Nabi Avcı'dan Eğitim Bir Sen'e çözüm sözü!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşe Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu eğitim camiasının gündemindeki sorunlara dair taleplerini iletti..

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşerek, eğitim çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarını iletti. Gündoğdu, Bakan Avcı'ya aktardıkları konularda çözüm beklediklerini söyledi.

Görüşmede, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, okul yöneticilerinin haftada 6 saat derse girme zorunluluğunun, okul yöneticilerinin derse girdikleri zamanlarda okulun yönetimi ile ilgili iş ve işleyişlerinin sağlıklı yürütülmesi yönündeki çalışmaları olumsuz etkilediğini belirterek, “Toplu sözleşme masasında bu konu görüşülmüş ve Kamu Personeli Danışma Kurulu'na (KPDK) sevk edilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile KPDK toplantısı yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın acilen yazışma yapmasını bekliyoruz. Çünkü mevcut uygulama aynı zamanda yöneticilerin girdikleri derslerle ilgili verimini düşürdüğünden öğrencilerin mağduriyetine de neden olmaktadır. Eğitim kurumları yöneticilerinin haftada aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısının azaltılması ya da kaldırılması yönünde yeni bir düzenleme kaçınılmazdır” dedi.

Yönetici atama yönetmeliğinin beklentileri karşılamadığını ifade eden Gündoğdu, “Mevcudun iyileştirilmesi beklenirken, bırakalım iyileşmeyi, daha da geriye götürmüştür. Bu konuda acilen değişiklik yapılmasını ve kazanılmış hakların korunup geliştirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Gündoğdu'nun Bakan Avcı'ya ileterek çözüm beklediğini söylediği diğer konular şunlar:

Kariyer Basamaklarında Yükselme Uygulaması

Anayasa Mahkemesi'nin Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme uygulamasına yönelik verdiği karar sonrasında bu konuda halen yasal bir düzenleme yapılmamıştır. Bu durum, öğretmenler arasında rahatsızlık kaynağı olduğu gibi, gereksiz davalara da sebep olmaktadır. Mahkeme kararı da dikkate alınarak kazanılan haklara dokunmayacak ve yeni mağduriyetlere neden olmayacak bir düzenlemenin gerçekleştirilerek kariyer basamakları sürecine işlerlik kazandırılması sağlanmalıdır.

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 652 sayılı KHK'nın 37. maddesiyle getirilen düzenlemeler kapsamında revize edilmesi gerekirken, bu konudaki çalışmalar henüz sonuçlandırılmamıştır. Atama ve yer değiştirme işlemlerinin 652 sayılı KHK'da yaz döneminde yapılması öngörüldüğünden, söz konusu yönetmelik çalışmalarının en geç 15 Nisan tarihinde tamamlanması gerekmektedir.

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı

Uzun zamandır yapılmayan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına işlerlik kazandırılmalıdır. Bu doğrultuda geçen yıl sınav duyurusu yapılarak sonradan iptal edilen unvan değişikliği sınav süreci tekrar başlatılmalıdır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'te değişikliği yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı şube müdürlüğü kadrolarına atanacakların seçiminde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'te yapılacak değişiklikte atama şartlarını haiz tüm adaylar arasında sınav yapılarak başarılı olanlar arasından sınav puan üstünlüğü esas alınmalı, ihtiyacın üç katı mülakata çağrılmalıdır. Şube müdürlüğünde vekâleten görevlendirmeler yerine asaleten atama yapılarak süreç başlatılmalıdır.

Yardımcı hizmetler sınıfında olup genel idare hizmetleri sınıfına geçmek veya genel idare hizmetleri sınıfında memur kadrosunda olup şef kadrolarına geçmek isteyenler için görevde yükselme sınavı ve unvan değişikliği sınavları bir an önce gerçekleştirilmelidir.

Öğretmen Dışı Personelin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarından genel idare hizmetleri ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin atama ve yer değişikliği işlemleri bir yönetmelik kapsamına alınmalı ve bununla ilgili yönetmelik acilen çıkarılmalıdır.

28 Şubat Mağdurlarının Görevlerine Dönmeleri Sağlanmalıdır

28 Şubat sürecinde başörtüsü sebebiyle disiplin cezasına bağlı olarak görevlerine son verilenler için 5525 sayılı Kanun'la af getirilmiş olmakla birlikte affa uğrayanların bir kısmı öğretmenliğe dönememiştir. Bakanlık bu tür taleplerde yasanın verdiği yetkiyi kullanmakta zaman sınırlaması yapmamalıdır. Mağdurların hakları iade edilmelidir.

Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmış olsa da, kamu görevlileri için Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik halen yürürlükte olduğundan, kamu personeli, özellikle başörtülü kamu çalışanları ayrımcılığa maruz kalmakta, iş ve çalışma hürriyetlerinin önüne engeller konulmaktadır. Yönetmelik hükümleri, başörtülü kamu çalışanları dışında, zaten fiilen uygulanmamaktadır. Bu itibarla söz konusu yönetmeliğin ya yürürlükten kaldırılmalı ya da Bakanlık personeli yönünden uygulanmamasını temin edecek şekilde revize edilmelidir.

Bakan Avcı: Sorunların Çözümü İçin Çalışıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yöneticilerin 6 saat derse girmek zorunda olmasının yaşattığı sıkıntıların farkında olduklarını kaydederek, “Talebinizi dikkate alarak KPDK'ya yazıyı hemen yazacağız” dedi.

Yönetici atama yönetmeliği konusunda gelen eleştirileri dikkate alacaklarını bildiren Bakan Avcı, “Yönetici atama ve yer değişikliği ile ilgili yeni bir çalışma başlattık. Mevcut yönetmelikteki aksaklıkları tespit ediyoruz. Yeni bir yönetmelik mi, revizyon mu, önümüzdeki günlerde netleşir. Bu çalışmada sizlerin de görüşlerinden yararlanacağız. İl milli eğitim müdürlerimizle de konuyu gözden geçirdik ve görüşlerini aldık. Şu an çalışma başlattık ve kısa sürede sonuçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Genel idare hizmetleri sınıfı personelinin atama ve yer değiştirmeleri konusunda yönetmelik hazırlığı olduğunu söyleyen Bakan Nabi Avcı, “Bunu olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Görevde yükselme yönetmeliğinde değişiklik için girişimlerimiz var” şeklinde konuştu.

Bakan Avcı, 28 Şubat sürecinde mağdur edilen öğretmenlerin haklarının iade edilmesinde sorun yaşanmadığını belirterek, sorunların, bazı mağdurların yasadan geç haberdar olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Avcı, Bakanlıktan taleplerin, yönetmeliklerin güncellenmesi konusunda yoğunlaştığını fark ettiklerini bildirerek, “Komisyonlar oluşturduk. Çalışmalarımız devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.