LYS tercihlerinde puanı dikkate almayın!

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları açıklandı. Heyecanla alacakları puanları bekleyen binlerce aday için asıl zorlu maraton ise, 26 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan üniversite tercih dönemi.

LYS 2016 sınav sonuçları dün belli oldu. Üniversiteye girecek adayların ise şimdi daha büyük bir heyecan bekliyor. Sınava girecek olan adaylar hangi bölümü tercih edeceklerini merak ediyor. Uzmanlar ise uyarıyor: Puanınıza göre değil istediğiniz mesleğe göre tercih yapın.

Adaylar birçok üniversite ve bölüm içinden kendileri için en doğru tercihi yapmaya çalışacak. Bu süreçte tercihlerinde öğrencilerin bölümden çok seçecekleri okula dikkat etmeleri gerektiği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyorlar. Çünkü prestijli, dünya standartlarında eğitim veren ve yeniliklere açık bir üniversitede okuyup mezun olmak gençler için hayata çok yönlü bir temelle hazırlık anlamını taşıyor.

Işık Üniversitesi Rektörü Şirin Tekinay, adaylara: “Puanınızın yettiği değil, istediğiniz bölümü seçin!” uyarısında bulunuyor.

Tekinay, bu süreçte akıllara takılan kritik soruları adaylar için yanıtladı:

Üniversite ve bölüm seçerken hangi kriterlere dikkat etmeliyim?

Üniversite mezunları okulda öğrendikleri bilgilerden ziyade, çoğunlukla “işi işte öğrenip” çalıştıkları süre içinde veya başka kaynaklardan edindikleri bilgiler doğrultusunda gelişmeye devam ediyorlar Bu nedenle öğrencilere bölüm seçiminden çok eğitim anlayışı sorgulayıcı, araştırmacı, sağlam temeller veren, zengin deneyimler sunan bir üniversite seçmelerini öneririm.

İyi bir üniversitenin özellikleri neler olmalı?

İyi bir üniversite sürekli öğrenmeyi öğreten, deneyim bazlı eğitimle geleceğe hazır mezun veren bir kurum olmalı. Yani donanımı hayattaki bir sonraki adımı için yeterli ama asla yetinmeyen mezunlar vermeli. Örneğin uluslararası deneyimler, sektörlerle iletişim, girişimcilik eğitimi öğrencilik boyunca edinilmesi değerli deneyimler. Üniversitenin yenilikçi, olması, özgür bir akademik ortamda ilham veren mekanlarda yaratıcılığı besleyen eğitim vermesi gerek.

İş hayatında başarılı olmak için bir üniversiteden diploma almak mı yoksa dünya insanı olmak mı önemli?

Öğrencisini dünya sahnesine hazırlayan bir üniversite seçmenizi öneririm. Dünya sahnesinde rekabetten kaçış yok, çok uluslu dev firmalarda çalışmayıp yurtdışına çıkmasanız bile, yaptığınız hiç bir şey yerel kalamaz, yerel başarı diye bir şey yok. Yabancı dil eğitimini iyi veren, uluslararası tanınırlıkta akreditasyonu olan, kalite güvencesi tescilli bir üniversitede okumak gerekli. Hangi dalda okursanız okuyun girişimcilik eğitimi almak, teknolojik altyapıyı kullanabilmek ve geliştirebilmek başarılı olmanın anahtarları.

Sevdiğim bölümü mü yoksa çok önerilen, iyi kazandıran bir bölümü mü seçmeliyim?

Size “iyi kazandıracak” iş, severek yapacağınız iştir. Çok rağbet gören bölümden mezun olmanın da az kişinin tercih ettiği bölümden mezun olmanın da avantajarı ve dezavantajları var. Önemli olan istatistikler değil, bireye özel yetenekler, eğilimler, öz değerlerdir. Öğrencilik yaşamı boyunca staj deneyimleri veren, güçlü mezun ve kariyer ağı ile , sektörlerle güç birliği içinde öğrencilerine proje, Ar-Ge ve bilgi transferi olanakları sunan bir üniversitede kendinizi daha iyi tanıyıp neyi sevip neyi sevmediğinizi anlama fırsatı bulursunuz. Emin olduğunuz seçiminiz içinde bile seçmeli dersler, yandal, vs olanaklar elde etmeniz gerektiğine inanıyorum.

Tercih yapmadan önce seçeceğim bölümün/üniversitenin bana uygun olup olmadığını, iş bulma konusunda bana nasıl destek vereceğini nasıl öğrenebilirim?

Üniversitenin hayata ne kadar yakın olduğu, şirketlerle bağlantıları, staj olanakları, iş hayatından insanlarla öğrenciler arasında kurduğu bağlantılar çok önemli. Üniversite tanıtım günlerinde kampüsleri ziyaret edin, edemezseniz web sitelerindeki turlara katılın, bilgilere erişin, sorgulayın, telefonla, email ile, live chat ile iletişim kurun.

 

İş kurma konusunda destek veren girişimci üniversiteleri tercih etmeli miyim? Ya başarısız olursam?

Hem mezun ağı geniş, kariyer desteği güçlü hem de öğrencilerine kendi işini kurmayı öğreten bir üniversite seçilmeli. Bir üniversite “iş garantisi” veremez, başarılı olmanız için gerekli donanımı sağlar. Sunular olanakları değerlendirip çok çalışmanız gerek. Girişimciliği, teknolojiyi, yenileşimi ve yenilikleri önemseyen; öğrencilerine bu alanlarda fırsatlar sunan bir üniversite 21. yüzyılın tercihi olmalı. 

Bölüm mü seçmek doğru? Üniversite seçmek mi?

Seçim yapılırken önemli olan bölümden çok seçilecek üniversite ve eğitim sisteminden yurt olanaklarına, kampüs yaşantısından uluslararası üniversitelerle ve sektörlerle işbirliklerine kadar sundukları. İyi bir üniversitenin belirleyici özellikleri arasında kütüphanesi, öğrenci kulüpleri, bütünleşik araştırma-eğitim-öğretim sistemi, yenilikçi yaklaşımı ve girişimcilik eğitimi var. Bu özelliklerin hepsi, seçtiğiniz dal ne olursa olsun en önemli tercih nedenleri.

lys