İşte dershaneleri özel okul yapacak kriterler!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın SBS’yi kaldırma kararının ardından gözler dershanelere çevrildi. Yurt genelinde faaliyet gösteren 3 bin 826 dershaneden 2 bin 678’inin özel okul yapılması planlanıyor.
Bu kapsamda yurt genelindeki dershanelerin 2014 yılı sonuna kadar özel okula dönüşümlerini tmamlamaları gerekiyor. Resmi rakamlara göre ülke genelinde 3 bin 826 dershane bulunuyor.
Dönüşüm kapsamında dershanelere arsa tahsisi ve vergi indirimi gibi teşvikler sağlanacak. Dershanelerin kapatılması ve özel okullara dönüştürülmesine ilişkin yasal zemin oluşturulduktan sonra, dönüşüm işlemleri için dershanelere bir yıla kadar süre tanınabileceği belirtiliyor. Bu sürenin sonunda dönüşümünü tamamlamayan dershaneler ise KPSS, ALES, yabancı dil sınavlarına hazırlık gibi alanlarda faaliyet sürdürebilecek.
BURSLU ÖĞRENCİ ZORUNLULUĞU
Özel öğretim kurumlarının eğitimdeki payını uzun vadede yüzde 20’ye çıkarmayı hedefleyen Bakanlık, yeni kurulacak 2 bin 678 özel okul için teşvik sağlayacak. Bu okullara ‘burslu öğrenci okutma’ zorunluluğu da getirilecek. Dönüşüm sonrası özel okullar, kontenjanlarının bir kısmını tam, yüzde 50 ya da yüzde 25 oranında burslu öğrencilere ayırmak zorunda kalacak.
ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLMAYACAK
Bakan Nabi Avcı, son yapılan değerlendirmelerde, dershanelerin yüzde 55’inin özel okula dönüşmek istediğini, yüzde 5’inin de özel okul olma kriterlerini sağladığını duyurmuştu. Bu kapsamda öncelikle bağımsız binada eğitim veren dershaneler özel okula dönüşecek. Özel okullara yönelik çeşitli teşvikler dönüşüm kapsamındaki dershanelere de sağlanacak. Mevzuat, halen dershanelerde görevli öğretmenlerin mağdur edilmesini de önleyici nitelikte olacak. Dershane öğretmenlerinin dönüşüm sırasında özlük ve sosyal haklar bakımından olumsuz etkilenmelerinin önüne geçilecek.
HER YIL TALEP ARTACAK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk fizibilite çalışmalarına göre, sisteme geçilecek olan 2014 tarihi itibarıyla, özel okullara öğrenci talebinin her yıl yüzde 12 oranında artması bekleniyor.
İŞTE O KRİTERLER
Yeni düzenlemeyle özel okulların sahip olması gereken ve dershaneden dönüşecek okullar için kısmen gevşetilecek kriterden bazıları şöyle:
- Sınıflarda, taban alanının en az yüzde 10’u kadar pencere bulunacak.
- Anaokulu ve anasınıfları için öğrenci başına 1.5, ilkokul, ortaokul ve liseler için ise yine öğrenci başına en az 1.25 metrekare alan bulunacak.
- Sınıf kapıları 20’ye kadar olan kontenjan için en az 80, 20’nin üzerindeki kontenjanlar için ise en az 90 santim olacak. Kapılar direkt koridora doğru açılacak. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise sınıflarda duvara paralel sürgülü kapılar kullanılacak.
- Okullarda, su kesintisine karşı en az bir günlük su ihtiyacını karşılayacak su depoları hazır bulundurulacak.
- İlkokul, ortaokul ve lisenin aynı binada olması durumunda giriş çıkış, oyun bahçesi, koridor, tuvalet ve lavabolar her okul için ayrı düzenlenecek. Her 30 öğrenci için lavabo bulunacak.
- İlkokul, ortaokul ve liselerde sınıflar en az 20 metrekare olacak.
- Gerçekleşecek yeni düzenlemeyle okul bahçeleri her bir öğrenci için en az 1.5 metrekare şeklinde düzenlenecek.
- En az 80 metrekare kapalı beden eğitimi salonu bulunacak.
- Ortaokullarda Fen Bilgisi, liselerde de Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuarları ayrı olacak. Laboratuarda her öğrenci için 1.5 metrekare alan bulunacak.
- Okuma bölümü kitapların konulduğu bölümden küçük olmamak üzere toplam alanı en az 50 metrekare kütüphane düzenlenecek.