemi de 4 yıl boyunca ODTÜ fizikte okuyorum diye kandırdım. Bu yüzden daha sonra İngiltere'de medya ve iletişim okuyup bitirdiğimde mezuniyet törenine gelmeleri için ailemi ikna edemedim. Şimdi pişmanım, itiraf ediyorum. Bundan 25 yıl önce bunun gibi bir program olsaydı ben hem fiziği okurdum, hem de tiyatro bölümüne devam edebilirdim. 3. sınıfta okuyor olabilirler ya da mezun olabilirler, hatta ellerindeki lisans bölümünden memnun olmayabilirler. İşlerini aksatmadan ikinci bir lisans programı okuma fırsatı, harika bir fırsat. Keşke benim zamanımda da olsaydı."

NASUH MAHRUKİ: PROJE ÇOK AKILCI TASARLANMIŞ

Nasuh Mahruki ise bu projenin çok akılcı tasarlandığını söyleyerek köklülüğü itibarı ile Harvard Üniversitesi ne ise Türkiye için İstanbul Üniversitesi'nin de o olduğunu söyledi. Mahruki, "Bence çok heyecan verici bir proje. Eminim ki pek çok genci kendisine çekecektir. Böyle bir takım kolaylıklar sağlayarak ikinci üniversiteyi tamamlama fırsatı veren bu proje bana göre çok değerli." ifadelerini kullandı.

METİN TEKİN: EVDE İNTERNET ÜZERİNDEN İKİNCİ DİPLOMA FIRSATI GERÇEKTEN ÇOK KEYİFLİ

Eski Beşiktaşlı futbolculardan yorumcu Metin Tekin de, evde internet üzerinden ikinci bir üniversite okumanın büyük bir keyif olduğunu belirtti. Üniversite denince aklına İstanbul Üniversitesi'nin meşhur kapısının geldiğini söyleyen Tekin, "Günümüz teknolojisinde harika bir fırsat. Gelişen çağımızda bütün üniversiteler internette eğitime dönecek gibi bir durum var. Evde internet üzerinden ikinci bir üniversite okumak büyük bir keyif ve büyük bir heyecan. Harika bir fırsat." diye konuştu.