MEB'in ücretsiz kursları eşitliği arttırdı!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz kursları eğitimde fırsat eşitliğini sağladı. 2 milyonun üzerindeki rekor başvuruyla 2012-2013 döneminde dershanelere gidebilen öğrenci sayısının 2 katına ulaşıldı.

MEMURLAR- Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) geçen ay ortaokul ve liselerde başlattığı ücretsiz takviye kursları eğitimdeki fırsat eşitliğini artırdı. Kurslara rekor sayıda başvuru yapıldı. Türkiye genelinde 2 milyon 199 bin 34 öğrenci bu kurslara kayıt yaptırdı. Bu rakam ücretli kurs ve dersanelerin eğitimde fırsat eşitsizliğine neden olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. MEB'in verilerine göre 2012-2013 eğitim- öğretim yılında ortaokul öğrencilerinin yalnızca yüzde 10.36'sı, lise öğrencilerinin de yüzde 14.75'i dershanelere gidebiliyordu. 1 milyon 110 bin civarında ortaokul ve lise öğrencisi bu dershanelerden yararlanabildi. Ancak ücretsiz kurslara olan talep bu rakamı 2'ye katladı. Yeni uygulama sayesinde öğrenciler dershaneye gitmek için vakit kaybından, veliler dershanelere para ödemekten kurtuldu. Türkiye genelinde toplam 16 bin 300 okulda 147 bin 635 kurs açıldı. Yıl içerisinde ücretsiz kurslara kayıt yaptıracak öğrencilerin sayısında daha da artış yaşanması bekleniyor.

ÖĞRETMEN SAYISI YÜKSELDİ

Sabah gazetesinin haberine göre; yeni uygulamayla okul öğretmenleri ise ücretleri yanında ek gelir elde etmeye başladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kurslarda görev yapacak öğretmenlere verdiği yeni ücret düzenlemesi müjdesinin ardından eğitimci talebinde de artış oldu. Kurslarda toplam 93 bin 203 öğretmen görevlendirildi. Geçen yıl Türkiye genelinde, dershanelerde çalışan öğretmen sayısı 50 bin 85'ti.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA DA YOĞUN KATILIM

ÖzelikleDoğu ve Güneydoğu illerinde çocuklarını dershaneye gönderebilmek için ahırdaki hayvanları bile satmak zorunda kalan velilerin de derdi sona erdi. Bu bölgedeki illerde ücretsiz kurslara yoğun talep oldu. Örneğin, Van'da 37 bin 89, Hakkari'de 12 bin 397, Şırnak'ta 10 bin 368, öğrenci kurslara müracaat etti. Dershanelerin aksine, "sınava hazırlık" şeklinde test çözme programının yer almadığı uygulama kapsamında öğrencilere anlamadıkları konulara yoğunlaşılarak kurs veriliyor. Bir kurs dönemlik en az 36, yıllık ise 72 saat olarak belirlendi. 40 dakika süren derslere devamsızlık yapan öğrencinin kurs kaydı siliniyor.