LYS 2014 sonuçları açıklandı mı?
LYS sonuçları, LYS puan hesaplaması nasıl yapılır?ÖSYM 2014 LYS Sınav Sonuçları, LYS sınavı sonuçları öğren,Lys Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak
LYS soruları, LYS sonuçları, LYS puan hesaplaması nasıl yapılır? 2014 LYS sorularını ve cevaplarını aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz. Peki LYS sonuçlarını ÖSYM ne zaman açıklayacak?
LYS-1 Matematik, LYS-1 Geometri, LYS-2 Fizik , LYS-2 Kimya, LYS-2 Biyoloji, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı, LYS-3 Coğrafya-1, LYS-4 Felsefe Grubu, LYS-5 Yabancı Dil sınavlarının soruları ve cevapları memurhaber.com'da.
2014 Lisans Yerleştirme Sınavı bugün sona erdi. 2014 LYS soru ve cevaplarının yüzde 20'si yayımlandı. LYS sorularını ve cevaplarını memurhaber.com'dan indirebilirsiniz.
LYS-1 Matematik Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
Diğer LYS soru ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
DUYURU
(22 Haziran 2014)
2014 Lisans Yerleştirme Sınavı (2014-LYS) Temel Soru Kitapçıklarının Yayınlanması
2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavlarının
ikinci aşaması olan 2014 Lisans Yerleştime Sınavı (2014-LYS) 81 il
merkezinde (91 sınav merkezinde) 14-15 ve 21-22 Haziran 2014
tarihlerinde beş oturum halinde, 5.521.318 adet soru kitapçığı
kullanılarak gerçekleştirilmiş ve herhangi bir sorun olmadan tüm
ülkemizde huzur içerisinde tamamlanmıştır. Sınavda toplam 340.562
personel büyük bir özveri ile görev yapmıştır.
Ülkemizin geleceği olan 946.244 gencimizin girmiş olduğu bu yarışın hak ve adalet ölçüsü içerisinde gerçekleştirilebilmesi için sınav öncesinde ve sınav sırasında her türlü tedbir alınmış ve ilgili çalışmalar planlandığı gibi dakika dakika yürütülmüş, sınav sorunsuz biçimde tamamlanmıştır. Sınav sonrasında da aynı titizlikle sınav evrakının değerlendirilmesi temin etmek üzere her türlü çalışma planlanmış ve gerekli koordinasyon sağlanmıştır.
Sınavın sorunsuz olarak gerçekleştirilmesine destek veren başta tüm ÖSYM çalışanlarımız, 21 gün süren Kapalı Dönem görevlilerimiz, Sınav Günü Masası görevlileri, ÖSYM Temsilcilerimiz, Sınav Koordinatörlerimiz, Bina Sınav Sorumlularımız ve Yöneticilerimiz, Emniyet görevlileri olmak üzere tüm sınav görevlilerine ve sınav güvenlik tedbirlerinin uygulamaya geçirilmesine destek veren diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederiz.
6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 33 üncü maddesi ile 53 üncü maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılmıştır. Sınav güvenliğinin en önemli unsuru olan "Her Adaya Farklı Soru Kitapçığı" uygulaması nedeniyle adayların sorulara verdikleri cevapları da izlemesini ve cevap kağıdı üzerindeki işaretlemelerini kontrol etmelerini temin etmek amacıyla ÖSYM Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda 2014-LYS'lerde test sorularının tamamından rastgele seçilen % 20'si adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açılacaktır. Sınav sorularının % 20'sini oluşturan ve adayların incelemesine açılan sorular, ayrıca; "Temel Soru Kitapçığına" aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir.
ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanan "Temel Soru Kitapçığı" basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM'de saklı kalmak kaydıyla, her hangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecektir. "Temel Soru Kitapçığı" adı altında ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.
ÖSYM BAŞKANLIĞI
2014-LYS Temel Soru Kitapçıkları (% 20) ve Cevap Anahtarları
LYS-1 Geometri Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-2 Fizik Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-2 Kimya Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-2 Biyoloji Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-3 Coğrafya-1 Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-4 Felsefe Grubu Testi ve Cevap Anahtarı için TIKLAYINIZ
LYS-5 Yabancı Dil Testi ve Cevap Anahtarı (Almanca) için TIKLAYINIZ
LYS-5 Yabancı Dil Testi ve Cevap Anahtarı (Fransızca) için TIKLAYINIZ
LYS-5 Yabancı Dil Testi ve Cevap Anahtarı (İngilizce) için TIKLAYINIZ
'SONUÇLAR KISA SÜREDE AÇIKLANACAK'
ÖSYM Başkanı Ali Demir, LYS sonuçlarının en kısa sürede duyurulmasını hedeflediklerini ifade ederek, "ÖSYM'nin sınav sonuçlarının açıklanma süresi bakımından katettiği yol bellidir. Sınav sonuçlarının çok geçmeden açıklanması artık bizim bir standardımızdır. Yine bu sınavda da adaylarımıza, olabilecek en kısa sürede sonuçlarını duyurarak yaz tatillerine sonuç kaygısından uzak daha fazla vakit ayırmalarını, dinlenmelerini ve yerleştirme işlemleri için daha fazla zaman ayırıp üniversitelerin akademik takvimi başlamadan ek yerleştirmelerin de tamamlanmasını sağlamaya çalışacağız" diye konuştu. Ali Demir, sınav sorularının duyurulmasına ilişkin bir soru üzerine de "Çok defalar duyurularımızda da izah ettiğimiz gerekçeler kapsamında bu sınavda da Yönetim Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda sınav sorularının yüzde 20'lik kısmını tüm sınav oturumlarının bittiği 22 Haziran günü son sınavın bitimini takiben resmi internet sitemizde yayınlayacağız" dedi. Demir, LYS adaylarının sınavla ilgili olarak ÖSYM'nin internet sitesi dışında yapılacak hiçbir duyuru veya bilgiye itibar etmemelerini de istedi.
İki yıl sonra üniversite kapısında yığılma olacak
İki yıl önce 4+4+4, 12 yıllık kademeli ve zorunlu eğitim sisteminin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte lise eğitim zorunlu hale gelmişti. Bu nedenle artık ortaokuldan mezun olan her öğrenci liseye kayıt olmaya başladı. Yeni sistemin dördüncü yılını dolduracağı 2016 yılına gelindiğinde ise her yıl liseden mezun olan öğrenci sayısı bugünkü 850 bin düzeyinden 1 milyon 200 bine ulaşacak. Böylece, daha fazla sayıda lise mezunu üniversite giriş sistemine başvuracak. Hükümet ise hem üniversite sınavının kaldırılması hem de mevcutta 184 olan üniversite sayısının 200'e ulaştırılması için çalışma yapacak.
5 MİLYONU GEÇTİ
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Nisan 2014 verilerine göre, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında yaklaşık 5.5 milyon öğrenci eğitim görüyor. Bunlardan 1 milyon 750 bini ön lisans, 3 milyon 370 bini lisans, 329 bini ise lisansüstü programlarda yer alıyor. Üniversitede okuyan öğrenci sayısı ise özel üniversitelerle birlikte 22 yılda 20 kat arttı. Buna göre 1982 yılında yükseköğretim kurumlarında okuyan toplam öğrenci sayısı 281 bin iken, 1990'da 736 bine, 2000'de 1 milyon 594 bine, 2010'da 3 milyon 780 bine, 2013'te ise yaklaşık 4.9 milyona çıktı. Nisan 2014 itibariyle bu sayı, yaklaşık 5.5 milyonu buldu.
LYS'ye 946 bin aday başvurdu
Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS), 946 bin 244 aday başvurdu.Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre, YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, 21-30 Nisan'da LSY'ye başvuru yaptı. ÖSYM'den alınan bilgiye göre, başvuruda bulunan adayların 744 bin 562'si Matematik Sınavı (LYS-1), 388 bin 361'i Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) , 751 bin 454'ü Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) , 432 bin 97'si Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)e ve 70 bin 767'si Yabancı Dil Sınavına (LYS-5) katılacak. LYS-4, 14 Haziran Cumartesi; LYS-1 ve LYS-5, 15 Haziran Pazar; LYS-2, 21 Haziran Cumartesi ve LYS-3, 22 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar, tüm sınavlara aynı merkezde girecek. Sınavlarda, 5 milyondan fazla soru kitapçığı kullanılacak.
Üniversiteye giriş sistemi değişiyor!
Bu yıl liselere geçişte sistemi değiştiren ve yılda 6 dersten yapılan 12 sınavın sonuçlarının yüzde 70 etkili olması uygulamasını getiren Milli eğitim Bakanlığı (MEB) üniversitelere geçiş için de yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışılan sistem "ders dışı etkinliklerin" de dikkate alınmasıyla ABD'deki üniversiteye giriş sistemine benziyor.
HEM SINAV SONUCUNA HEM SOSYAL ETKİNLİĞE BAKIYOR
ABD üniversiteleri kendi şartlarını kendileri belirliyor. Üniversitelere başvurular öğrenci tarafından yapılıyor ve üniversiteler öğrencilerini seçiyor. Yani merkezi bir yerleştirme sistemi yok. Ancak başvuruda iki aşamalı sözel ve matematik becerilerin ölçüldüğü SAT ile İngilizce, matematik, okuma ve bilimsel muhakeme bilgisinin ölçüldüğü ACT (American College Test) sınav sonuçları istenir. Ayrıca lise notları, okul ve sınıf sıralaması, sosyal etkinlikler, niyet mektubu, öğretmenlerin tavsiye mektubu başvuru dosyasında yer alır ve etkilidir. Değerlendirme bu dosya üzerinden yapılır.
YÖK Başkanı'ndan üniversite öğrencilerine müjde!
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya yeni yatay geçiş ve çift anadal sistemi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Merkezi sınav sisteminin eksikliklerini gidermek amacıyla tasarlandı. Hayat, gerçekten de 160 dakikadan ibaret değil. Üniversite giriş sisteminin dönüşümü projesi neyi amaçlıyorsa bu yeni sistem de onu amaçlıyor” dedi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim alanında akademik reform niteliği taşıyan adımlara ilişkin İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeyle öğrencilere sunulan yatay geçiş olanaklarının arttırılması ve bölümler arasında çift anadal yapabilmelerine yönelik değerlendirmelerde bulunan YÖK Başkanı Çetinsaya lise eğitimini tamamlayan öğrenciler ile sınava giriş yapan kişiler arasındaki sayı farkına dikkat çekti. Çetinsaya, “Liseden 800 bin öğrenci mezun oluyor ama sınava 2 milyon öğrenci giriyor. Biz bunu analiz ettiğimizde girenlerin yüzde 40'a yakınının bir yükseköğretim programına kayıtlı olduğu halde çeşitli sebeplerle mutlu olamayıp tekrar sınava girdiklerini gördük. Sistem üzerindeki bu baskıyı kaldırarak 'bu arkadaşlarımıza nasıl bir yol açabiliriz?' diye düşünürken, başarı ve adalet çıtasını da indirmeden mevcut yatay geçiş uygulamasının yanı sıra yeni bir yatay geçiş uygulaması önerdik. Bu yeni uygulamada adayın merkezi yerleştirme puanları çok önemli. MF puanından program kazanmış bir öğrenci TM puanında bir yere geçmek istiyorsa biz onun merkezi puanına bakacağız. O puan oluşmuş ise ve o puanla sınava girdiği yıl hangi üniversitede hangi bölümü kazanabiliyorsa belli prosedürler çerçevesinde ona geçiş hakkı tanıyacağız” dedi.
YÖK Başkanı Çetinsaya, “Yeni sınav sistemine yönelik çalışmalar bir yandan yürütülüyor ama yeni yatay geçiş sistemi merkezi sınav sisteminin eksikliklerini gidermek amacıyla tasarlandı. Hayat, gerçekten de 160 dakikadan ibaret değil. Üniversite giriş sisteminin dönüşüm projesi neyi amaçlıyorsa bu yeni sistem de onu amaçlıyor. İstanbul İktisat Fakültesini kazandınız ama Endüstri Mühendisliği okumak istediğinizi fark ettiniz. Bir yıllık, iki yıllık üniversite eğitimi bir öğrenciye lisede sahip olduğu vizyondan çok daha ötesini kazandırıyor. Bunu farketmek zorundayız. Bu son derece doğal. Öğrencinin sınava girdiği yılda aldığı puan yine önemli. Sınava girdiğiniz yıl aldığınız puanın yettiği üniversite ve bölüme başvurabiliyorsunuz. Gerekli şartları sağlayan öğrenci kabul ediliyor. Bu yükseköğretime giriş sistemini rahatlatacak, yükseköğretim alanımıza kalite getirecek bir süreçtir. Bu sistemin eleştirilebilir bir tarafı yok çünkü adalet çıtasından ödün verilmiyor. Siz aslında o sınavı kazanabilirdiniz ama çeşitli imajlar, yanlış beklentiler yahut yanlış yönlendirmelerden dolayı farklı tercihler yapmışsınız. Biz sistemi rahatlatıyoruz. Türkiye'nin büyüme hedeflerine, yeni iddialarına uygun bir yükseköğretim sisteminin altyapısını oluşturuyoruz.
Aynı çerçevede ve aynı mülahazalarla, çift ana dalı da da genişletiyoruz. Eğitim, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler öğrencileri başka branşlarda da okuyabilir. Artık hem iktisat hem de sosyolojiyi birlikte okuyabilirsiniz. Yeni Türkiye'ye bu yakışır. Bir öğretmen adayı işletme fakültesinde de okuyabilir. Bu yeni sistemle tekrar ve tekrar sınava girme eğilimlerini adil olarak çözmekle kalmıyoruz, aynı zamanda ülkemizin yarınları için nitelikli insan gücünün gelişimine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
“MESLEK KUTSAL, İYİ KAZANÇ ALGISI YANLIŞ”
Yükseöğretim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda hükümetin yetkilileri ile sürekli istişare halinde olduklarını da dile getiren YÖK Başkanı Çetinsaya şu açıklamalarda bulundu: “Çeşitli raporlar yazıldı. En üst düzeylerde bütün hükümet yetkilileri ile görüşüyoruz. Bu konu gerçekten de Türkiye için önemli bir konu. Henüz bu konu hakkında bir kamuoyu algısı yok. İnsanlar için öğretim üyeliği kutsal bir meslek ve iyi bir kazanç olduğu algısı da var. Ama gerçeklere baktığımız zaman öğretim elemanlarının özlük haklarının son derece dezavantajlı bir konuma geldiğini görüyoruz. Hâlbuki biz 21.yüzyıldaki hedeflerimizi geliştirmek istiyorsak en nitelikli beyinleri akademiye çekmemiz lazım. Türkiye'nin yarınları da söz konusu olduğunda bu konuda mutlaka bir adım atılacağına inanıyorum.”
BEYİN GÖÇÜ YERİNE BEYİN DOLAŞIMI
Beyin göçü kavramının 20'inci yüzyılda kaldığını, bunun yerine yetenekli, kalifiye, yetişmiş insan gücü küresel hareketinin kabul gördüğünü aktaran Çetinsaya, “ Beyin göçü kavramı da 20.'inci yüzyıl kavramı. Şu anda uluslarasılaşlaşma sürecinde küresel dünyada beyin dolaşımı daha revaçta. Yani bırakalım nitelikli beyinler tüm dünyada dolaşsın. Sonuç da hep birlikte kazanacağız” diye kaydetti.
SORU HAVUZUNU GENİŞLETMEK İÇİN
Sınav yapan bir kurum olarak bizim çok zengin bir soru havuzumuz var. Çünkü her geçen gün sınav yükümüz artıyor. Çok hızlı reaksiyon vermemiz gerek durumlar söz konusu olabiliyor. Soru havuzumuzu genişletmenin yollarından biri de sorularımızı sokağa dökmemek, tüm dünyada da bunun böyle olduğunu görüyoruz. Dünyada benzeri sınav yapan kurumların hiçbiri geçmişte yaptığımız gibi sınav sorularını açıklamıyorlar. Belli bir kısmını açıklıyorlar, bilgi veriyorlar. Soruları tekrar tekrar kullanmak amacıyla muhafaza ediyorlar. Bir sorunun gerçekten kullanışlı bir hale gelebilmesi için 2-3 sene gerekiyor. Gerçek sınavda soruların denenmesi çok önemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra açıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman ölçme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz. ÖSYM havuzu genişletme, ölçme niteliğini iyileştirme gayreti içerisinde çalışırken önümüzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclis’ten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.
SINAV SORULARININ AÇIKLANMAMASI MAHKEMELİK OLDU
Ankara Barosu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın 23 Mart 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) soru ve cevaplarının yayınlanmayacağına ilişkin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.
Dava dilekçesinde, ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 12 Mart 2014 kararı kapsamında rastgele seçilen bazı soruların adayların incelemesine açıldığı, 6495 sayılı Kanun uyarınca sınavlara ait soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun kapsamı dışına çıkarıldığı hatırlatıldı.
ÖSYM'nin ‘Temel Soru Kitapçığı’ adı altında internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık merkeze ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin başlatılacağının bildirildiği ifade edildi.
Dilekçede, Ankara Barosu’nca yapılan yazılı başvuru üzerine, ÖSYM'nin işlemde kişilerin hak arama hürriyetinin kısıtlanması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığının belirtildiği aktarıldı.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 15 ile 28’inci maddeleri arasında hakkın sınırlarının belirlendiği anlatılan dilekçede, yargı denetimi dışında kalan idari işlemler, devlet sırrı niteliğindeki, ülkenin ekonomik çıkarına, sivil veya askeri istihbarata, idari soruşturmaya, adli soruşturma ve kovuşturmaya, özel hayata, haberleşmeye ilişkin bilgi veya belgeler ile ticari sır niteliğindeki, fikir ve sanat eserlerine, kurum içi düzenlemelere, kurum içi görüş, bilgi notu ve tavsiyelere, tavsiye taleplerine ilişkin bilgi veya belgelerin bunlar arasında sayıldığı bildirildi.
SORULARIN AÇIKLANMAMASI ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI
Bu çerçevede sayılan madde hükümlerinin dava konusu kararı kapsamadığı savunulan dilekçede, bu sınırların düzenleniş itibariyle istisna teşkil etmekle birlikte bilgi edinme hakkının alanını daralttığı belirtildi.
Öğrenim hakkının en genel anlamıyla, istenilen, ihtiyaç duyulan bilgiyi meşru kıstaslar çerçevesinde başka hiçbir engelle karşılaşmaksızın arayabilme, bulabilme kısacası öğrenebilme hakkı olarak tanımlanabileceği belirtilen dilekçede, "Anayasa ve Yasa hükümleri çerçevesinde ÖSYM'nin YGS gibi bir seviye tespit sınavının soru ve cevaplarını açıklamaması, Anayasa ile tanınan temel hak ve özgürlüklerin ölçüsüz olarak sınırlanması ve demokratik toplum düzeni ve şeffaflık ilkesine aykırılık teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi.
Öğrenciler için sınav sonrasında yanlışları-doğruları bilmenin en doğal hak olduğu vurgulanan dilekçede, "Bu anlamda soruların gizlenmesi doğru olmaz. Sınavdan sonra bütün soruların açıklanması gerekir ki, eğitimciler tarafından sorular ve cevapları tartışılabilsin incelenebilsin ve hatalı soru varsa tespit edilip iptal edilebilsin. Eğitimde esas olan öğrencilerin öğrenmesine, bilgiye erişime olanak vermektir. Bu da gizlilikle sağlanamaz" görüşüne yer verildi.
Dilekçede, bu gerekçelerle ÖSYM Başkanlığı’nın 23 Mart 2014 YGS’nin soru ve cevaplarının yayınlanmayacağına ilişkin 12 Mart 2014 tarihli Yönetim Kurulu Kararı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması, Bilgi Edinme Kanunu'nun 2. Maddesine eklenen "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" hükmünün itiraz yoluyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edildi.
YGS SORULARI İÇİN ÇARE ARANIYOR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sadece yüzde 20'si açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın sorularıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çalışması olduğunu açıklamıştı. CHP'li milletvekilleri de konuyu Köşk'e taşıdı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sınav sorularının ve cevaplarının açıklaanması gerektiğini söyledi. Bozdağ, sorularının açıklanmamasının sınav güvenliği bakımından tek başına yeterli olmadığını savundu:
"Örgütlü yapılar 3-5 tane öğrenciyi sınava sokarak soruları alabilir. Bu vatandaşın lehine bir sonuç çıkarmıyor bana göre. O yüzden açıklanması doğru olandır. Şeffaflıktan her zaman fayda gelir. Ben bu konuda bir değişim olacağına inanıyorum. Soruların açıklanmaması, sınav güvenliği bakımından tek başına yeterli değil. Soruların ve cevapların açıklanması lâzım."
Bakan Bozdağ ÖSYM'nin hazırladığı bu sorularla ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuyu çözecek irade ortaya koyacağını tahmin ediyorum" açıklamasını yapmıştı.
CHP'Lİ VEKİLLER GÜL'E GİTTİ
CHP'li milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Çorum Milletvekili Tufan Köse ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da açıklanmayan YGS sorularından duyulan rahatsızlığı Pazartesi günü Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le paylaştı. CHP'li heyet tüm soruların ve cevapların açıklanması yönündeki taleplerini Gül'e iletti.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz görüşme sonrası şu açıklamayı yaptı:
"Biz, 2 milyon öğrencinin sesi olarak Cumhurbaşkanımız ile görüşmek için geldik. Kendisi de bu konuyu araştıracağını, görüşeceğini ve bu 2 milyon öğrencinin ve velinin sesini dinleyeceğini söyledi"
Yılmaz, ÖSYM'nin daha önce yaptığı bazı sınavlarla ilgili şaibe iddialarını hatırlatarak "Soruların çalındığını, şifreleme iddialarının olduğunu, bazı soruların belli çıkar gruplarına verildiğini, bazı sınavların iptal edilmek zorunda kalındığını o nedenle de bir güven bunalımı olduğunu" belirtti. Bu durumun ortadan kaldırılması için soruların açıklanmasının önemine vurgu yaptı.
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de Gül'ün kendilerine "Diğer ülkelerdeki uygulamalarla ilgili araştırma yapıp, ÖSYM Başkanı ile konuyu görüşeceğim" dediğini aktardı.
Üniversiteye girişte yeni dönem! YGS ve LYS tarih oluyor
Türkiye, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında yeni üniversiteye giriş sistemine geçecek. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ise YGS ve LYS tamamen tarih olacak. Liselerde temel derslerin merkezi sınavı olacak. Sınavlar tabletler üzerinden online olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak. Üniversiteler üç gruba ayrılacak, her birinin öğrenci seçme kriteri farklı olacak.
YILDA İKİ SINAV
Milli Eğitim Bakanlığı yeni sisteme ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yüksek Öğretim Kurumu'ndaki (YÖK) süreç ise devam ediyor.
Taslak çalışmaya göre ortaöğretime geçiş sisteminin bir benzeri üniversiteye geçişte de uygulanacak.
Lise öğrencileri temel derslerden yılda iki kez merkezi sınava girecek.
Üniversiteler öğrenci seçerken merkezi sınavların 4 yıllık ortalamasını esas alacak.
ÜNİVERSİTELER ÜÇ GRUBA AYRILACAK
Yeni sistemde üniversiteler a, b, c şeklinde üç gruba ayrılacak.
A grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarının yanı sıra öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif becerilerine de bakacak. Tercih ederlerse kendi sözlü ve yazılı sınavlarını da yapabilecek.
B grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarını baz alarak seçecekleri öğrencilere isterlerse mülakat yapacak.
C grubu üniversiteler ise doğrudan lise genel not ortalamasına göre öğrenci alacak.
LİSE ÖĞRENCİLERİNE TABLET
Yeni üniversiteye giriş sisteminin 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında lise birinci sınıf öğrencileri ile pilot olarak başlatılması hedefleniyor.
O tarihe kadar lise öğrencilerine tablet dağıtımını tamamlamayı planlayan bakanlık, sınavı tabletler üzerinden online olarak yapacak.
AÇIK UÇLU SORU
Test sınavlarla başlayacak uygulamada, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibariyle açık uçlu sorulara geçilecek.
Öğrencilerin okullarında tabletleriyle yanıtlayacağı soruları Türkiye genelinde rastgele seçilecek alan öğretmenleri değerlendirecek.
Yeni sistemle birlikte süreci Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Daire Başkanlığı yürütecek.