İlk Kürtçe üniversite için hazırlıklar sürüyor

Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesini kurmak amacıyla yola çıkan Mezopotamya Vakfı, YÖK'e başvurmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Kürt diline katkıda bulunulması amacıyla Kürtçe eğitim verecek bir üniversite kurulması için yola çıkan Mezopotamya Vakfı, üniversite bünyesinde kurulacak fakültelerin belirlenmesine ve mali kaynağın oluşturulmasına çalışıyor.

Mezopotamya Vakfı Genel Sekreteri Mahmut Tuğrul, kurucuları arasında Kürt sanatçı Şivan Perver ile insan hakları savunucuları, iş adamları ve akademisyenler bulunduğu Türkiye'nin ilk Kürtçe eğitim verecek üniversitesini açmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Tuğrul, akademik çevrelerle kurulacak fakülte ve bölümlerin belirlenmesine çalıştıklarına değinerek, gelecek ay gerçekleştirecekleri toplantıda üniversitenin kurulacağı ilk 5 yılda hangi bölüm ve fakültelerin eğitime açılacağı yönünde karar verileceğini belirtti.

"Arkamızda bir iş grubu yok. Tüm toplumsal kesimlerden maddi destek sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz" diyen Tuğrul, mali kaynak için iş çevreleriyle görüşmelerin sürdüğünü, oluşturdukları komisyonlarca mali altyapının geliştirilmesine gayret ettiklerini vurguladı.

Arsa hibe ve tahsisi

Kurulması planlanan üniversite için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Ergani karayolunun 10. kilometresinde 11 dönüm arsa hibe edildiğini kaydeden Tuğrul, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince de Mardin karayolunda 198 dönüm arazinin tahsisinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tuğrul, çalışmaların kurulacak fakülte ve bölümlerin belirlenmesi ile strateji planının oluşmasına yönelik hızlandığını dile getirerek, "YÖK'ün istediği prosedürleri ve mali kaynağı oluşturmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımızı tamamladığımızda bu yıl YÖK'e başvurmayı hedefliyoruz. Daha sonra dosya Milli Eğitim Komisyonu ve Bakanlar Kurulu'na gidecek. Umarız mecliste yasalaşıp kanunla üniversitemiz kurulacak" diye konuştu.

YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüştüklerini anlatan Tuğrul, çok olumlu tepkiler aldıklarına dikkati çekti.

Tuğrul, YÖK tarafından başvurularının onaylanması halinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında bir fakülteyle de olsa eğitime başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.