Marmara Üniversitesi yeni kampüse kavuşuyor
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, 14 farklı kampüste yer alan üniversitenin 10 yıl içerisinde Maltepe’deki ortak kampüs alanına taşınacağını belirtti.
Rektör Gül, 14 farklı kampüste yer alan üniversitenin 10 yıl içerisinde Maltepe’deki ortak kampüs alanına taşınacağını belirtti.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, “Üniversite Medya” programının canlı yayın konuğu oldu. Rektör Gül, programa öncelikle kadınlar gününü kutlayarak başladı ve kadına yönelik şiddeti kınadı.
Marmara Üniversitesi’nin 130 yıllık derin ve köklü bir tarihe sahip olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, tüm fakültelerin bugün eğitimde ilk sıralarda yer aldığını vurguladı: “Üniversitemiz, Sultan Abdülhamit tarafından kurulmuş tarihi bir eğitim kurumudur. Birçok fakültemizin geçmişi de Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar gitmektedir. Bu süreç içerisinde siyasilerden ve sanatçılardan birçok mezunumuz olmuştur. “
MODERN VE YEŞİL BİR KAMPÜS
Marmara Üniversitesi’nin kampüslerinin Maltepe’ye taşınması konusundaki soruya, Rektör Gül şöyle cevap verdi: “İstanbul’da Bahçelievler’den Kartal’a kadar farklı 14 noktada kampüsümüz bulunmakta. Ancak geçtiğimiz ay, Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, Maltepe’deki Kenan Evren Kışlası’nın üniversitemize devredildiğini duyurdu. Biz altyapı çalışmalarına başladık. Ama taşınmamız kısa zamanda mümkün olmayacaktır. Altyapı ve ön hazırlık çalışmaları yapılacak, uluslararası mimari proje yarışması düzenlenecek. Taşınma süreci de aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Bu sürecin 10 yıl kadar sürmesini planlıyoruz. Avrupa ve Amerika’da örnekleri olan bir kampüs olacak. Modern eğitim yapıları, bisiklet ve koşu yolları, geniş yeşil ve ağaçlık alan, teknopark, konferans merkezleri ve sosyal faaliyet alanları gibi unsurlar yer alacak.”
Maltepe Başıbüyük’te Türkiye’nin en büyük sağlık kampüsünü de inşa ettiklerini belirten Rektör Gül, bu alanın, Kenan Evren Kışlası yerine inşa edilecek yeni kampüs ile birleştirileceğini söyledi. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Eczacılık ve sağlıkla ilgili diğer bölümlerin de 2013 sonuna kadar Başıbüyük’e taşınacağı belirten Rektör Gül, “Sağlık kampüsünde hali hazırda enstitülerimiz hastalara hizmet veriyor. Bu sene sonunda diğer hastanelerin de hizmete girmesiyle günde 10 bin civarında hastaya bakılmasını planlıyoruz. Çok ciddi bir altyapı yatırımı yapıyoruz” dedi.
Rektör Zafer Gül, tüm fakülteler yeni kampüse taşınırken, üniversiteye ait tarihi binaların ise terk edilmeyeceğini önemle vurguladı. Rektör Gül, Sultanahmet ve Haydarpaşa kampüslerinde yer alan tarihi binaların kongre merkezine dönüştürüleceğini belirtti.
ÇİFT ANADAL PROGRMALARI VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, öğrencilerin eğitim imkanlarını arttıracak yeni düzenlemeler yapıldığına dikkat çekti: “Çift anadal programlarını arttırdık. Öğrenciler kendi bölümünde okurken başka bir alanda diploma alabilecek. Bu, öğrenciler arasında çok büyük ilgi uyandırdı. Şu anda çok sayıda öğrenci farklı dallarda eğitim görüyor. Öte yandan Türkiye’de en fazla yabancı öğrenci kabul eden eğitim kurumuyuz. Aynı şekilde Erasmus programlarıyla da yabancı öğrencileri üniversitemizde ağırlıyoruz. Bunun yanı sıra diğer ülkelerdeki üniversitelerle imzaladığımız anlaşmalarla akademik işbirliği yoluna gidiyoruz.”
Öte yandan üniversite altyapı ve sosyal faaliyet alanlarında birçok proje hayata geçirildi. Rektör Gül, elektronik bilgi yönetim sistemine tamamen geçildiğini belirtti. Tüm işlemlerin bilgisayar üzerinden yürütüldüğünü, bu sayede belgelerde yığılma olmadığına dikkat çeken Rektör Gül, “Kağıtsız ofise geçmiş bulunuyoruz. Maltepe’deki yeni kampüsümüz de bu anlamda yeşil bir kampüs olacak.” şeklinde konuştu.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA BÜTÇESİ ARTTIRILMALI
Marmara Üniversitesi’nin 10 milyon TL’lik proje bütçesi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, Kalkınma Ajansı, DPT ve TÜBİTAK gibi kurumlarla ortak yapılan çok sayıda proje olduğunu belirtti. Ancak yine de bu bütçenin yeterli olmadığını belirten Rektör Gül, üçüncü jenerasyon üniversiteye dönüşerek kendi kaynaklarını kendi üreten üniversite uygulamasına başlanması gerektiğini vurguladı.
Rektör Gül, üniversiteye yeni girmeye hazırlanan öğrencilerin de sorularını cevapladı. Üniversitenin altyapı imkanlarının geliştirildiğini, yurt ve diğer imkanları arttığını söyleyen Rektör Gül, yeni öğrencilere sadece ders çalışmalarını değil, sosyal faaliyetlere de zaman ayırmaları tavsiyesinde bulundu: “Üniversitemizde iki yüzü aşkın öğrenci kulübü var. Bunlara muhakkak katılsınlar.”