Öğrencilere sınavsız üniversite yolu!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK yarışmalarında ödül alan öğrencilere müjdeyi verdi...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, (TÜBİTAK yarışmalarında ödül alan öğrenciler) uluslararası olimpiyatlarda madalya alan çocukların başka bir sınava tabi tutulma ihtiyacı olmayan çocuklar olduğunu belirterek, "Kendilerini uluslararası alanda ispat ettiklerine göre, onları başka bir yarışa daha sokmak haksızlık olur" dedi.

Bakan Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonunda düzenlenen "9. Uluslararası Tasarım Olimpiyatı Proje Yarışması" ödül töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bazı internet sitelerindeki, Otomobil Kanunu'na göre üretim yetkisi verilen şirketlerin sadece üretim yapacağı ve lüks araçlara kota geleceği iddialarının sorulması üzerine Bakan Ergün, "Ben ilk defa sizden duyuyorum" cevabını verdi.

TÜBİTAK yarışmalarında ödül alan öğrencilere sınavsız üniversite projesinin detaylarının sorulması üzerine Ergün, bunun, son 10 yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu söyledi.

Son 5 yılda, bilim olimpiyatlarında derece alan 26 öğrencinin mühendislik ve tıp alanında sınavsız olarak üniversiteye girdiklerini anlatan Ergün, şunları kaydetti:

"Ancak bazı derece alan öğrencilere de katsayı uygulamasıyla daha fazla puan almalarına imkan tanınmaktadır. Zannedersem 160 öğrenci de ek katsayı alarak istedikleri bölümlere daha kolay girme imkanı elde ettiler. Uluslararası olimpiyatlarda madalya almış çocuklar, başka bir sınava tabi tutulma ihtiyacı olmayan çocuklardır. Kendilerini uluslararası alanda ispat ettiklerine göre onları başka bir yarışa daha sokmak haksızlık olur."

Söz konusu öğrencilerin, devlet üniversitelerinden temel bilimler, mühendislik ve tıp alanında istedikleri üniversiteleri tercih edeceklerini ifade eden Ergün, "2012'de zannediyorum 8 kişiydi. 8 öğrenci istedikleri üniversiteyi tercih etti" dedi.