Karma eğitim kaldırılmalı!

Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen, ortaokulda türban düzenlemesinin ardından karma eğitimin de kaldırılmasını istedi.

- İktidara yakınlığıyla bilinen ve en çok müdür ataması onun üyeleri arasından seçilen sendika Eğitim-Bir-Sen, ortaokulda türban düzenlemesinin ardından karma eğitimin de kaldırılmasını istedi. Hazırladıkları bildiride, "İnsan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilmeli, müfredat ahlakımıza göre yeniden düzenlenmeli" dedi.

Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen, 5. sınıftan itibaren ortaöğretimde türban yasağının kaldırılmasının ardından hükümetten "karma eğitimin de kaldırılmasını" istedi. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da aynı talebi dile getirdiği öne sürülmüş, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sızan ses kayıtlarında, Bilal Erdoğan'ın “Onları orta okul ve lise diye çevirelim. ‘Bu kız mı olacak, erkek mi olacak’” dediği iddia edilmişti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, ortaöğretimde türban serbestisini de destekleyen Eğitim-Bir-Sen, Bakanlar Kurulu’nun ortaöğretimde türbana izin verdiği toplantısının bir gün öncesinde Eğitim-Bir-Sen de 29. Başkanlar Kurulu’nu düzenliyordu. Bu kuruldan çıkan talep bildirisinde, karma eğitimden adeta bir "işkence aracı" olarak bahsediliyor ve bu "dayatma"dan vazgeçilmesi isteniyor.

Bildiri metninde ise, “İnsanların temel tercihlerini sınırlayan demokratik eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı; insan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilmeli, devlet bu konudaki dayatmadan vazgeçmelidir" denildi.

MÜFREDAT BİZİM AHLAKIMIZA GÖRE DÜZENLENSİN

Sadece karma eğitimin kaldırılmasının yanı sıra müfredatın da belirli noktaların gözetilerek "elden geçirilmesi" talep edilen bildiride, “4+4+4 eğitim sistemiyle istenen sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir" ifadeleri yer aldı.

Bildiride, “Kamu çalışanlarına ve üniversite öğrencilerine başörtüsü serbestisinin getirildiği bir ortamda diğer kız öğrencilere başörtüsü yasağının uygulanması anlamsızdır. Seçmeli Kur’an-ı Kerim dersinde başını örten bir öğrenciye başka bir derste bir öğretmenin başörtüsü yasağı uygulaması beklenmemelidir. Bu husustaki garabete, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yönetmelik değişikliği yapılarak son verilmeli; kamuda başörtüsü özgürlüğünden, imam hatip liseleri, imam hatip ortaokulları ve çok programlı liseler bünyesindeki imam hatip programını takip eden öğrenciler dışında kalan diğer öğrencilerin de yararlanabilmesinin yolu açılmalıdır” denildi.