MEB'den 10 ilin müdürlüklerine genelge

Milli Eğitim Bakanlığı, mülteci çocukların eğitimleri için harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan çocukların eğitimleri ile ilgili büyük bölümü sınırda bulunan 10 ilin müdürlüklerine genelge gönderdi.

Genelgede, "Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gerekli izinleri almadan Bakanlığımızın bilgisi dışında faaliyet gösterdikleri, Türk Milli Eğitimi'nin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olmayan çalışmalar yaptıkları bilgisi sübut bulmuştur. İzin almaksızın ve amacı dışında faaliyeti tespit edilen sivil toplum kuruluşları hakkında valiliklerce idari ve adli işlem yapılacaktır" denildi.

SIĞINMACI ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Osmaniye ve Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüklerine, 'STK'ların Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri' başlıklı genelge gönderdi.

Genelgede, son yıllarda sınır komşusu ülkelerde ve özellikle Suriye'deki iç savaş nedeniyle sığınan çok sayıdaki sığınmacının çocuklarına Türkiye'de eğitim ve öğretim hizmeti, okul/kurum ve geçici eğitim merkezleri ile bazı yerleşim yerlerindeki sığınmacıların kaldıkları kamplarda verildiği belirtildi. Bu amaçla, pek çok ilde geçici eğitim merkezleri oluşturularak ilgi (c) Genelge kapsamında planlı eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütüldüğü belirtilen genelgede şöyle denildi:

ÇOCUKLARIN KALDIĞI KAMPLARA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLECEK

"Bununla birlikte sığınmacıların kaldıkları kamplarda açılan okullarda öğretmen ve yönetici görevlendirilmesi yapılarak eğitim ve öğretimin daha sağlıklı şartlarda ve kurumsal bir yapı içerisinde yapılmasına özen gösterilmektedir. Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden okul ve kurumlar bünyesinde ve geçici eğitim merkezlerinde planlı olarak yapılan eğitim ve öğretim faaliyetinden ayrı olarak; bölgedeki eğitim ve öğretim faaliyetinin aksadığı hatta yeterince sunulamadığı gerekçe gösterilerek 'İlave katkı sunma' adı altında kamufle edilerek çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gerekli izinleri almadan Bakanlığımızın bilgisi dışında faaliyet gösterdikleri, Türk Milli Eğitimi'nin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olmayan çalışmalar yaptıkları bilgisi sübut bulmuştur.

T.C. Anayasası'nın 'Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi' başlıklı 42'inci maddesinde 'Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkilapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz' denilmektedir. Bu sebeple, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin ilgi (a) ve (b) Kanunlar çerçevesinde amacına uygun olmak kaydıyla sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni, kontrolü ve denetimi dahilinde yapılması mümkündür."

Bakanlık genelgesinde, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin resmi kamu kurumları eliyle yürütülmesinin esas olduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi;

"İhtiyaç olması ve gerek görülmesi halinde gönüllü sivil toplum kuruluşlarının eğitime destek olmak amacıyla Bakanlığımızın ilgili birimlerinden alacakları izin ile güven ortamını bozmadan kamu kurumları ile uyum içinde eğitim faaliyetinde bulunmaları mümkün olabilecektir. Bunun dışında hiçbir kurum ve kuruluşun eğitim faaliyeti yapmasına izin verilmeyecektir. İzin almaksızın ve amacı dışında faaliyeti tespit edilen sivil toplum kuruluşları hakkında valiliklerce idari ve adli işlem yapılacaktır."