MEB'de kriz, okul kursuna öğretmen yok!

MEB, dershanelere alternatif olarak ortaya koyduğu devlet dersanesi projesine öğrencilerden ilgi var ancak öğretmenlerden ilgi neredeyse hiç yok. MEB'i yeni bir kriz bekliyor.

- MEB'in dershanelere alternatif olarak ortaya koyduğu okullardaki yetiştirme kurslarına ücretsiz olduğu için öğrencilerden ilgi var ancak öğretmensizlik nedeniyle kursların açılması şimdilik imkansız gibi....

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı; “Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi” ile okul kurslarını deshanelere natif yapmış ancak yayınaldığı yönergeyle adeta okullarda kursların açılmaması için elinden geleni de fazlasıyla yapmıştır, yaklaşımını gösteriyorlar.

MEB'in yayınladığı takvime göre 10 Ekim Cuma günü Öğrencilerden başvurular alındı. Yaptığımzı araştırmalara göre öğrencilerden kurslara ilgi var. Öğretmen ve okul tercihi sunulması öğrenciler için avantajlı bir durum oluşturmasına rağmen bir çok okulda örğetmenler kurslarda görev almak için başvuru bile yapmadı.

Öğretmenlere ödenecek ücretin, normal ek ders ücret sistemine bağlanmış olması kursların başlamadan bitmesi sonucunu yarattı. Birçok ilde okullardan gelen haberler de bu yönde.

Sendikaların yetkilileri bu dudum için, MEB bir an önce kurslarla ilgili yönergeyi revize etmeli ve öğretmenlere verilecek ücretleri, kurs materyallerini, test ve sınav imkanlarını da açıklamalı, öğretmen ve öğrencileri birlikte motive ederek sürece katmalıdır. Yoksa 20 Ekim tarihinde başlatılacağı duyurulan kurslar öğretmensizlik nedeniyle başlamadan sona erecektir, yorumlarını yapmaktalar.

Okulda okutulan ek derslere ilaveten en fazla 40 saate kadar ek ders karşılığı kurs verdirmeyi düşündüğü öğretmenler bu işe oldukça tepkili. 30 saat derse giren bir öğretmeni mesai dışında 10 saat gibi komik bir ücrete kurs vermesi beklenmektedir. MEB 21 saate kadar zorla derse soktuğu fazla derse sokmadığı için ücretli öğretmen çalıştırdığı öğretmenleri bir bardak çay parasına hafta içi akşamları saat 22 ye kadar, ya da haftasonları nasıl okulda tutmayı düşünmektedir, öğretmenler arasında yine merak konusu oldu.

Doğuda öğretmen yetersizliğinden bahsedip, yıllarca doğuda öğretmen tutamamaktan yakınan MEB bu sorunu Doğudaki öğretmene teşvik vererek çözebilecekken bunun yerine ücretli öğretmen çalıştırma kolaycılığına kaçtığı gibi, bu sefer de okul kurslarında aksaklıklar yaşayacak gibi görünüyor.

Sınava dayalı bir eğitim sisteminin benimsendiği bir eğitim sisiteminde özel dersler yine tavan yapacak, merdiven altı kurslar, yada kanuni boşluklardan faydalanılarak açılacak farklı adlardaki sahte dershanelerle, kurslarla bu işe göz yumacağı gibi yorumlar da şimdiden başladı.

MEB tercih aldığı ve öğrenci ve velileri heveslendiridği ve bangır bangır reklamını yaptığı okul kurslarını başlmadan bitirdiğinde kamuoyunda çok büyük bir tepkiyle karşılaşacaktır.

MEB yetkilileri bu durumu test etmeden önce bir an önce tedbir alması beklenirken, Milli Eğitim Baknı Nabi AVCI ve Meb Müsteşarı Yusuf TEKİN'e ve MEB bürokratlarının bu konuda nasıl önlem alacakları merak konusu.

Öğretmenler ve sendikaların beklentisi, bir an önce öğretmenlere verilecek ücretin revize edilerek kursların hayata geçirilmesi... Kurslarda yapılacak faaliyetleri, materyal kaynaklarını, sınavları ve test malzemeleri hakkında doyurucu bir açıklama yapılması için de eğitim çevrelerinden beklenti büyük.