İngilizce hazırlık sınıfının eğitime etkisi!

MEB'in yeni çalışmasıyla birlikte 5. sınıflar İngilizce hazırlık sınıfı oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı çok önemli bir çalışmayı bitirmek üzere, 4+4+4 sisteminde ikinci 4'ün birinci sınıfı yani 5'inci sınıfı İngilizce hazırlık sınıfı yapıyor. Kendilerini kutluyorum çok doğru, yerinde ve tam ihtiyaç duyduğumuz karar nihayet alınıyor.

Akşam'ın haberine göre, Bundan iki yıl önce mecliste 4+4+4 tartışmaları sürerken herkes bu kararın siyasi yönleri ile uğraşırken Bahçeşehir Kolejleri kurucusu ve eğitimci Enver Yücel "Madem bu kararı alıyorsunuz bunu öğrenciler için faydalı hale getirelim. Gelin 5.sınıfı İngilizce hazırlık sınıfı yapalım. Hem ülkemizin çağdaş dünyada en geride olduğu sorun olan İngilizce sorununu çözeriz hem de öğrencilerin bir üst okula daha rahat geçmesini sağlarız" demişti. O zaman bunu kulak arkası yapan MEB şimdi bunun ne kadar doğru bir öneri olduğunu gördü ve çalışmalarını yapıyor.

Peki bu karar ne getirecek? Birincisi küresel dünyanın en önemli niteliklerinden birisi olan İngilizce bilme zorunluluğunu erken yaşlarda çözecek olmasıdır. Fen liselerini bitirdiği halde tek kelime İngilizce bilmeyen ve bilim öğrendiğini sanan gençler olmayacak. Üniversite mezunu olduğu halde İngilizce bilmeyen kalmayacak. Dünyayı daha erken tanıyan ve daha hızlı okuyan gençler yetişecek. Dünyayı bildiği için kendisine verilenle yetinmeyip daha iyiyi isteyen gençler yetişecek.

Bitmedi; bilim yapamayan, üretemeyen, Silikon Vadisi'ni, Wall Street'i, Berlin'i anlamayan sadece düzenle yetinen gençler yerine daha üretken, daha hızlı düşünen, daha yaratıcı çocuklarımız olacak. Çünkü İngilizce öğrenen çocuklarımız dünyaya entegre olacak ve dijital mobil dünyanın birer ferdi olabilecek.

İşte tüm bu sebeplerle bu kararın eğitim sistemimiz açısından tarihi bir karar olduğunu söyleyebilirim. Şimdi düşünülmesi gereken bu sınıfın en verimli şekilde nasıl hayata geçirileceğidir. Doğru müfredatla, doğru sistemle çocuklarımıza İngilizceyi öğretmemiz gerekiyor. İşte bunun için içerik konusu masaya yatırılmalı ve bu konuda büyük yatırımlar yapmış ve bu işi başarıyla yapan kurumlardan destek alınmalıdır. Örneğin üniversitelerden, dil okullarından, kolejlerden destek alınmalıdır.

Sonuç olarak MEB yetkililerine teşekkür etmek istiyorum. Böyle adımlar attığınız sürece eğitim sistemi doğru yola girecektir. Çünkü tek seçeneğimiz var çocuklarımızı bu kısır dünyadan çıkarıp üreten, yaratıcı, marka yaratan, patent üreten ve sosyal becerileri gelişmiş bireyler olarak eğitmektir. Bunun için daha çok yolumuz var.