Kürtçe eğitim Türkiye'yi böler mi?

Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman bugünkü köşe yazısında "Kürtçe eğitim veren okulların mühürlenmesi"ni "Kürtçe eğitim ülkeyi böler mi?" sorusuyla sorguladı. İşte o yazı...

Okulların açıldığı Pazartesi günü Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır'da yaşanan "Kürtçe eğitim veren okulların mühürlenmesi" olayı gündemdeki sıcaklığını hala koruyor.

Kürtçe eğitim vermek için Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde açılan ve aynı gün anayasanın 42. maddesine aykırı oldukları gerekçesiyle kapatılan okulların mühürleri DBP, Eğitim Sen, Kürdi Der ve Kürt Dili ve Eğitim Hareketi (TZP Kürdi) üyeleri tarafından sökülmüştü.

Vatan yazarı Hüseyin Yayman bugünkü yazısında Kürtçe eğitimin ülkeyi bölüp bölmeyeceği üzerine bir tatlil yaptı. Yayman'a göre, anadili 'konuşmama, diyalog kuramama, kendi gündeminin esiri olma ülkenin tansiyonunu yükseltiyor'

Türkiye'nin anadilde eğitim sorununu çoktan aştığını belirten Yayman, bu sorunun artık politik olmaktan çıkıp tamamen insani ve vicdani bir konu haline geldiğini ifade etti.

İşte Yayman'ın yazısından çarpıcı satırlarla "Kürtçe eğitim ülkeyi böler mi?" sorusuna cevabı:

Kürtçe eğitim konusunu Türkiye çoktan aştı. Anadilde eğitim meselesi politik bir konu değil, insani ve vicdani bir meseledir. Bırakın AK Parti’yi ana muhalefet partisi CHP dahi bu konuda rafine görüşlere sahip.

SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

Yaşanan sorunu daha iyi anlayabilmek için 2004 yılında hazırlanan yasaya bakmak lazım. Cumhurbaşkanı A.N.Sezer, Kamu Yönetimi Temel Kanununu (KYTK) veto etmemiş olsaydı bugün Kürtçe eğitim tartışmaları büyük ölçüde çözülmüş olacaktı. Hükümetin acil eylem planı doğrultusunda hazırladığı yasa eğitim hizmetlerini yerel yönetimlere devrediyordu.

Ancak o günkü koşullarda bu gerçekleşmedi. Hükümet bu yasayı daha sonra Meclis’e getirmedi. Şimdi okullar açılırken geleneksel tartışmamızı yeniden yapıyoruz. PKK halkı boykota çağırıyor ve bazı okulları yakıyor.

SORUN HANGİ DİLDE EĞİTİM YAPILDIĞI DEĞİL...

Peki Kürtçe eğitim ülkeyi böler mi? Bu soruya doksan yıllık pratiğe bakarak cevap verilebilir. Yasaklamalar, sorunları çözmek yerine daha da büyümesine neden oldu. Bir kere daha söylemekte fayda var. Kürtçe eğitim ülkeyi bölmez. Fakat Kürtçe eğitimin yasaklanması ülkeyi bölebilir.

Sorun hangi dilde eğitim yapıldığı değil, çocuklara ne öğretildiğidir. Hatırlatmakta fayda var ‘yasaklar ayrılıkçılığı, özgürlükler devleti güçlendirir...’