İşte eğitimin örnek sistemi!

Finlandiya eğitimde hem eşitlik hem de kalite açısından en üstte. Öğretmen maaşları 11 bin lira, öğrenciler en az 2 dil öğreniyor, özel okul yok... Türkiye’de ise ne eşitlikten ne de kaliteli eğitimden söz etmek mümkün.

MEMURLAR - Finlandiya, son 15 yıldır eğitimde uluslararası sıralamalarda hep en üstlerde. Peki, ama nedir bu başarının sırrı? Kaliteli öğretmen mi? İyi ders programları ve kitaplar mı? Okulda teknoloji kullanımı mı?

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi, Finlandiyalı ünlü eğitimci Pasi Sahlberg’e göre, başarı büyük ölçüde okul dışındaki ortamdan kaynaklanıyor. Finlandiya, mutlu insanların, mutlu annelerin, mutlu ve sağlıklı çocukların ülkesi. Devlet, bekâr annelere, ailelere, küçük çocuklara ne kadar çok destek verirse eğitimin kalitesi de o oranda artıyor.
 

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin düzenlediği sempozyumda “Fin Dersleri” başlıklı bir konferans veren Sahlberg, Finlandiya’nın hem yüksek kalitede hem de eşitlik temeline dayanan başarılı eğitim sistemini nasıl geliştirdiğini anlattı.

2000 yılında PISA’da birinci olunca “Biz o kadar iyi değiliz, OECD büyük bir hata yaptı. Biz ortalarda bir yerlerde olmalıyız” diye tepki verdiklerini anlatan Sahlberg, 2003’teki birinciliğe de birçok kişinin inanmadığını söyledi.

Sahlberg, başarılarının sırrını şöyle anlattı: ‘Bir yerlere gidip mükemmel öğretmenler satın alamazsınız. Okul dışı faktörlerin başarıya katkısı çok büyük. Kültür, politika, ekonomik durum okul başarısında etkili. Finlandiya’nın ekonomisi güçlü, teknolojide büyük başarılara sahip. Sosyal göstergeler de çok iyi. Kadınlar güçlü, hükümetin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Anne olmak için mükemmel bir ülke. Sağlık ve bakım hizmetleri çok iyi. Çocuk daha doğmadan sağlanan olanaklar var. BM mutluluk endeksine göre Finlandiyalılar dünyanın en mutlu insanları. Bizde iyi okullar değil, iyi sistem var. Kamu okulları çok güçlü. Herkes devlet okuluna gidiyor. Herkese eşit firsat veriliyor.”

 

Pasi Sahlberg’in verdiği bilgilere göre, Finlandiyalılar eğitim sistemine inanıyor ve güveniyor. Sistem, her öğrenciye geniş esneklik sağlıyor, öğrencinin önü asla kesilmiyor. Üniversitelerin öğretmenlik bölümlerine çok yüksek puanla giriliyor. Bu yıl ilkokul öğretmenliği için 8 bin 500 başvuru olmuş, 800’ü işe alınmış. Avukat olmak, ilkokul öğretmeni olmaktan daha kolay. Eşitlik arttıkça kalite yükseliyor. Türkiye’de, eşitlikten de kaliteli eğitimden de söz etmek mümkün değil.

Finlandiya neden başarılı?

* Başarılı toplum.
* İyi eğitim sistemi.
* Çok iyi öğretmenler.
* Eşitliğe odaklanmak.

Türkiye’ye 4 öneri:

* Rekabete değil işbirliğine önem verin.
* Liderliği güçlendirin, okul. yöneticileri daha özerk olmalı.
* Öğrenmeyi bireyselleştirin.
* Yabancı diller öğretin.