MEB ve YÖK okul öncesi eğitimi inceleyecek

MEB, 2010 yılından itibaren uygulamaya koyduğu "Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK), okul öncesi eğitimin niteliğini ve kalitesini artırmak için üniversitelerin ilgili fakültelerin programları inceleyecek.

MEB, 2010 yılından itibaren uygulamaya koyduğu "Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.
Projeyle dezavantajlı çocukların gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitime kayıtla devamlarının artırılması, nitelikli toplum temelli gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitim hizmet modelleri geliştirilecek. Proje kapsamında, çocuklarını okul öncesine ve ilköğretime zamanında kayıt ettirmeyi isteyen ailelerin sayısı artırılması ile okul öncesi eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi de amaçlanıyor.

Yaklaşık 17 milyon avro bütçesi olan projede, toplum temelli gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitim konusunda MEB kurumlarının kapasite ve programlarının geliştirilmesi amacıyla Van, Erzurum, Ağrı, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Mersin, Ankara, İzmir ile Adana'da devam eden pilot uygulamalar yapıldı.

Proje kapsamında, ulusal ölçekte uygulanan tüm okul öncesi eğitim programlarının 0-36 ay programı, 36-66 ay programı ve modüler programlar, 40 akademisyen ve 28 uygulayıcının desteğiyle güncellendi ve Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylandı.

Proje kapsamında 0-36 aylık çocuklar için eğitim programı, eğitim programıyla bütünleştirilmiş aile destek eğitimi, 0-36 aylık çocuklara yönelik etkinlikler, okul öncesi eğitim progralarıyla okul öncesi eğitiminde etkinlikler, okul öncesi eğitim programı ile bütünleştirilmiş aile destek eğitimi, okul öncesi eğitimde rehberlik programı ve 0-18 yaş aile eğitim programı geliştirildi. Bununla birlikte sağlık, beslenme, bakım el kitabı ve çocuklara yönelik 2 kavram kitabı hazırlandı.
Güncellenen okul öncesi programların üniversitelerin ilgili fakültelerinin de programında yer alması için YÖK ile yapılan istişare toplantıları sonucu temmuz ayında kurulacak komisyon aracılığıyla üniversite programlarının gözden geçirilmesine karar verildi.

Programlar için yaklaşık 600 öğretmene ''okul öncesi eğitim programı eğitici eğitimi'' verildi. Bu kapsamda 10 binin üzerinde öğretmene ulaşılması ve eğitim verilmesi amaçlanıyor.

2 BİN 100 KADINA EVDE ÇOCUK BAKIMI EĞİTİMİ

Ayrıca, 2 bin 100 kadının ''evde çocuk bakımı'' kursuna katılarak, istihdam edilme olasılıklarının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Proje, ölçme değerlendirme etkinliklerinin tamamlanmasından sonra pilot uygulamalardan alınan geri dönüşler programa yansıtılarak, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibarıyla ülke genelinde uygulamaya geçilecek.