Lise tercihlerinde nelere dikkat edilmelidir?
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde sıra tercihlere geldi. Peki lise tercihlerinde nelere dikkat edilmelidir? İşte uzmanlarından cevaplar...
e- üzerinden yapılacak tercihlerde A ve B grubu olmak üzere iki ayrı tercih listesi oluşturulacak. Adaylar öncelikle okul adlarından oluşan 15 tercihli A grubu listesini, burada bir liseye yerleşemeyenler için okul türlerini içeren 6 tercihli B grubu listesini dolduracak. Veli tarafından yapılan tercih listelerini okul müdürlükleri elektronik ortamda onaylayacak. Onaylanan 'Tercih Başvuru Formu'nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda kalacak, bir nüshası da veliye verilecek. Rehberlik uzmanları ise tercih yaparken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, "TEOG sonuçlarında başarı sıraları verilmediği için tercihlerde çok hassas davranılması gerekiyor. Çünkü 2013 ve 2014'deki aynı yüzdelik dilim, aynı başarı sırasına denk gelmiyor. Geçen yıl barajı geçen ve tercih yapan öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 iken, bu yıl sınava giren ve tercih yapacak öğrenci sayısı 1 milyon 271 bin 273 oldu" dedi.
ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI
Hürriyet'in haberine göre; Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz'ın önerileri şöyle:
Geçen yıl bir yüzdelik dilime düşen öğrenci sayısı 10 bin 492 idi, bu yıl ise 12 bin 712. Geçen yıla göre her yüzdelik diliminde 2 bin 220 daha fazla öğrenci var. Okulların kontenjanları aynı oranda artmadığından okullar bu yıl da yaklaşık geçen yılki sıralama ile öğrenci alacak.
Yüzdelik diliminden kaynaklanan fark 'sıfır-0'a yaklaştıkça azalacak, 100'e yaklaştıkça artacak. Örneğin, geçen yıl 22,04 yüzdelik diliminden öğrenci almış bir okula giren öğrencinin sıralaması ( 22,04 x 1,049 293 ) / 100 = 231,264'tür. Okulun bu yıl öğrenci alacağı yüzdelik dilimi, ( 231,264 x 100 ) / 1271273 = 18,19 olacak.
Bu yıl 22,04 yüzdelik diliminde olan öğrencilerin açıkta kalmaması için tercihlerini yüzde 22,04 ile yüzde 30'luk dilim arasından seçmeleri doğru olacak.
Tercihte yüzdelik dilimi yanılgısına düşmemek için 15 okuldan 5 veya 6'ncı sırayı yüzdelik diliminize denk gelen okula ilk 4 veya 5 tercihinizi daha çok istediğiniz okullara, geriye kalan tercihlerinizi yüzdelik dilimi sizin yüzdelik diliminizden daha düşük olan okullara ayırmanız gerekiyor.
ÖZELLERİN HESABI FARKLI
Özel ların ise puan hesaplama yöntemi farklı. TEOG kapsamındaki sınavlardan sadece Türkçe, matematik ve fen dersleri dikkate alınıyor. Bu nedenle MEB tarafından açıklanan puanlar ve yüzdelik dilim arasında da ciddi farklar oluyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği, özel okul seçecek öğrencilerin puan hesaplamalarına destek veriyor. Dernek Eşbaşkanı Cem Gülan, özel ve resmi okullar arasındaki puan ve yüzdelik dilim farkını örneklerle şöyle anlattı: "150-160 öğrenci sonuç karnesi üzerinde inceleme yaptık. Örneğin bir öğrencinin resmi lardaki puanı 380,04 ve yüzdelik dilimde 19, 32. Bu öğrenci Türkçe, matematik ve fen'den daha iyi soru çözdüğü için özel okullardaki puanı 604,69 oluyor. Ama yüzde 20'lik dilimde yabancı özel okullar zor görünüyor. Başka bir örnek 373,36 puanlı öğrencinin yüzdelik dilimi 21, özel okullardaki puanı ise 577 oluyor. Çocuğun devletteki ile özel okul puanları arasında ciddi kaymalar oluyor. Yukarı da çıkabiliyor, aşağı da inebiliyor. 369,95 puanlı bir öğrencinin yüzdelik dilimi 21,90 ve özel okullardaki puanı ise 614,96. En düşük dilimde olan öğrenci, özel okullarda en yüksek puana çıkmış oluyor. Çünkü çok iyi Türkçe, matematik ve fen çözmüş. Bu çocuk muhtemelen din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C inkılap tarihi ve yabancı dil sınavlarında daha az başarılı olmuş. Geçen sene 3'üncü kayıt döneminde, İstanbul dışında en fazla 180 bininci, İstanbul'da ise 122 bininciye inilmiş. Dolayısıyla yüzde 20'lik dilimdeki bir öğrenciye ancak bazı Türk özel okullarda şans gözüküyor."