MEB, öğretmelerin kıyafetinden elini çek

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) bu sözlerle eleştirdi..

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl öğrencilere serbest kıyafet özgürlüğü tanıyarak demokratik ve pedagojik bir adım atmıştır. Biz kıyafet serbestliğinin öğretmenleri de kapsaması gerektiğini söylerken, bugünlerde forma ve önlük uygulamasına geri dönüleceği konuşuluyor. Bu Türkiye’nin ve eğitim sisteminin geriye gitmesi demektir” diye konuştu.

 MEB’in, öğrenci ve öğretmenlerin kılık kıyafetiyle uğraşmaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Gürkan Avcı, “Yirmi birinci yüzyılda teknolojinin ve uzay çağının eşiğinde halen öğrenci ve öğretmenlerin kılık kıyafetiyle, saçıyla sakalıyla, kravatıyla, gömleğinin rengiyle uğraşıyoruz. Olacak iş değil” dedi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Okullarda tüm eğitim bileşenleri için serbest kıyafet düzenlemesini savunuyoruz. Özgür okul ve demokratik bir kılık kıyafet mevzuatı istiyoruz” dedi.

 İLKOKULDAN ÜNİVERSİTEYE KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ

Üniversiteden ilkokula kadar tüm eğitim kurumlarında herkese kılık-kıyafet özgürlüğü tanımadan eğitimin özgürleşemeyeceğini kaydeden Gürkan Avcı, “Okullardaki ve üniversitelerdeki öğretmen ve öğrencileri özgürleştirmeden eğitim sistemini demokratikleştiremeyiz. Bırakalım öğretmenler, öğrenciler ve akademisyenler ne giyeceğine kendileri karar versin. Eğitimcileri sivilleştirmeden, özgürlükçü reformlar yapmadan, demokratik değerleri yerleştirilmeden eğitimden beklediğimiz verim, kalite ve başarıyı yakalayamayız. Önemli olan öğretmen ve öğrencilerin ne giyeceği değil ne ürettiği, performansı ve nasıl bir değer ortaya koyduğudur. Hele hele eğitim kurumlarındaki eğitimcilerin ve öğrencilerin özgürlüğüne ve özgünlüğüne karşı, ona belirli bir giyim şeklini dayatmak en başta bilim dışı, antidemokratik bir anlayışın tezahürüdür” dedi.

 
KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ İNSANI SAVUNMAKTIR

Demokratik yönetimlerde, devletin ne de başka birilerinin, kimsenin ne giyeceği ve giymeyeceği konusunda bir dayatma yapma hakkı olamayacağını, bireyin özgünlüğüne rağmen ona belirli bir giyim şeklini dayatma hakkının bulunmadığını söyleyen Avcı, “Kıyafet özgürlüğünü savunmak tarihsel sorumluluğumuzdur ve demokrasi, hak ve hukuk mücadelemizin bütünlüğünü anlamlandıran önemli bir konudur. Kıyafet özgürlüğü herhangi bir parti, ideoloji, cemaat ya da dindarların savunulması değil, insanı savunmaktır, mutlu, çağdaş ve yaşanabilir Türkiye’yi savunmaktır” dedi.

 SERBESTLİK OLSUN, İSTEYEN ÖĞRENCİ YİNE MAVİ ÖNLÜKLE GELSİN

Kıyafet dayatmasının eğitim psikolojisiyle, pedagojiyle ve eğitim hayatıyla uyuşmadığını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Eğitim ve bilim özgür ortamlarda ve özgür bireylerin kafalarında yeşerir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’dan cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini toptan kaldırarak demokratik ve çağdaş ilkeler ve pedagojik temayüller doğrultusunda yenilemesini bekliyoruz. Kıyafet özgürlüğü sonrasında isteyen öğretmen yine takım elbise ve kravatla okula gelsin. Arzu eden veli de öğrencisini mavi önlük yahut okul üniformasıyla okula gönderebilir. Çocukların kendilerini ilgilendiren konularda söz söyleme hakkı olduğunu hatırımızdan çıkarmayarak ve dahası Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi dikkate alınarak, eğitimde monolitik bir kültür ve psikolojik baskı oluşturan mevcut kıyafet yönetmeliği değiştirilmelidir. Önlük ve formanın eğitimde kural ve disiplin oluşturduğu yönündeki ifadeler çok sığ ve sakıncalı iddialar olmaktan öteye geçememektedir. Öte yandan önlük ve formanın zengin ve fakir öğrenci ayrımını ortadan kaldırdığı yönündeki beyanatların çocuklarımızdan gerçekleri saklamak ve onları kandırarak masumiyetlerini kullanmak anlamına geldiğini özellikle belirtmek istiyorum” dedi.