İmam hatip okullarına rekor kayıt!

Büyük tartışmalarla gelen 4+4+4 eğitim sistemi ile Türkiye genelinde 650 imam hatip ortaokulu açıldı ve bu okullara toplam 97 bin öğrenci kayıt yaptırdı.

28 Şubat darbesinden 15 yıl sonra yeniden açılan İmam Hatip okullarına velilerin ilgisi büyük.

İMAM HATİPLER TEKRAR AÇILDI

haberine göre, 28 Şubat darbesinden sonra eğitimde büyük değişimler olurken en büyük sarsıntıyı meslek okulları ve imam hatipler gördü. İmam hatip ve meslek okullarının ortaokulları bölümleri kapatıldı. Lise kısımlarına ise üniversite sınavında katsayı uygulaması getirildi. Öğrencilerin üniversiteye girişi birkaç bölüm dışında imkansız hale geldi. Pekçok okul kapandı ve öğrenci mevcutları büyük oranda düştü. 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim modelinin meclisten geçmesiyle birlikte imam hatiplerin ortaokul kısımları tekrar açıldı.

KONTENJAN FAZLASI TALEP VAR 

Öncesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından kat sayı uygulamasına son verildi. Böylece üniversite giriş sınavlarında puan hesaplamaları diğer okullarla eşit seviyeye getirilerek haksız rekabet ortadan kaldırıldı. Yeni eğitim sistemiyle imam hatiplere eşit rekabet ve orta kısım açma imkanı tanınınca veliler bu okullara ilgisi daha da arttı. Geçen yıla kadar okul müdürleri öğrenci ararken bu yıl ilk defa okullarda kontenjan fazlası talep oldu. Yeni eğitim dönemiyle birlikte Türkiye genelinde 650 imam hatip ortaokulu açılırken bu okullara başvuran öğrenci sayısı ise 97 bin civarında oldu.

Katsayı kararının ardından İmam Hatiplilere bir iyi haber de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geldi. Yeni yönetmelikle İHL’lerin amacına ilişkin ifade değiştirilerek “İmam Hatipler hem mesleğe hem de yüksek öğretime hazırlık yapar” denildi.

‘HALK, DEMOKRATİK HAKLARINA KAVUŞTU’

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, 28 Şubat darbesi ile eğitimde toplum mühendisliğine girişildiğini belirterek şunları söyledi: “Eğitim alanında yıllardır demokrasinin en büyük özelliği olan düşünce özgürlüğü ve seçebilme özgürlüğünden mahrum bırakılan milletimiz 4+4+4 yeni eğitim sistemiyle birlikte bu haklarına yeniden kavuşmuş oldu. İmam hatip okulu mezunu olanlar hain, devlet düşmanıymış gibi gösterilmiş; bu ülkenin evladı değilmiş gibi muamele görmüşlerdir. Bugün demokratik haklarına kavuşan milletimiz İmam hatiplere yoğun ilgi gösteriyor.

Buradan insanımızın değerlerini öğrenmeye ne kadar hasret kaldığını görüyoruz. Umarız bundan sonra kimse insanımızın değerlerine ipotek koymaya kalkmaz”

OKULLAR HALKIN BİR PARÇASI, AYRI GÖRÜLEMEZ

Demokratik Eğitimciler Sendikası Gürkan Avcı, da İHH’lara yönelik halkın ilgisinin kayıtlardaortaya çıktığın belirtti. Avcı, velilerin taleplerine göre değerlendirildiğinde İmam Hatip liselerenin halkın bir parçası gibi olduğunhu belirterek, “Buna göre de halkı bu okullardan ayırmamamız gerekiyor. Aslında bu taleplere baktığımızda bir nevi halkın tepkisi olarak da nitelendirebiliriz” diye konuştu.